2015-09-08 06:00

2015-09-08 06:00

Vi ska välkomna dem

FLYKTINGKATASTROFEN: Vi har stor förmåga att hjälpa till

Pojken vid strandkanten med sina fina gympaskor, treårige Alan Kurdi från Syrien, var på väg till Sverige. Kanske skulle han ha hamnat i Karlskoga, om inte båten vält.

Några av alla de som desperat flyr från sammanbrotten i Syrien, Somalia och andra platser kommer ju till vår stad. Det märks i gatulivet och det märks i förskolor och skolor, där det på kort tid blivit fler barn. Frågan är hur vi ser på det.

Många känner en rädsla för det främmande. Det senaste kommunvalet ledde till att invandringskritiska partier fick fem mandat i fullmäktige. Men vår bild är att de allra flesta karlskogabor vill att vår stad ska vara öppen för de människor som söker sig hit. Få vill att nödställda flyktingar ska behandlas på det inhumana sätt som nu gjorts i Ungern. I vår stad gör många mycket stora insatser för att hjälpa våra nyanlända invånare och asylsökande att finna sig till rätta, i förskolor och skolor, bostadsområden, på arbetsplatser, med svenskundervisning, läxhjälp och som gode man.

Det är sant att detta kostar en del. I nästa års kommunbudget har en del pengar fått styras över från asfalt till förskolor och skolor. Men det är viktigare att ge barnen en bra start på sitt nya liv i vår kommun än att laga potthål. I det långa loppet är det också något som kommer att betala sig.

Det är också sant att integrationen inte alltid fungerar så bra. Ofta är trösklarna in på arbetsmarknaden högre än vad de är för att komma in i landet. Vi ger inte alla nyanlända barn de förutsättningar de behöver för att klara grundskolan och gymnasiet. Det finns många både stora och små problem och det är viktigt att de diskuteras.

Det är en ansträngning att ta mot så många på kort tid. Och fler kommer det med största sannolikhet att bli. Men den har fel som tror att det finns någon stoppknapp. Vi står mitt uppe i Europas största flyktingkatastrof sedan andra världskriget. Fler söker sig hit och vi bör välkomna dem. Vi har stor förmåga att hjälpa till, som kommun, som föreningar, som grannar, som föräldrar eller bara som medmänniskor.

Pontus Quick (FP)

Lars Hultkrantz (FP)

Några av alla de som desperat flyr från sammanbrotten i Syrien, Somalia och andra platser kommer ju till vår stad. Det märks i gatulivet och det märks i förskolor och skolor, där det på kort tid blivit fler barn. Frågan är hur vi ser på det.

Många känner en rädsla för det främmande. Det senaste kommunvalet ledde till att invandringskritiska partier fick fem mandat i fullmäktige. Men vår bild är att de allra flesta karlskogabor vill att vår stad ska vara öppen för de människor som söker sig hit. Få vill att nödställda flyktingar ska behandlas på det inhumana sätt som nu gjorts i Ungern. I vår stad gör många mycket stora insatser för att hjälpa våra nyanlända invånare och asylsökande att finna sig till rätta, i förskolor och skolor, bostadsområden, på arbetsplatser, med svenskundervisning, läxhjälp och som gode man.

Det är sant att detta kostar en del. I nästa års kommunbudget har en del pengar fått styras över från asfalt till förskolor och skolor. Men det är viktigare att ge barnen en bra start på sitt nya liv i vår kommun än att laga potthål. I det långa loppet är det också något som kommer att betala sig.

Det är också sant att integrationen inte alltid fungerar så bra. Ofta är trösklarna in på arbetsmarknaden högre än vad de är för att komma in i landet. Vi ger inte alla nyanlända barn de förutsättningar de behöver för att klara grundskolan och gymnasiet. Det finns många både stora och små problem och det är viktigt att de diskuteras.

Det är en ansträngning att ta mot så många på kort tid. Och fler kommer det med största sannolikhet att bli. Men den har fel som tror att det finns någon stoppknapp. Vi står mitt uppe i Europas största flyktingkatastrof sedan andra världskriget. Fler söker sig hit och vi bör välkomna dem. Vi har stor förmåga att hjälpa till, som kommun, som föreningar, som grannar, som föräldrar eller bara som medmänniskor.

Pontus Quick (FP)

Lars Hultkrantz (FP)

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.