2015-12-01 06:00

2015-12-01 06:00

Viktigt att höja lärarens status

UTBILDNING: Tänk till en extra gång när någon säger att den läser till lärare

Utbildning

Det är en rätt kall och blåsig dag på torget. Stadens lucior står på scenen och får berätta lite om sig själva. När jag går förbi intervjuas en tjej som läser samhällsvetenskapliga programmet. Intervjuaren frågar vad hon ska göra när hon nu har oändliga möjligheter framför sig.

”Jag vill bli lärare, svarar tjejen säkert.”

Vad kul, hinner jag tänka innan kommentarerna , som jag själv fått höra så många gånger, kommer.

”Dåliga arbetstider, jobbiga ungar. Det är ju kul att någon vågar ta sig an utmaningen.”

Jag blir ledsen, riktigt ledsen. Tjejen får stå på en scen på torget och få sitt yrkesval ifrågasatt. Jag tror egentligen inte att intervjuaren menar något illa, hon säger bara vad folk i allmänhet säger när någon vill bli lärare.

Ja, det kommer väl bli bättre snart. Det är ju tur att någon vill bli lärare. Något måste de ju göra snart. Så låter det när man säger att man studerar till lärare. Man möts av medömkan. Det kan vara bekanta, främlingar eller till och med lärare själva, men responsen på att man läser till lärare är snarlikt och en känsla av att behöva förklara och försvara infinner sig.

Jag är snart klar med min utbildning och efter att parallellt ha arbetat i skolan, så vet jag vad jag ger mig in på. Jag vet att jag vill bli lärare. Däremot finns det många unga som kanske funderar på att bli lärare, som nedslås av dessa kommentarer. Det är vårt gemensamma ansvar att höja läraryrkets status, så tänk till en extra gång när någon säger att den läser till lärare! Vi behöver fler!

Lärarstudenten

Det är en rätt kall och blåsig dag på torget. Stadens lucior står på scenen och får berätta lite om sig själva. När jag går förbi intervjuas en tjej som läser samhällsvetenskapliga programmet. Intervjuaren frågar vad hon ska göra när hon nu har oändliga möjligheter framför sig.

”Jag vill bli lärare, svarar tjejen säkert.”

Vad kul, hinner jag tänka innan kommentarerna , som jag själv fått höra så många gånger, kommer.

”Dåliga arbetstider, jobbiga ungar. Det är ju kul att någon vågar ta sig an utmaningen.”

Jag blir ledsen, riktigt ledsen. Tjejen får stå på en scen på torget och få sitt yrkesval ifrågasatt. Jag tror egentligen inte att intervjuaren menar något illa, hon säger bara vad folk i allmänhet säger när någon vill bli lärare.

Ja, det kommer väl bli bättre snart. Det är ju tur att någon vill bli lärare. Något måste de ju göra snart. Så låter det när man säger att man studerar till lärare. Man möts av medömkan. Det kan vara bekanta, främlingar eller till och med lärare själva, men responsen på att man läser till lärare är snarlikt och en känsla av att behöva förklara och försvara infinner sig.

Jag är snart klar med min utbildning och efter att parallellt ha arbetat i skolan, så vet jag vad jag ger mig in på. Jag vet att jag vill bli lärare. Däremot finns det många unga som kanske funderar på att bli lärare, som nedslås av dessa kommentarer. Det är vårt gemensamma ansvar att höja läraryrkets status, så tänk till en extra gång när någon säger att den läser till lärare! Vi behöver fler!

Lärarstudenten

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.