2016-01-04 16:05

2016-01-04 17:47

Örebro läns bilister kan göra större skillnad

KLIMATET: Bränslesnål bil bra både för klimatet och den egna plånboken

Klimatavtalet som nyligen slöts i Paris ger hopp om att den globala uppvärmningen kan begränsas.

Sverige kan spela en viktig roll som förebild och riksdagen har slagit fast ett ambitiöst mål om en fossiloberoende fordonsflotta till 2030. Men om målet ska nås krävs samarbete mellan politiker, branschaktörer samt bilisterna i Örebro län och andra delar av landet.

För att synliggöra hur bilisterna själva kan minska sin klimatpåverkan har Statoil sedan 2012 rankat Sveriges 21 län utifrån samtliga bilars förbrukning av bensin och diesel, deras klimatpåverkan och hur långt de körs. I Årets billän 2015 hamnar Örebro län på åttonde plats. Örebro är bästa kommun i länet medan Askersund hamnar sist.

För de flesta bilister minskar kostnader och klimatpåverkan per körd kilometer jämfört med föregående år. Men delar av vinsten äts upp genom ökade körsträckor i flera av länets kommuner.

Att köra en bränslesnål bil är inte bara bra för klimatet utan också för den egna plånboken. Bensin- och dieselbilarna i Örebro län förbrukade i genomsnitt 869 liter bränsle 2014 vilket kan jämföras med rikssnittet på 878 liter.

Oavsett vilken bil man har kan bränsleförbrukningen minskas med omkring tio procent genom att ha rätt däcktryck och köra på ett sparsamt sätt. För bilisterna i Örebro län skulle detta i genomsnitt innebära en besparing på omkring 1 114 kronor och 238 kilo koldioxid om året.

Bilisterna kan också påverka sin klimatpåverkan genom de val som görs vid pumpen. De som har bilar som klarar både förnybara och fossila drivmedel kan välja det förnybara alternativet. Andra kan välja att tanka drivmedel med en så hög inblandning av förnybart som möjligt.

Men politikerna måste göra det ekonomiskt fördelaktigt för bilisten att välja förnybart. Och drivmedelsbolagen måste få förutsättningar att fortsätta utveckla sina drivmedel. I dag innehåller vår diesel exempelvis upp till 40 procent förnybart, samtidigt som bilen rullar upp till 2 procent längre på samma tank. Det minskar klimatpåverkan med drygt 33 procent jämfört med en standarddiesel.

Som drivmedelsaktör vill vi göra det enklare för bilisterna att göra klimatsmarta val i vardagen. Med våra kunders stöd i ryggen kan vi vara pådrivande i utvecklingen mot allt bättre drivmedel.

Tillsammans kan vi klara målet om fossilfria transporter. Kommer bilisterna i Örebro län att gå i spetsen för att minska bilarnas klimatutsläpp under 2016?

 

Morgan Wiktorsson

VD, Statoil Fuel & Retail Sverige

Helena Fornstedt

Direktör drivmedel, Statoil Fuel & Retail Sverige

Sverige kan spela en viktig roll som förebild och riksdagen har slagit fast ett ambitiöst mål om en fossiloberoende fordonsflotta till 2030. Men om målet ska nås krävs samarbete mellan politiker, branschaktörer samt bilisterna i Örebro län och andra delar av landet.

För att synliggöra hur bilisterna själva kan minska sin klimatpåverkan har Statoil sedan 2012 rankat Sveriges 21 län utifrån samtliga bilars förbrukning av bensin och diesel, deras klimatpåverkan och hur långt de körs. I Årets billän 2015 hamnar Örebro län på åttonde plats. Örebro är bästa kommun i länet medan Askersund hamnar sist.

För de flesta bilister minskar kostnader och klimatpåverkan per körd kilometer jämfört med föregående år. Men delar av vinsten äts upp genom ökade körsträckor i flera av länets kommuner.

Att köra en bränslesnål bil är inte bara bra för klimatet utan också för den egna plånboken. Bensin- och dieselbilarna i Örebro län förbrukade i genomsnitt 869 liter bränsle 2014 vilket kan jämföras med rikssnittet på 878 liter.

Oavsett vilken bil man har kan bränsleförbrukningen minskas med omkring tio procent genom att ha rätt däcktryck och köra på ett sparsamt sätt. För bilisterna i Örebro län skulle detta i genomsnitt innebära en besparing på omkring 1 114 kronor och 238 kilo koldioxid om året.

Bilisterna kan också påverka sin klimatpåverkan genom de val som görs vid pumpen. De som har bilar som klarar både förnybara och fossila drivmedel kan välja det förnybara alternativet. Andra kan välja att tanka drivmedel med en så hög inblandning av förnybart som möjligt.

Men politikerna måste göra det ekonomiskt fördelaktigt för bilisten att välja förnybart. Och drivmedelsbolagen måste få förutsättningar att fortsätta utveckla sina drivmedel. I dag innehåller vår diesel exempelvis upp till 40 procent förnybart, samtidigt som bilen rullar upp till 2 procent längre på samma tank. Det minskar klimatpåverkan med drygt 33 procent jämfört med en standarddiesel.

Som drivmedelsaktör vill vi göra det enklare för bilisterna att göra klimatsmarta val i vardagen. Med våra kunders stöd i ryggen kan vi vara pådrivande i utvecklingen mot allt bättre drivmedel.

Tillsammans kan vi klara målet om fossilfria transporter. Kommer bilisterna i Örebro län att gå i spetsen för att minska bilarnas klimatutsläpp under 2016?

 

Morgan Wiktorsson

VD, Statoil Fuel & Retail Sverige

Helena Fornstedt

Direktör drivmedel, Statoil Fuel & Retail Sverige

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.