2015-11-05 06:00

2015-11-05 06:00

Håller inte om snus

SÄLJSTOPP FÖR TOBAK: Finns allvarligare saker att oroa sig för

Peter Asthamn vill ha säljstopp för tobak. Det står honom fritt att tycka så, men hans argumentation emot snus håller inte hela vägen och är dessutom kantad med missuppfattningar och fördomar.

Snus är en produkt som består av vatten, tobak, salt, smakämnen och ofta fuktighetsbevarande och surhetsreglerande ämnen (de senare för att produkten ska vara hållbar). Tillverkningen lyder sedan 1971 under Livsmedelslagen och har Livsmedelsverket som tillsynsmyndighet. Det innebär att det ställs samma krav på hygien, bakteriehalt med mera som för all annan livsmedelsproduktion i Sverige.

Dessutom står innehållsförteckningen på förpackningen så att konsumenten kan göra ett informerat val. Eftersom snus har växtråvara som huvudingrediens finns det, som alltid, en risk för att växten tagit upp tungmetaller från jordskorpan. Därför kontrolleras dessa halter noga under tillverkningen. Snus förbränns inte, och det är vid förbränningen som skadliga ämnen bildas. Enligt Livsmedelsverkets förslag till nya föreskrifter för snus, så är gränsvärdena för oönskade ämnen så lågt satta att allt svenskt snus befinner sig under Världshälsoorganisationens WHO riktlinjer. I praktiken har det mesta snuset avsevärt lägre halter än så.

Socialstyrelsen har identifierat fem påverkbara hälsofaktorer; rökning, högt BMI, dålig kost, riskabla alkoholvanor och bristande motion. Det går inte att säga att snus skulle vara helt ofarligt, men all seriös forskning visar att det finns andra, betydligt större risker, att oroa sig över.

Säljstopp och bojkotter är enkelt att kräva, när det gäller produkter som andra efterfrågar. Snus bidrar via punktskatter och moms till statskassan, till industrijobb runt om i landet och ger handeln möjlighet att upprätthålla service i glesbygd. Konsekvenserna av säljstopp skulle bli utarmning och är en ogenomtänkt idé.Avslutningsvis är det lite pikant att Asthamn lyfter fram en amerikansk apotekskedja som blivit känd för att ha verkningslösa homeopatiska preparat till försäljning.

Patrik Strömer

Generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen

Snus är en produkt som består av vatten, tobak, salt, smakämnen och ofta fuktighetsbevarande och surhetsreglerande ämnen (de senare för att produkten ska vara hållbar). Tillverkningen lyder sedan 1971 under Livsmedelslagen och har Livsmedelsverket som tillsynsmyndighet. Det innebär att det ställs samma krav på hygien, bakteriehalt med mera som för all annan livsmedelsproduktion i Sverige.

Dessutom står innehållsförteckningen på förpackningen så att konsumenten kan göra ett informerat val. Eftersom snus har växtråvara som huvudingrediens finns det, som alltid, en risk för att växten tagit upp tungmetaller från jordskorpan. Därför kontrolleras dessa halter noga under tillverkningen. Snus förbränns inte, och det är vid förbränningen som skadliga ämnen bildas. Enligt Livsmedelsverkets förslag till nya föreskrifter för snus, så är gränsvärdena för oönskade ämnen så lågt satta att allt svenskt snus befinner sig under Världshälsoorganisationens WHO riktlinjer. I praktiken har det mesta snuset avsevärt lägre halter än så.

Socialstyrelsen har identifierat fem påverkbara hälsofaktorer; rökning, högt BMI, dålig kost, riskabla alkoholvanor och bristande motion. Det går inte att säga att snus skulle vara helt ofarligt, men all seriös forskning visar att det finns andra, betydligt större risker, att oroa sig över.

Säljstopp och bojkotter är enkelt att kräva, när det gäller produkter som andra efterfrågar. Snus bidrar via punktskatter och moms till statskassan, till industrijobb runt om i landet och ger handeln möjlighet att upprätthålla service i glesbygd. Konsekvenserna av säljstopp skulle bli utarmning och är en ogenomtänkt idé.Avslutningsvis är det lite pikant att Asthamn lyfter fram en amerikansk apotekskedja som blivit känd för att ha verkningslösa homeopatiska preparat till försäljning.

Patrik Strömer

Generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.