2015-06-30 06:00

2015-07-01 07:48

Studentdimman borta– nu börjar jobbjakten

JOBB: Vad händer nu?

Arbetsmarknad

Den värsta studentdimman har lagt sig, studentflaken är tomma, det ringer inte i öronen efter allt visslande. Vad händer nu? Många ska in på arbetsmarknaden, en del har jobbat extra under hela studieperioden och under sommarledigheten, men för största delen av studenterna är det dags att ge sig ut på arbetsmarknaden för första gången. Det gäller inte bara före detta gymnasieelever, det är många som söker jobb just nu. Det finns en del hinder på vägen som kan stoppa upp jakten på arbete. Har du kört fast? Prova att byta perspektiv.

Först och främst, säg inte att du är målare när du är snickare. Istället för att låta samhället måla upp en bild av vem du är kan du själv designa och snickra ihop din bild av dig själv. Vill du inte skriva arbetssökande i pannan så gör det ej. Försök hitta en annan vinkel, om du inte kommer på något själv kan du alltid prata med andra och be dem om hjälp. Din granne minns kanske att du hjälpte till att arrangera loppisen i fjor. Förringa inte vikten av att se dig själv som en individ som har specifika drömmar, mål och behov.

Kolla upp vad du har rätt till och vad du är skyldig att göra när du söker jobb. Fastna inte i kollektivet och olika system som låser fast dig. Bryt dig loss, om du inte gör det riskerar du att tappa din förmåga att tänka konstruktivt och om det vill sig illa, även din tro på framtiden.

Det är mer spännande att räkna antal piggelin man ätit än att räkna antal jobb. Men det finns faktiskt vissa fördelar med att vara fokuserad på hur många och vilka jobb man sökt. Det underlättar för dig när en arbetsgivare ringer och vill prata jobb.

Rutiner låter kanske lite tråkigt men ack så viktigt. Visst är det skönt med sovmorgon då och då men gör det inte till en vana. Känner du att nätterna blir senare? Äter du frukost till kvällsekot? Se det som en väckarklocka. Försök att hitta nya sätt att fylla på energireserverna. Det ger dig kraft och mod att ringa arbetsgivare eller att utvidga ditt nätverk.

Känner du att du bränt dina broar? Bygg nya eller bygg ett skepp och bli kapten. Vill du segla till Bahamas kommer skeppet inte att göra det av sig själv, du måste styra det dit. Det kan kännas jobbigt och svårt men belöningen i form av stärkt självkänsla och modet du får på köpet är värt det.

Det är du som fixar jobbet, ingen annan.

Robin Jönsson,student vid Lunds Universitet

Beate Möller,rekryterare

Nina Jansdotter,karriärcoach

Den värsta studentdimman har lagt sig, studentflaken är tomma, det ringer inte i öronen efter allt visslande. Vad händer nu? Många ska in på arbetsmarknaden, en del har jobbat extra under hela studieperioden och under sommarledigheten, men för största delen av studenterna är det dags att ge sig ut på arbetsmarknaden för första gången. Det gäller inte bara före detta gymnasieelever, det är många som söker jobb just nu. Det finns en del hinder på vägen som kan stoppa upp jakten på arbete. Har du kört fast? Prova att byta perspektiv.

Först och främst, säg inte att du är målare när du är snickare. Istället för att låta samhället måla upp en bild av vem du är kan du själv designa och snickra ihop din bild av dig själv. Vill du inte skriva arbetssökande i pannan så gör det ej. Försök hitta en annan vinkel, om du inte kommer på något själv kan du alltid prata med andra och be dem om hjälp. Din granne minns kanske att du hjälpte till att arrangera loppisen i fjor. Förringa inte vikten av att se dig själv som en individ som har specifika drömmar, mål och behov.

Kolla upp vad du har rätt till och vad du är skyldig att göra när du söker jobb. Fastna inte i kollektivet och olika system som låser fast dig. Bryt dig loss, om du inte gör det riskerar du att tappa din förmåga att tänka konstruktivt och om det vill sig illa, även din tro på framtiden.

Det är mer spännande att räkna antal piggelin man ätit än att räkna antal jobb. Men det finns faktiskt vissa fördelar med att vara fokuserad på hur många och vilka jobb man sökt. Det underlättar för dig när en arbetsgivare ringer och vill prata jobb.

Rutiner låter kanske lite tråkigt men ack så viktigt. Visst är det skönt med sovmorgon då och då men gör det inte till en vana. Känner du att nätterna blir senare? Äter du frukost till kvällsekot? Se det som en väckarklocka. Försök att hitta nya sätt att fylla på energireserverna. Det ger dig kraft och mod att ringa arbetsgivare eller att utvidga ditt nätverk.

Känner du att du bränt dina broar? Bygg nya eller bygg ett skepp och bli kapten. Vill du segla till Bahamas kommer skeppet inte att göra det av sig själv, du måste styra det dit. Det kan kännas jobbigt och svårt men belöningen i form av stärkt självkänsla och modet du får på köpet är värt det.

Det är du som fixar jobbet, ingen annan.

Robin Jönsson,student vid Lunds Universitet

Beate Möller,rekryterare

Nina Jansdotter,karriärcoach

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.