2015-12-19 06:00

2015-12-19 06:00

Lax och öring i älven

MILJÖ: Markägarna bryr sig inte om Fortums egen utredning

Läser om planerna på att skapa ett fiske-eldorado mellan Degerfors och Åtorp, sydligaste norrlandsälven, lax och öring, bästa harrvattnet osv. Tyvärr så är det ett annat intresse som inte nämns i de artiklar som skrivits som ligger bakom, markägare med Sveaskog i spetsen ser en chans att tjäna pengar. Sveaskog hyr redan idag ut kräftvatten längs den östra sidan av Letälven och gör inget annat än att ta betalt. När jag under ett par år hyrde kräftvatten och råkade ut för tjuvfiskare så fanns inget intresse från Sveaskogs representanter att ta tag i saken, ”ring polisen, det är inte vårt jobb att jaga tjuvfiskare” var det svar jag fick. Jag är ganska säker på att polisen proriterar andra saker än att kolla trasiga kräftburar.

Samtidigt skapades lägerplatser efter älven som efter fiskesäsongen såg ut som sophögar med tomma ölburkar och flaskor slängda efter älvkanten.

Fortums egen utredning som visar att Letälven inte lämpar sig för lax och öring verkar det inte som markägarna bryr sig om, varför är ju lätt att förstå.

”Åtorparn”

Läser om planerna på att skapa ett fiske-eldorado mellan Degerfors och Åtorp, sydligaste norrlandsälven, lax och öring, bästa harrvattnet osv. Tyvärr så är det ett annat intresse som inte nämns i de artiklar som skrivits som ligger bakom, markägare med Sveaskog i spetsen ser en chans att tjäna pengar. Sveaskog hyr redan idag ut kräftvatten längs den östra sidan av Letälven och gör inget annat än att ta betalt. När jag under ett par år hyrde kräftvatten och råkade ut för tjuvfiskare så fanns inget intresse från Sveaskogs representanter att ta tag i saken, ”ring polisen, det är inte vårt jobb att jaga tjuvfiskare” var det svar jag fick. Jag är ganska säker på att polisen proriterar andra saker än att kolla trasiga kräftburar.

Samtidigt skapades lägerplatser efter älven som efter fiskesäsongen såg ut som sophögar med tomma ölburkar och flaskor slängda efter älvkanten.

Fortums egen utredning som visar att Letälven inte lämpar sig för lax och öring verkar det inte som markägarna bryr sig om, varför är ju lätt att förstå.

”Åtorparn”

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.