2015-08-01 06:00

2015-08-01 06:00

Lär dem att jobba

ARBETSMARKNADEN: Förstör inte era barns chanser till en bra framtid

FÖRÄLDRAR, vad är anledningen till att ni skämmer bort era barn? Hur förväntar ni er att de ska kunna klara sig själva i framtiden när ni fortfarande gullar med dem när de är i 18 års åldern? Tror ni att det ska gå bättre för dem när ni lägger er i deras åtaganden och uppgörelser gällande arbete?

Det är klart att man kan hjälpa till med att söka ett jobb (dock inte så att det är märkbart för arbetsgivaren) men inte tvärt om! Tror ni föräldrar, att er son/dotter får någon som helst respekt av arbetsgivare eller kollegor om hens mamma/pappa ringer och säger att hen vill sluta till exempel? NEJ, är svaret på den frågan. Det enda ni bidrar med när ni lägger er i på det sättet är att er son/dotter blir utstött på jobbet. Det pratas bakom ryggen m.m. Tänk efter själva! De sätter sina kollegor i skiten genom att sluta och kan inte ens stå för det själva utan ber mamma/pappa ta smällen.

Ungdomarna får aldrig lära sig stå på egna ben om det fortsätter såhär och i det långa loppet kommer de bara att må dåligt av det. De kommer alltid ha en känsla av att de inte klarar av någonting utan mamma eller pappa.

De ungdomar som har föräldrar som tycker synd om dem för att det är lite ”jobbigt” att jobba tenderar bara att bli sämre på det de gör än de som har föräldrar som pushar dem, ganska logiskt eller hur? Har man föräldrar som pushar tar man mer ansvar, man vill jobba och man lär sig mer snabbare. Och det medför såklart att man får goda referenser, kanske mer betalt och har roligare på jobbet! Visar man att man vill jobba och vill lära sig kommer man garanterat mer överens med sina kollegor än om man bara går runt och tycker synd om sig själv.

Vill ni att era ungdomar ska komma nånstans här i världen måste ni lära dem att kämpa för det! Man kan inte bara glida med på ett bananskal resten av livet, även om det kanske kan kännas så ibland i den tid vi lever i. Vill ni att de ska komma längre än näsan räcker så måste ni låta dem skaffa sig erfarenheter och få ta egna beslut! Ni måste lära dem att man självklart har rättigheter, MEN man har också skyldigheter... Glöm inte det.

Ju mer man får jobba desto mer erfarenheter får man, och oftast är det så att de erfarenheter man får när det är som jobbigast är de man har som mest nytta av i framtiden!

Förstör inte era barns chanser till en bra framtid, tänk steget längre!

Förundrad 21-årig sommarjobbare

 

FÖRÄLDRAR, vad är anledningen till att ni skämmer bort era barn? Hur förväntar ni er att de ska kunna klara sig själva i framtiden när ni fortfarande gullar med dem när de är i 18 års åldern? Tror ni att det ska gå bättre för dem när ni lägger er i deras åtaganden och uppgörelser gällande arbete?

Det är klart att man kan hjälpa till med att söka ett jobb (dock inte så att det är märkbart för arbetsgivaren) men inte tvärt om! Tror ni föräldrar, att er son/dotter får någon som helst respekt av arbetsgivare eller kollegor om hens mamma/pappa ringer och säger att hen vill sluta till exempel? NEJ, är svaret på den frågan. Det enda ni bidrar med när ni lägger er i på det sättet är att er son/dotter blir utstött på jobbet. Det pratas bakom ryggen m.m. Tänk efter själva! De sätter sina kollegor i skiten genom att sluta och kan inte ens stå för det själva utan ber mamma/pappa ta smällen.

Ungdomarna får aldrig lära sig stå på egna ben om det fortsätter såhär och i det långa loppet kommer de bara att må dåligt av det. De kommer alltid ha en känsla av att de inte klarar av någonting utan mamma eller pappa.

De ungdomar som har föräldrar som tycker synd om dem för att det är lite ”jobbigt” att jobba tenderar bara att bli sämre på det de gör än de som har föräldrar som pushar dem, ganska logiskt eller hur? Har man föräldrar som pushar tar man mer ansvar, man vill jobba och man lär sig mer snabbare. Och det medför såklart att man får goda referenser, kanske mer betalt och har roligare på jobbet! Visar man att man vill jobba och vill lära sig kommer man garanterat mer överens med sina kollegor än om man bara går runt och tycker synd om sig själv.

Vill ni att era ungdomar ska komma nånstans här i världen måste ni lära dem att kämpa för det! Man kan inte bara glida med på ett bananskal resten av livet, även om det kanske kan kännas så ibland i den tid vi lever i. Vill ni att de ska komma längre än näsan räcker så måste ni låta dem skaffa sig erfarenheter och få ta egna beslut! Ni måste lära dem att man självklart har rättigheter, MEN man har också skyldigheter... Glöm inte det.

Ju mer man får jobba desto mer erfarenheter får man, och oftast är det så att de erfarenheter man får när det är som jobbigast är de man har som mest nytta av i framtiden!

Förstör inte era barns chanser till en bra framtid, tänk steget längre!

Förundrad 21-årig sommarjobbare

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.