2015-12-11 06:00

2015-12-11 06:00

Vi måste ställa krav

MILJÖN: Svar till Mattias Goldmann

Mattias Goldmann vill, med sin artikel ”ambitiöst viktigare än bindande” tona ner mina krav på ett juridiskt bindande klimatavtal i Paris. Ett bindande avtal binder inte enligt hans mening. Som jag skrev i min artikel lyckades Kanada öka sina utsläpp istället för att minska dem när det avtal de skrev på var icke bindande, det är ju svårt att lyckas sämre. Är det så Goldmann vill att världens länder ska göra?

Man kan tala vitt och brett om den som frivilligt och publikt avger klimatlöften och att den offentligheten skulle vara garanten för att de uppnås. Konsumenterna är goda och belönar dem som gör rätt och bestraffar den som gör fel, så är det såklart i den ideala världen. Verkligheten ser ofta lite annorlunda ut. Självklart är det enklare att straffa ett företag än ett land, men när Richard Branson, entreprenör och grundar av Virgin, vid ett möte med Al Gore lovade över 3 miljarder pund i slaget mot klimatförändringen och det sedan landade i 230 miljoner vet jag inte hur bestraffad han blev av konsumenterna.

Vi måste våga för att lyckas med klimatavtalet. Våga ställa krav på Kina om när de ska sluta använda kol. Våga ställa krav på USA att ställa om sin energi. Våga fokusera på helheten, det som är bra i ett land behöver inte alls vara bra i ett annat. Bekämpa rätt fiende, koldioxiden och uppvärmningen, och inte tillväxten och konsumtionen. Lösningen är inte att backa världen och stoppa utvecklingen. Lösningen är att ge plats för vetenskap, nya tekniker och innovationer. För det krävs bindande avtal. Goldmann skriver att om man inte får böter går man mot rött ljus. Lösningen kan ju aldrig vara att ta bort rödljusen utan att få människor att respektera trafikreglerna.

Jasenko Selimovic

Europaparlamentariker (L)

Mattias Goldmann vill, med sin artikel ”ambitiöst viktigare än bindande” tona ner mina krav på ett juridiskt bindande klimatavtal i Paris. Ett bindande avtal binder inte enligt hans mening. Som jag skrev i min artikel lyckades Kanada öka sina utsläpp istället för att minska dem när det avtal de skrev på var icke bindande, det är ju svårt att lyckas sämre. Är det så Goldmann vill att världens länder ska göra?

Man kan tala vitt och brett om den som frivilligt och publikt avger klimatlöften och att den offentligheten skulle vara garanten för att de uppnås. Konsumenterna är goda och belönar dem som gör rätt och bestraffar den som gör fel, så är det såklart i den ideala världen. Verkligheten ser ofta lite annorlunda ut. Självklart är det enklare att straffa ett företag än ett land, men när Richard Branson, entreprenör och grundar av Virgin, vid ett möte med Al Gore lovade över 3 miljarder pund i slaget mot klimatförändringen och det sedan landade i 230 miljoner vet jag inte hur bestraffad han blev av konsumenterna.

Vi måste våga för att lyckas med klimatavtalet. Våga ställa krav på Kina om när de ska sluta använda kol. Våga ställa krav på USA att ställa om sin energi. Våga fokusera på helheten, det som är bra i ett land behöver inte alls vara bra i ett annat. Bekämpa rätt fiende, koldioxiden och uppvärmningen, och inte tillväxten och konsumtionen. Lösningen är inte att backa världen och stoppa utvecklingen. Lösningen är att ge plats för vetenskap, nya tekniker och innovationer. För det krävs bindande avtal. Goldmann skriver att om man inte får böter går man mot rött ljus. Lösningen kan ju aldrig vara att ta bort rödljusen utan att få människor att respektera trafikreglerna.

Jasenko Selimovic

Europaparlamentariker (L)

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.