2015-11-23 06:00

2015-11-23 06:00

Starkt stöd för Rut

EKONOMI: Rut-avdraget är inget ideologiskt slagträ

Med Alliansens budget fortsatte Rut-branschen att öka under 2014. Tillväxttakten i branschen har i genomsnitt varit arton procent sedan 2011. Med den rödgröna regeringens signaler och politik sker det en tydlig avmattning av tillväxten. Hittills i år har tillväxttakten halverats och ligger nu på nio procent. Framförallt har nyföretagandet inom sektorn nästan helt stannat av sedan den rödgröna regeringen tillträdde.

I Örebro län var 376 personer anställda inom sektorn för hushållsnära tjänster under 2014. I hela landet handlar det om cirka 20 000 arbetstillfällen. Det handlar både om helt nya jobb men också tidigare svartjobb. Konjunkturinstitutet har rapporterat att avdraget sedan länge är självfinansierande genom ökade skatteintäkter. Det tycker vi är en oerhört glädjande utveckling som vi vill se mer av. Sverige behöver mer av denna typ av jobb, inte mindre.

Branschen för hushållsnära tjänster har goda möjligheter att sysselsätta ännu fler. Enligt beräkningar från Svenskt Näringsliv skulle utvecklingen med en rut-vänlig politik, där avdraget bibehålls och byggs ut till fler tjänster, leda till att 36 000 personer har sysselsättning inom branschen år 2020.

Det är inte en trolig utveckling under finansminister Magdalena Anderssons (S) ledning. I budgetpropositionen halveras nu det belopp man får dra av till 25 000 kronor, vilket skapat stor oro och dämpat tillväxten i branschen. Finansministern påpekar ofta att de allra flesta som idag utnyttjar avdraget gör mindre avdrag än taket för avdraget. Istället borde regeringen blicka framåt och se de stora utvecklingsmöjligheter som finns i denna sektor.

Sifo publicerade nyligen en undersökning som visar att två av tre svenskar vill behålla rutavdraget som det ser ut i dag. Stödet för avdraget har ökat markant sedan i fjol, samtidigt som allt färre vill sänka eller slopa avdraget. Istället använder regeringen avdraget som ett politiskt slagträ och försämrar villkoren av rent ideologiska skäl.

Rut-branschen och dess anställda förtjänar bättre. Genom att försämra villkoren för företagen inom sektorn riskeras en förväntad positiv utveckling av jobbtillväxten i Sverige. En regering vars övergripande mål är att Sverige ska ha Europas lägsta arbetslöshet 2020 kan inte kunna kosta på sig att missa möjligheten till 16 000 nya jobb.

Lotta Olsson (M)

riksdagsledamot från Örebro län

Helena Bouveng (M)

riksdagsledamot i Skatteutskottet

Med Alliansens budget fortsatte Rut-branschen att öka under 2014. Tillväxttakten i branschen har i genomsnitt varit arton procent sedan 2011. Med den rödgröna regeringens signaler och politik sker det en tydlig avmattning av tillväxten. Hittills i år har tillväxttakten halverats och ligger nu på nio procent. Framförallt har nyföretagandet inom sektorn nästan helt stannat av sedan den rödgröna regeringen tillträdde.

I Örebro län var 376 personer anställda inom sektorn för hushållsnära tjänster under 2014. I hela landet handlar det om cirka 20 000 arbetstillfällen. Det handlar både om helt nya jobb men också tidigare svartjobb. Konjunkturinstitutet har rapporterat att avdraget sedan länge är självfinansierande genom ökade skatteintäkter. Det tycker vi är en oerhört glädjande utveckling som vi vill se mer av. Sverige behöver mer av denna typ av jobb, inte mindre.

Branschen för hushållsnära tjänster har goda möjligheter att sysselsätta ännu fler. Enligt beräkningar från Svenskt Näringsliv skulle utvecklingen med en rut-vänlig politik, där avdraget bibehålls och byggs ut till fler tjänster, leda till att 36 000 personer har sysselsättning inom branschen år 2020.

Det är inte en trolig utveckling under finansminister Magdalena Anderssons (S) ledning. I budgetpropositionen halveras nu det belopp man får dra av till 25 000 kronor, vilket skapat stor oro och dämpat tillväxten i branschen. Finansministern påpekar ofta att de allra flesta som idag utnyttjar avdraget gör mindre avdrag än taket för avdraget. Istället borde regeringen blicka framåt och se de stora utvecklingsmöjligheter som finns i denna sektor.

Sifo publicerade nyligen en undersökning som visar att två av tre svenskar vill behålla rutavdraget som det ser ut i dag. Stödet för avdraget har ökat markant sedan i fjol, samtidigt som allt färre vill sänka eller slopa avdraget. Istället använder regeringen avdraget som ett politiskt slagträ och försämrar villkoren av rent ideologiska skäl.

Rut-branschen och dess anställda förtjänar bättre. Genom att försämra villkoren för företagen inom sektorn riskeras en förväntad positiv utveckling av jobbtillväxten i Sverige. En regering vars övergripande mål är att Sverige ska ha Europas lägsta arbetslöshet 2020 kan inte kunna kosta på sig att missa möjligheten till 16 000 nya jobb.

Lotta Olsson (M)

riksdagsledamot från Örebro län

Helena Bouveng (M)

riksdagsledamot i Skatteutskottet

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.