2015-12-01 06:00

2015-12-01 06:00

Börja skolan senare

UTBILDNING: Trötta och griniga ungdomar eller pigga och glada?

Många elever som är i tonåren är oftast väldigt trötta på vardagarna. Vad kan det här bero på då? Jo, vi börjar skolan för tidigt.

Amerikanska forskare har kommit fram till att en 15-åring går och lägger sig en timme senare än en 9-åring. En tonåring måste få minst 8-9 timmars sömn, nu så kanske vi får 6-7 timmars sömn, eller mindre. Nu tänker ni säkert ja men gå och lägg er tidigare! Ja det kan man göra men de finns dom har svårt att somna och när dom väl har somnat så kanske klockan är 11 eller 12 på natten.

Om man bor på landet så måste kan gå upp vid 5-6 för att hinna med bussen till skolan och om man då har somnat vid 12-tiden så är man inte så jättepigg och glad och det kan påverka skolarbetet mer än vad man tror. Man får absolut inget gjort på lektionerna och om man sedan ska ha prov på det, då går det verkligen inte. Ja men ni kan ju plugga hemma tänker ni kanske då. Det kan vi också, men om man då har varit trött i skolan så blir man ju inte direkt piggare när man kommer hem. Då brukar man oftast lägga sig i sängen och titta på TV eller något liknande och sen så går man och lägger sig och försöker sova.

Det här påverkar också vårt sociala umgänge genom att det lätt kan bli tjafs och missförstånd. Vi ungdomar blir ganska irriterade och griniga när vi är trötta. När man är i tonåren så behöver man mer sömn då kroppen fortfarande utvecklas. Och om vi skulle få börja lite senare så betyder det ju inte att vi går och lägger oss ännu senare.

Mitt förslag är att vi får börja minst en timme senare än vad vi gör och sen sluta en timme senare för då får vi fortfarande de timmar vi behöver i skolan. Så hur vill ni ha det nu? Trötta och griniga ungdomar eller pigga och glada?

svea

Många elever som är i tonåren är oftast väldigt trötta på vardagarna. Vad kan det här bero på då? Jo, vi börjar skolan för tidigt.

Amerikanska forskare har kommit fram till att en 15-åring går och lägger sig en timme senare än en 9-åring. En tonåring måste få minst 8-9 timmars sömn, nu så kanske vi får 6-7 timmars sömn, eller mindre. Nu tänker ni säkert ja men gå och lägg er tidigare! Ja det kan man göra men de finns dom har svårt att somna och när dom väl har somnat så kanske klockan är 11 eller 12 på natten.

Om man bor på landet så måste kan gå upp vid 5-6 för att hinna med bussen till skolan och om man då har somnat vid 12-tiden så är man inte så jättepigg och glad och det kan påverka skolarbetet mer än vad man tror. Man får absolut inget gjort på lektionerna och om man sedan ska ha prov på det, då går det verkligen inte. Ja men ni kan ju plugga hemma tänker ni kanske då. Det kan vi också, men om man då har varit trött i skolan så blir man ju inte direkt piggare när man kommer hem. Då brukar man oftast lägga sig i sängen och titta på TV eller något liknande och sen så går man och lägger sig och försöker sova.

Det här påverkar också vårt sociala umgänge genom att det lätt kan bli tjafs och missförstånd. Vi ungdomar blir ganska irriterade och griniga när vi är trötta. När man är i tonåren så behöver man mer sömn då kroppen fortfarande utvecklas. Och om vi skulle få börja lite senare så betyder det ju inte att vi går och lägger oss ännu senare.

Mitt förslag är att vi får börja minst en timme senare än vad vi gör och sen sluta en timme senare för då får vi fortfarande de timmar vi behöver i skolan. Så hur vill ni ha det nu? Trötta och griniga ungdomar eller pigga och glada?

svea

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.