2016-04-12 06:00

2016-04-12 06:00

Handla närproducerat

MILJÖ: Ett sätt att hjälpa miljön

Det är viktigt att äta närproducerad mat. Närproducerad mat betyder att maten är producerad i närområdet där man bor och inte har fraktats långa sträckor för att komma till oss. Var gränsen för närproducerad mat går är olika för alla människor. Vissa anser att närproducerad mat är producerad i den kommun där man bor medan vissa anser att det är i Sverige.

Genom att köpa närproducerad mat hjälper det miljön just för att maten inte har fraktats långa sträckor. Långa transporter ger onödiga utsläpp som bidrar till den globala uppvärmingen. Uppvärmningen gör att det blir översvämningar och att vissa djurarter dör ut.

Genom att köpa och äta närproducerad mat ökar den biologiska mångfalden och man förbrukar inte U-ländernas resurser. Människor, växter och djur i U-länderna far inte lika illa av de kemikaliska utsläppen. När man köper närproducerad mat bidrar det till en bättre ekonomi för producenterna av maten och det ger ett hållbart jordbruk, det håller även landskapen öppna. Det skapas fler arbetstillfällen inom landet vilket gör att landets ekonomi ökar eftersom att fler människor får jobb. Livet på landsbygden ökar eftersom fler kan försörja sig längre ut på landet och det leder till att det inte blir lika stor press i storstäderna om jobb och boende. Men alla anser inte att man kan använda miljöskäl som ett argument för att äta mer närproducerad mat. Lena Ekelund Axelson, professor i hortikulturell ekonomi vid Sveriges lantbruks universitet, menar att man ur klimatsynpunkt inte kan hävda att närproducerad mat är bra (www.svt.se). Hon menar att transporterna inte ger så stora negativa effekter på miljön, dagens transporter släpper inte ut så mycket.

Det finns fler skäl att välja närproducerat. Små gårdar som säljer ekologiskt och säljer lokalt måste anpassa sig till bl.a. årstider, de odlar kanske därför flera olika varor och då ökar utbudet. Närodlad mat får en bättre smak, färg, konsitens och kvalitet. Man behöver inte använda konserveringsmedel i lika stor utsträckning för att hålla varorna färska. Det är bra för oss människor att inte utsätts för konserveringsmedel. Jag tror att vissa människor tycker att det är bra att man kan prata med producenten och att man vet var ifrån produkterna kommer ifrån. Det leder till att människor vill gynna de lokala matbutikerna och då upprätthålls ett brett och lättillgängligt livemedelsutbud på orten. Därför gynnas man själv och befolkningen både i landet och i andra länder av att man köper närproducerad mat.

Frida Joensuu Möckelngymnasiet Karlskoga

Det är viktigt att äta närproducerad mat. Närproducerad mat betyder att maten är producerad i närområdet där man bor och inte har fraktats långa sträckor för att komma till oss. Var gränsen för närproducerad mat går är olika för alla människor. Vissa anser att närproducerad mat är producerad i den kommun där man bor medan vissa anser att det är i Sverige.

Genom att köpa närproducerad mat hjälper det miljön just för att maten inte har fraktats långa sträckor. Långa transporter ger onödiga utsläpp som bidrar till den globala uppvärmingen. Uppvärmningen gör att det blir översvämningar och att vissa djurarter dör ut.

Genom att köpa och äta närproducerad mat ökar den biologiska mångfalden och man förbrukar inte U-ländernas resurser. Människor, växter och djur i U-länderna far inte lika illa av de kemikaliska utsläppen. När man köper närproducerad mat bidrar det till en bättre ekonomi för producenterna av maten och det ger ett hållbart jordbruk, det håller även landskapen öppna. Det skapas fler arbetstillfällen inom landet vilket gör att landets ekonomi ökar eftersom att fler människor får jobb. Livet på landsbygden ökar eftersom fler kan försörja sig längre ut på landet och det leder till att det inte blir lika stor press i storstäderna om jobb och boende. Men alla anser inte att man kan använda miljöskäl som ett argument för att äta mer närproducerad mat. Lena Ekelund Axelson, professor i hortikulturell ekonomi vid Sveriges lantbruks universitet, menar att man ur klimatsynpunkt inte kan hävda att närproducerad mat är bra (www.svt.se). Hon menar att transporterna inte ger så stora negativa effekter på miljön, dagens transporter släpper inte ut så mycket.

Det finns fler skäl att välja närproducerat. Små gårdar som säljer ekologiskt och säljer lokalt måste anpassa sig till bl.a. årstider, de odlar kanske därför flera olika varor och då ökar utbudet. Närodlad mat får en bättre smak, färg, konsitens och kvalitet. Man behöver inte använda konserveringsmedel i lika stor utsträckning för att hålla varorna färska. Det är bra för oss människor att inte utsätts för konserveringsmedel. Jag tror att vissa människor tycker att det är bra att man kan prata med producenten och att man vet var ifrån produkterna kommer ifrån. Det leder till att människor vill gynna de lokala matbutikerna och då upprätthålls ett brett och lättillgängligt livemedelsutbud på orten. Därför gynnas man själv och befolkningen både i landet och i andra länder av att man köper närproducerad mat.

Frida Joensuu Möckelngymnasiet Karlskoga

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.