2015-12-05 06:00

2015-12-05 06:00

Finns klimatfrågan?

KLIMATET: Finns det någon övre gräns för vår förmåga att konsumera?

Finns klimatfrågan? Eller lever vi i parallella världar, en där allt tuffar på som vanligt och klimatet är en icke-fråga, en annan där världens ledare försöker hitta vägar att stoppa den globala uppvärmningen som hotar framtida generationers välfärd?

Ja, känslan blir lätt absurd när jag bläddrar i en av våra största dagstidningar. Rubrikerna talar sitt tydliga språk. Hör bara Black Friday många svenskar vill ha den stora köpdagen...som om vi inte shoppade tillräckligt redan. Och sedan: Krögarna ser fram emot julbordsrusch i år är vi ännu hungrigare på julbordets fröjder... som om vi inte åt tillräckligt med kött o fett redan. Och det bara fortsätter: Flygexpansion med växtvärk våldsam utbyggnad i Kina. Ja det är klart att de vill kunna flyga lika mycket som vi. Och Indien är i samma läge, våldsam expansion av flyget där också.

Osökt infinner sig frågan: Finns det någon övre gräns för vår förmåga att konsumera? Och finns det någon förståelse för att vår jord och vårt klimat inte klarar av nio miljarder högkonsumerande invånare? Och om så är fallet när tänker vi börja bromsa?

Anika Agebjörn

Ja, känslan blir lätt absurd när jag bläddrar i en av våra största dagstidningar. Rubrikerna talar sitt tydliga språk. Hör bara Black Friday många svenskar vill ha den stora köpdagen...som om vi inte shoppade tillräckligt redan. Och sedan: Krögarna ser fram emot julbordsrusch i år är vi ännu hungrigare på julbordets fröjder... som om vi inte åt tillräckligt med kött o fett redan. Och det bara fortsätter: Flygexpansion med växtvärk våldsam utbyggnad i Kina. Ja det är klart att de vill kunna flyga lika mycket som vi. Och Indien är i samma läge, våldsam expansion av flyget där också.

Osökt infinner sig frågan: Finns det någon övre gräns för vår förmåga att konsumera? Och finns det någon förståelse för att vår jord och vårt klimat inte klarar av nio miljarder högkonsumerande invånare? Och om så är fallet när tänker vi börja bromsa?

Anika Agebjörn

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.