2016-01-18 06:00

2016-01-18 06:00

Fortsätt modenisera

FAMILJEPOLITIKEN: Det finns ytterligare steg som kan tas

Under Alliansen genomfördes flera reformer för att modernisera familjepolitiken och stärka hbtq-personers möjligheter att bilda familj. Dessutom tillsattes utredningar som bland annat tittar på frågor om ensamstående kvinnors möjlighet till att bilda familj genom insemination, surrogatmödraskap och möjlighet till embryodonation.

Riksdagen har nu med brett stöd fattat beslut om att säga ja till att ensamstående kvinnor ska få tillgång till assisterad befruktning och därmed skaffa barn genom insemination. Det är bra. Det är något vi moderater drivit och som vi i Öppna Moderater välkomnar. Vi kommer fortsätta följa frågan och jobba för att ensamstående kvinnor och lesbiska par inte ska hamna vid sidan om eller diskrimineras av landsting i samband med assisterad befruktning samt att det även på detta område öppnas upp för privata alternativ och valfrihet i vården.

Vi vill nu se en fortsatt modernisering av familjepolitiken i Sverige. Det finns ytterligare steg som kan tas för att möjliggöra för fler barnlösa – inte minst bland hbtq-personer - att kunna bilda familj med barn. Vi vill se en lagreglering som tillåter surrogatmödraskap i Sverige. Redan idag görs detta utomland och barn finns i Sverige. Det är viktigt att få en bra ordning för detta och ge möjligheter att även göra det inom landets gränser med schyssta villkor. Vi vill se att embryodonation tillåts vilket är ytterligare ett sätt som barnlösa kan få möjlighet att skaffa barn. Vi önskar också en översyn av adoptionslagen med fokus på hur vi ska möjliggöra för fler adoptioner till homosexuella par, något som idag inte fungerar trots att det är tillåtet.

Vi är glada för det steg som Moderaterna tillsammans med fem andra partier tog i riksdagen om att låta ensamstående få rätt till insemination. Vi kommer fortsätta jobba för att familjepolitiken moderniseras ytterligare.

Fredrik Saweståhl

Förbundsordförande Öppna Moderater –Moderaternas hbt-förbund

Under Alliansen genomfördes flera reformer för att modernisera familjepolitiken och stärka hbtq-personers möjligheter att bilda familj. Dessutom tillsattes utredningar som bland annat tittar på frågor om ensamstående kvinnors möjlighet till att bilda familj genom insemination, surrogatmödraskap och möjlighet till embryodonation.

Riksdagen har nu med brett stöd fattat beslut om att säga ja till att ensamstående kvinnor ska få tillgång till assisterad befruktning och därmed skaffa barn genom insemination. Det är bra. Det är något vi moderater drivit och som vi i Öppna Moderater välkomnar. Vi kommer fortsätta följa frågan och jobba för att ensamstående kvinnor och lesbiska par inte ska hamna vid sidan om eller diskrimineras av landsting i samband med assisterad befruktning samt att det även på detta område öppnas upp för privata alternativ och valfrihet i vården.

Vi vill nu se en fortsatt modernisering av familjepolitiken i Sverige. Det finns ytterligare steg som kan tas för att möjliggöra för fler barnlösa – inte minst bland hbtq-personer - att kunna bilda familj med barn. Vi vill se en lagreglering som tillåter surrogatmödraskap i Sverige. Redan idag görs detta utomland och barn finns i Sverige. Det är viktigt att få en bra ordning för detta och ge möjligheter att även göra det inom landets gränser med schyssta villkor. Vi vill se att embryodonation tillåts vilket är ytterligare ett sätt som barnlösa kan få möjlighet att skaffa barn. Vi önskar också en översyn av adoptionslagen med fokus på hur vi ska möjliggöra för fler adoptioner till homosexuella par, något som idag inte fungerar trots att det är tillåtet.

Vi är glada för det steg som Moderaterna tillsammans med fem andra partier tog i riksdagen om att låta ensamstående få rätt till insemination. Vi kommer fortsätta jobba för att familjepolitiken moderniseras ytterligare.

Fredrik Saweståhl

Förbundsordförande Öppna Moderater –Moderaternas hbt-förbund

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.