2016-04-05 06:00

2016-04-05 07:12

Noll komma noll ska gälla

RATTONYKTERHET: Trafik och alkohol hör inte ihop

Rattonykterhet

Om alla invånare i en kommun av storleken av Surahammar, Haparanda, Munkedal eller Nora skulle skadas på grund av rattfylleri så skulle det betraktas som en katastrof. Det är ungefär så många -10 000 svenskar som under en tioårsperiod skadas i olyckor orsakade av rattfylla. Under samma period dör mellan 600 och 700 i Sverige av samma anledning.

Många som drabbats har gjort det på grund av vaneförbrytare, alltså sådana som återkommande kör rattfulla i den svenska trafiken.

Ett av problemen vi ser är att människor försöker beräkna: - Hur mycket kan jag dricka innan jag når 0,2 promille? En halv starköl? Ett glas vin?

Eftersom alkohol och trafik inte hör ihop överhuvudtaget tycker vi det enda rimliga är en nolltolerans. Då är det bara ett svar på alla frågor som människor, av naturliga skäl, ställer sig: Man kör helt enkelt inte bil, båt eller flygplan om man druckit alkohol. Noll komma noll bör gälla. Enklast och säkrast så.

Det tycker vi i MHF: Ingen ska dö av rattfylleri.

Om alla invånare i en kommun av storleken av Surahammar, Haparanda, Munkedal eller Nora skulle skadas på grund av rattfylleri så skulle det betraktas som en katastrof. Det är ungefär så många -10 000 svenskar som under en tioårsperiod skadas i olyckor orsakade av rattfylla. Under samma period dör mellan 600 och 700 i Sverige av samma anledning.

Många som drabbats har gjort det på grund av vaneförbrytare, alltså sådana som återkommande kör rattfulla i den svenska trafiken.

Ett av problemen vi ser är att människor försöker beräkna: - Hur mycket kan jag dricka innan jag når 0,2 promille? En halv starköl? Ett glas vin?

Eftersom alkohol och trafik inte hör ihop överhuvudtaget tycker vi det enda rimliga är en nolltolerans. Då är det bara ett svar på alla frågor som människor, av naturliga skäl, ställer sig: Man kör helt enkelt inte bil, båt eller flygplan om man druckit alkohol. Noll komma noll bör gälla. Enklast och säkrast så.

Det tycker vi i MHF: Ingen ska dö av rattfylleri.

  • Göran Sydhage, vd MHF

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.