2015-11-04 06:00

2015-11-04 06:00

Trafiken går åt fel håll

MILJÖ: Utsläppen ökar igen

En bra trend har brutits. Nu ökar åter utsläppen från trafiken.

Efter att ha legat relativt konstant sedan 2008 började trafiken i Sverige öka igen 2013. Fram till 2014 kunde utsläppen ändå minska tack vare att bilarna blev energieffektivare och andelen förnybart bränsle ökade. Den utvecklingen har nu vänt. I slutet av förra året kom de första tecknen på att utsläppen var på väg åt fel håll. Det har sedan bekräftats och nu talar Trafikverket om ett trendbrott. Trafiken står för en tredjedel av de svenska utsläppen av växthusgaser och utgör därmed en av våra största klimatutmaningar. Under flera år pekade kurvorna åt rätt håll. Från en topp år 2007 föll utsläppen med 14 procent till 2014.

Vad har då hänt? Jo, svenskarna väljer i för stor utsträckning bränsleslukande bilar och den tekniska omställningen går inte längre tillräckligt fort för att kompensera för trafikökningen, enligt Trafikverket. Sverige tappar nu mark i jämförelse med övriga EU när det gäller energieffektivisering.

Så skärp er kamrater! Åk mindre bil o mera buss och tåg! Det krävs om vi ska nå målet en fossiloberoende fordonsflotta till år 2030! Det är bara 15 år dit...

 

Anika Agebjörn

Efter att ha legat relativt konstant sedan 2008 började trafiken i Sverige öka igen 2013. Fram till 2014 kunde utsläppen ändå minska tack vare att bilarna blev energieffektivare och andelen förnybart bränsle ökade. Den utvecklingen har nu vänt. I slutet av förra året kom de första tecknen på att utsläppen var på väg åt fel håll. Det har sedan bekräftats och nu talar Trafikverket om ett trendbrott. Trafiken står för en tredjedel av de svenska utsläppen av växthusgaser och utgör därmed en av våra största klimatutmaningar. Under flera år pekade kurvorna åt rätt håll. Från en topp år 2007 föll utsläppen med 14 procent till 2014.

Vad har då hänt? Jo, svenskarna väljer i för stor utsträckning bränsleslukande bilar och den tekniska omställningen går inte längre tillräckligt fort för att kompensera för trafikökningen, enligt Trafikverket. Sverige tappar nu mark i jämförelse med övriga EU när det gäller energieffektivisering.

Så skärp er kamrater! Åk mindre bil o mera buss och tåg! Det krävs om vi ska nå målet en fossiloberoende fordonsflotta till år 2030! Det är bara 15 år dit...

 

Anika Agebjörn

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.