2015-12-04 06:00

2015-12-04 06:00

Civilisationen är svaret

MILJÖ: Klimatmötet i Paris

Klimatet är en av vår generations största utmaningar. Växthusgaserna, där koldioxid är den viktigaste, gör att temperaturen stiger.

Nu pågår klimatmötet i Paris och där är målet att begränsa uppvärmningen till 2 grader. Blir det ett lyckat möte med bindande avtal mellan världens länder? Eller bevittnar vi redan nu fantasirika försök att fuska och framställa mötet som lyckat - utan att egentligen åstadkomma någon förändring. En förutsättning för ett lyckat möte är att de avtal som skrivs verkligen är juridiskt bindande, annars är det ingenting värt. Kanade skrev t ex på ett icke bindande avtal 1997 att minska sina utsläpp med 6 %. 2008 hade de istället ökat utsläppen med 24 %. Ett sådant avtal kunde lika gärna vara skrivet i vatten.

Det kommer att krävas hårda tag, ambitionerna som presenterats innan Parismötet, kommer inte att räcka till. För att nå klimatmålen krävs stora satsningar på forskning och ny teknik. Vi måste våga utmana och välja nya vägar.

En viktig förutsättning för att Europa ska göra det som krävs är satsningen på energiunionen, det största projektet som EU påbörjar under den här mandatperioden. Men det kommer att krävas ny teknik och minskad protektionism om den egna energin. Vi kan inte i detta sammanhang vända ryggen åt kärnkraften, som Sveriges regering väljer att göra genom den effektskatt som driver på stängning av kärnkraftverken. Kärnkraften är koldioxidsnål och den kommande fjärde generationens reaktorer har också möjlighet att återanvända bränslet. Energiunionen kommer också att ha stor betydelse för att bryta beroendet av rysk gas. Idag är 6 EU-länder helt beroende av Ryssland för sin gasförbrukning och hela 30% av all gas som i importeras till EU kommer från Ryssland. Vi kan inte låta Putin sitta på energikranen för Europa. Sedan 1991 har Ryssland stoppat gasleveranserna till olika länder över 45 gånger. Det ligger verkligen en sanning i begreppet att Ryssland idag använder pipelines istället för pansarvagnar för att få makt över länder.

Vi måste, med fungerande energiinfrastruktur, koppla samman energinäten. Överskott av solenergi i Spanien måste till exempel kunna exporteras enkelt till länder som inte har tillgång till förnybar energi på samma sätt. I dag sätter både infrastrukturen men framförallt protektionismen av den egna energin käppar i hjulet. Eftersom de flesta länder subventionerar den egna energin är man livrädd för att släppa in annan, kanske billigare, energi från andra länder och utsätta den egna för oschysst konkurrens.

Det finns också en förutfattad mening om att tillväxt och att värna klimatet inte går ihop. Inför Parismötet har förhandlare från många håll talat beundrande om EU som mellan 1990 och 2013 har ökat sin tillväxt med 46% medan utsläppen samtidigt har minskat med 19%. Ett tydligt bevis att tillväxt inte är en fiende utan istället en förutsättning för att nå klimatmålen. Utan tillväxt inga investeringar, utan investeringar ingen ny teknik, utan ny teknik inga förutsättningar att nå klimatmålen.

Vi ska inte sluta åka bil, vi ska istället köra elbilar. Vi ska inte tvinga folk att sluta ha behov av energi, de ska ha möjlighet att använda förnybar energi. Vi ska inte sluta konsumera utan köpa mer klimatsmart producerade varor och importera mindre från länder som inte är klimatvänliga. Civilisationen är inte problemet, tvärtom. Det är civilisation, teknik och utveckling som gör att vi kan bemästra klimatförändringen.

Jasenko Selimovic

Europaparlamentariker (L)

Nu pågår klimatmötet i Paris och där är målet att begränsa uppvärmningen till 2 grader. Blir det ett lyckat möte med bindande avtal mellan världens länder? Eller bevittnar vi redan nu fantasirika försök att fuska och framställa mötet som lyckat - utan att egentligen åstadkomma någon förändring. En förutsättning för ett lyckat möte är att de avtal som skrivs verkligen är juridiskt bindande, annars är det ingenting värt. Kanade skrev t ex på ett icke bindande avtal 1997 att minska sina utsläpp med 6 %. 2008 hade de istället ökat utsläppen med 24 %. Ett sådant avtal kunde lika gärna vara skrivet i vatten.

Det kommer att krävas hårda tag, ambitionerna som presenterats innan Parismötet, kommer inte att räcka till. För att nå klimatmålen krävs stora satsningar på forskning och ny teknik. Vi måste våga utmana och välja nya vägar.

En viktig förutsättning för att Europa ska göra det som krävs är satsningen på energiunionen, det största projektet som EU påbörjar under den här mandatperioden. Men det kommer att krävas ny teknik och minskad protektionism om den egna energin. Vi kan inte i detta sammanhang vända ryggen åt kärnkraften, som Sveriges regering väljer att göra genom den effektskatt som driver på stängning av kärnkraftverken. Kärnkraften är koldioxidsnål och den kommande fjärde generationens reaktorer har också möjlighet att återanvända bränslet. Energiunionen kommer också att ha stor betydelse för att bryta beroendet av rysk gas. Idag är 6 EU-länder helt beroende av Ryssland för sin gasförbrukning och hela 30% av all gas som i importeras till EU kommer från Ryssland. Vi kan inte låta Putin sitta på energikranen för Europa. Sedan 1991 har Ryssland stoppat gasleveranserna till olika länder över 45 gånger. Det ligger verkligen en sanning i begreppet att Ryssland idag använder pipelines istället för pansarvagnar för att få makt över länder.

Vi måste, med fungerande energiinfrastruktur, koppla samman energinäten. Överskott av solenergi i Spanien måste till exempel kunna exporteras enkelt till länder som inte har tillgång till förnybar energi på samma sätt. I dag sätter både infrastrukturen men framförallt protektionismen av den egna energin käppar i hjulet. Eftersom de flesta länder subventionerar den egna energin är man livrädd för att släppa in annan, kanske billigare, energi från andra länder och utsätta den egna för oschysst konkurrens.

Det finns också en förutfattad mening om att tillväxt och att värna klimatet inte går ihop. Inför Parismötet har förhandlare från många håll talat beundrande om EU som mellan 1990 och 2013 har ökat sin tillväxt med 46% medan utsläppen samtidigt har minskat med 19%. Ett tydligt bevis att tillväxt inte är en fiende utan istället en förutsättning för att nå klimatmålen. Utan tillväxt inga investeringar, utan investeringar ingen ny teknik, utan ny teknik inga förutsättningar att nå klimatmålen.

Vi ska inte sluta åka bil, vi ska istället köra elbilar. Vi ska inte tvinga folk att sluta ha behov av energi, de ska ha möjlighet att använda förnybar energi. Vi ska inte sluta konsumera utan köpa mer klimatsmart producerade varor och importera mindre från länder som inte är klimatvänliga. Civilisationen är inte problemet, tvärtom. Det är civilisation, teknik och utveckling som gör att vi kan bemästra klimatförändringen.

Jasenko Selimovic

Europaparlamentariker (L)

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.