2016-02-24 06:00

2016-02-24 06:00

Var är regeringens konkreta förslag?

SVERIGE: Svensk energi

Energi

Debattreplik till Ingemar Nilsson (S) & Lise Nordin (MP) – KT 19/2 2016

S/MP-regeringen måste ge tydliga och gemensamma svar om vad som egentligen gäller för svensk energi, industrin och konkurrenskraften. Regeringens initiativ till samtal om Sveriges framtida energiförsörjning inom ramen för Energikommissionen är välkommet men då måste man också leverera konkreta förslag och tala om vilken inriktning man önskar se. I dag är läget på svensk energimarknad alldeles för osäkert och bräckligt och beskeden om att två av reaktorerna i Oskarshamn samt att två reaktorer i Ringhals ska stängas är allvarligt.

Vi har föreslagit en sänkning av effektskatten på kärnkraft med 250 miljoner kronor för att värna jobben, industrin och slå vakt om Sveriges position som ett litet och exportberoende land. Kring denna fråga är det oroväckande tyst från regeringens sida.

Vad vill man göra med effektskatten?

Istället höjer regeringen nu skatten på kärnkraft som slår mot industrin och hämmar vår konkurrenskraft gentemot omvärlden. Talet om att Sveriges energiförsörjning ska bygga på förnybart är heller knappast revolutionerande – Alliansregeringen har sedan tidigare redan satt upp målet att andelen förnybar energi ska vara minst 50 procent inom senast fyra år.

Hur går Miljöpartiets besked Det enda säkra med kärnkraften är att den inte längre behövs ihop med Socialdemokraternas ljumma tal om att värna goda villkor för industrin? Utan kärnkraften både stannar och fryser Sverige. Nu är det dags att leverera besked från regeringens sida om de framtida villkoren för svensk industri och vår gemensamma energi.

Lars Hjälmered (M), Riksdagsledamot Näringspolitisk talesperson och ledamot i Energikommissionen

Lotta Olsson (M), Riksdagsledamot

Debattreplik till Ingemar Nilsson (S) & Lise Nordin (MP) – KT 19/2 2016

S/MP-regeringen måste ge tydliga och gemensamma svar om vad som egentligen gäller för svensk energi, industrin och konkurrenskraften. Regeringens initiativ till samtal om Sveriges framtida energiförsörjning inom ramen för Energikommissionen är välkommet men då måste man också leverera konkreta förslag och tala om vilken inriktning man önskar se. I dag är läget på svensk energimarknad alldeles för osäkert och bräckligt och beskeden om att två av reaktorerna i Oskarshamn samt att två reaktorer i Ringhals ska stängas är allvarligt.

Vi har föreslagit en sänkning av effektskatten på kärnkraft med 250 miljoner kronor för att värna jobben, industrin och slå vakt om Sveriges position som ett litet och exportberoende land. Kring denna fråga är det oroväckande tyst från regeringens sida.

Vad vill man göra med effektskatten?

Istället höjer regeringen nu skatten på kärnkraft som slår mot industrin och hämmar vår konkurrenskraft gentemot omvärlden. Talet om att Sveriges energiförsörjning ska bygga på förnybart är heller knappast revolutionerande – Alliansregeringen har sedan tidigare redan satt upp målet att andelen förnybar energi ska vara minst 50 procent inom senast fyra år.

Hur går Miljöpartiets besked Det enda säkra med kärnkraften är att den inte längre behövs ihop med Socialdemokraternas ljumma tal om att värna goda villkor för industrin? Utan kärnkraften både stannar och fryser Sverige. Nu är det dags att leverera besked från regeringens sida om de framtida villkoren för svensk industri och vår gemensamma energi.

Lars Hjälmered (M), Riksdagsledamot Näringspolitisk talesperson och ledamot i Energikommissionen

Lotta Olsson (M), Riksdagsledamot

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.