2016-02-13 06:00

2016-02-13 06:00

De små stegens tyranni

KARLSKOGA SAMTLIGA KOMMUNALRÅD (V) I DEGERFORS: Farhågorna besannas

Lasarettet

Karlskoga BB/Avdelning Q har en erkänt kvalitativ verksamhet, som får mycket goda omdömen av de som väljer att föda sina barn där. Trots det pågår ett arbete för att hålla avdelningen sommarstängd under tio veckor sommaren 2016.

Mot detta har en stark opinion växt fram, bl.a. med en namninsamling som i dagsläget fått cirka 2 700 underskrifter! Debatt har också förts i press och radio. Men ansvariga regionpolitiker håller sig mycket passiva och hänvisar till sina tjänstemän med argumentet att det inte handlar om att stänga Karlskoga BB utan bara om att klara bemanningen under kommande sommar.

Förlossningsverksamheten i Örebro och Karlskoga slogs nyligen ihop till en länsklinik. Farhågorna om en stark fokusering på verksamheten i Örebro på bekostnad av verksamheten i Karlskoga besannas nu snabbare än befarat!

Eller är det en ren tillfällighet att verksamheten i Karlskoga, som klarat sin sommarbemanning varje år och så också kommande sommar, ska stängas för att rädda situationen i Örebro? Är det inte märkligt att alla andra tänkbara lösningar avfärdats utan vidare analys utifrån risk och sårbarhet?

Regionpolitiker hänvisar till att det finns en överenskommelse mellan (S), (V) och (Mp) att det ska finnas tre akutsjukhus och två förlossningsavdelningar i Region Örebro län.

Är det verkligen så illa att ansvariga politiker inte ser att detta är en del av en trend, som går ut på att satsa alltmer i centrum på bekostnad av verksamheter på andra orter?

Förlossningsvården har ett nära samarbete med t.ex. narkos- och operationsverksamheten på Karlskoga lasarett. En sommarstängning skickar helt fel signaler vad gäller upprätthållande av olika kompetenser, hotar därmed möjligheten att rekrytera och behålla t.ex. sjuksköterskor, barnmorskor och läkare med olika inriktningar på flera avdelningar. Resultatet kan bli att Karlskoga BB inte kan öppna igen efter sommaren och att akutsjukhuset Karlskoga snart är ett minne blott!

Ansvariga politiker!

Kliv fram och ta ert ansvar, återta en tydligen alltför släpphänt delegering och ta er en funderare på om ni verkligen är beredda att sätta en väl fungerande och mycket omtyckt förlossningsverksamhet i farozonen. Att verka efter principen de små stegens tyranni är en feg och oärlig strategi, som kommer att avslöjas. Och visst är det väl märkligt att det alltid är så mycket längre från Örebro till andra orter i regionen än vice versa....

Hitta andra lösningar som ser mer långsiktigt och som inte glömmer de föräldrar som vill se sina barn födas i Karlskoga och glöm inte arbetsmiljön för personalen i Karlskoga!

Roland Halvarsson

Peter Pedersen

Anita Bohlin-Neuman

Karlskoga BB/Avdelning Q har en erkänt kvalitativ verksamhet, som får mycket goda omdömen av de som väljer att föda sina barn där. Trots det pågår ett arbete för att hålla avdelningen sommarstängd under tio veckor sommaren 2016.

Mot detta har en stark opinion växt fram, bl.a. med en namninsamling som i dagsläget fått cirka 2 700 underskrifter! Debatt har också förts i press och radio. Men ansvariga regionpolitiker håller sig mycket passiva och hänvisar till sina tjänstemän med argumentet att det inte handlar om att stänga Karlskoga BB utan bara om att klara bemanningen under kommande sommar.

Förlossningsverksamheten i Örebro och Karlskoga slogs nyligen ihop till en länsklinik. Farhågorna om en stark fokusering på verksamheten i Örebro på bekostnad av verksamheten i Karlskoga besannas nu snabbare än befarat!

Eller är det en ren tillfällighet att verksamheten i Karlskoga, som klarat sin sommarbemanning varje år och så också kommande sommar, ska stängas för att rädda situationen i Örebro? Är det inte märkligt att alla andra tänkbara lösningar avfärdats utan vidare analys utifrån risk och sårbarhet?

Regionpolitiker hänvisar till att det finns en överenskommelse mellan (S), (V) och (Mp) att det ska finnas tre akutsjukhus och två förlossningsavdelningar i Region Örebro län.

Är det verkligen så illa att ansvariga politiker inte ser att detta är en del av en trend, som går ut på att satsa alltmer i centrum på bekostnad av verksamheter på andra orter?

Förlossningsvården har ett nära samarbete med t.ex. narkos- och operationsverksamheten på Karlskoga lasarett. En sommarstängning skickar helt fel signaler vad gäller upprätthållande av olika kompetenser, hotar därmed möjligheten att rekrytera och behålla t.ex. sjuksköterskor, barnmorskor och läkare med olika inriktningar på flera avdelningar. Resultatet kan bli att Karlskoga BB inte kan öppna igen efter sommaren och att akutsjukhuset Karlskoga snart är ett minne blott!

Ansvariga politiker!

Kliv fram och ta ert ansvar, återta en tydligen alltför släpphänt delegering och ta er en funderare på om ni verkligen är beredda att sätta en väl fungerande och mycket omtyckt förlossningsverksamhet i farozonen. Att verka efter principen de små stegens tyranni är en feg och oärlig strategi, som kommer att avslöjas. Och visst är det väl märkligt att det alltid är så mycket längre från Örebro till andra orter i regionen än vice versa....

Hitta andra lösningar som ser mer långsiktigt och som inte glömmer de föräldrar som vill se sina barn födas i Karlskoga och glöm inte arbetsmiljön för personalen i Karlskoga!

Roland Halvarsson

Peter Pedersen

Anita Bohlin-Neuman

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.