2015-10-26 06:00

2015-10-26 06:00

Det viktigaste mötet

KLIMATET: Den stora utmaningen är att fasa ut de fossila bränslena

Om sex veckor börjar mänsklighetens viktigaste möte någonsin. Världens länder ska samlas i Paris för att komma överens om ett bindande globalt klimatavtal och nu börjar det röra på sig denna viktiga klimathöst. Förra veckan fick vi inte mindre än fyra solglimtar:

Ett: För en tid sedan meddelade Obama-administrationen i USA att man avbryter försäljningen av nya borrlicenser i den känsliga arktiska miljön. Det är en stor seger för klimatet och de miljontals människor som har kämpat för detta beslut.

Två: Landbaserad vindkraft är nu den billigaste elen att producera i både Tyskland och Storbritannien.

Tre: Solkraften förväntas öka globalt sett med 33 procent jämfört med 2014.

Fyra: IMF gjorde en internationell skatt på koldioxid till en huvudfråga under årsmötet i Peru. De dolda kostnaderna för fossila bränslen uppgår till astronomiska 45 tusen miljarder kronor mest på grund av miljöförstöring och höjda sjukvårdskostnader. Det motsvarar sex procent av världens BNP.

Den stora utmaningen är att fasa ut de fossila bränslena. Med FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moons ord: Världens ledare måste agera, och tiden är inte på vår sida. Den 29 november kan du vara med och sätta tryck på politikerna. Då skapar vi världens största manifestation för en omställning till en hållbar värld. Inför toppmötet i Paris planeras över 1400 manifestationer i fler än 170 länder. Miljontals människor kommer att gå ut på gator och torg. Kom med du också!


Pontus Björkman

engagerad i Tillsammans för Klimatet 29/11-2015

Om sex veckor börjar mänsklighetens viktigaste möte någonsin. Världens länder ska samlas i Paris för att komma överens om ett bindande globalt klimatavtal och nu börjar det röra på sig denna viktiga klimathöst. Förra veckan fick vi inte mindre än fyra solglimtar:

Ett: För en tid sedan meddelade Obama-administrationen i USA att man avbryter försäljningen av nya borrlicenser i den känsliga arktiska miljön. Det är en stor seger för klimatet och de miljontals människor som har kämpat för detta beslut.

Två: Landbaserad vindkraft är nu den billigaste elen att producera i både Tyskland och Storbritannien.

Tre: Solkraften förväntas öka globalt sett med 33 procent jämfört med 2014.

Fyra: IMF gjorde en internationell skatt på koldioxid till en huvudfråga under årsmötet i Peru. De dolda kostnaderna för fossila bränslen uppgår till astronomiska 45 tusen miljarder kronor mest på grund av miljöförstöring och höjda sjukvårdskostnader. Det motsvarar sex procent av världens BNP.

Den stora utmaningen är att fasa ut de fossila bränslena. Med FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moons ord: Världens ledare måste agera, och tiden är inte på vår sida. Den 29 november kan du vara med och sätta tryck på politikerna. Då skapar vi världens största manifestation för en omställning till en hållbar värld. Inför toppmötet i Paris planeras över 1400 manifestationer i fler än 170 länder. Miljontals människor kommer att gå ut på gator och torg. Kom med du också!


Pontus Björkman

engagerad i Tillsammans för Klimatet 29/11-2015

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.