2016-02-15 06:00

2016-02-15 06:00

En riktig läggmatch

ENGAGERAD I LATINAMERIKAGRUPPERNA

Fattigdom

På den ena spelplanen har 62 personer ställt upp. De äger lika mycket som den fattigaste halvan av jordens befolkning tillsammans. På dess avbytarbänk – den procent av jordens befolkning som äger mer än de resterande 99 procenten tillsammans. Runt målgården har de transnationella bolagen murat en vägg.

På den andra spelplanen trängs 200 nationalstater och 700 miljoner människor som tvingas leva i extrem fattigdom. På avbytarbänken leker 530 000 barn under fem år som under 2016 kommer att dö i diarrésjukdomar.

På läktaren en febrig och skadeskjuten Moder Jord som applåderar trött men hoppfullt.

Domaren blåser igång matchen. De 62 spelar skjortan av nationalstaterna som mest pekar finger åt varandra och verkar ointresserade av vad som pågår. När domaren letar efter röda kortet passar bolagen på att skjuta över intäkterna från biljetter och tv-rättigheter till krokodilöarna. Gång på gång utvisas hela folkgrupper utan att någon riktigt förstår varför.

Matchen slutar 99-1. Tröstmålet, ett vackert färgat plåster på såren.

Ur tv-studions matchanalys: Nationalstaterna är piskade att börja samarbeta och utan en anständig regelbok kan vi lika bra släcka ned sändningarna.

Statistiken i matchreferatet kommer från Oxfam och UNICEF.

Pontus Björkman

På den ena spelplanen har 62 personer ställt upp. De äger lika mycket som den fattigaste halvan av jordens befolkning tillsammans. På dess avbytarbänk – den procent av jordens befolkning som äger mer än de resterande 99 procenten tillsammans. Runt målgården har de transnationella bolagen murat en vägg.

På den andra spelplanen trängs 200 nationalstater och 700 miljoner människor som tvingas leva i extrem fattigdom. På avbytarbänken leker 530 000 barn under fem år som under 2016 kommer att dö i diarrésjukdomar.

På läktaren en febrig och skadeskjuten Moder Jord som applåderar trött men hoppfullt.

Domaren blåser igång matchen. De 62 spelar skjortan av nationalstaterna som mest pekar finger åt varandra och verkar ointresserade av vad som pågår. När domaren letar efter röda kortet passar bolagen på att skjuta över intäkterna från biljetter och tv-rättigheter till krokodilöarna. Gång på gång utvisas hela folkgrupper utan att någon riktigt förstår varför.

Matchen slutar 99-1. Tröstmålet, ett vackert färgat plåster på såren.

Ur tv-studions matchanalys: Nationalstaterna är piskade att börja samarbeta och utan en anständig regelbok kan vi lika bra släcka ned sändningarna.

Statistiken i matchreferatet kommer från Oxfam och UNICEF.

Pontus Björkman

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.