2015-06-05 06:00

2015-06-05 06:00

Sommarlov inte roligt för alla

SOMMARLOV: Kommunen bör ta ett ansvar

Ledighet

Snart är det sommarlov och för många barn och unga innebär det något helt underbart och fantastiskt. En tid där en kan åka iväg på kollo, semester, träffa nya vänner och besöka nya platser.

Sista veckan i skola är också en väldigt jobbig tid, många barn och unga går runt i skolan med en klump i magen.Sommarlovet blir en tid för utanförskap, oro och tristess. Känslan av att aldrig kunna ta med sig sina kompisar hem för att det inte skulle finns något att bjuda på eller oron av att hitta på något roligt och spännande att berätta till ens kompisarna när skolan börjar igen. Ångesten en känner när läraren ger en läxa att skriva om vad en gjort under sommaren.

Enligt Rädda Barnens undersökning Ung Röst finns en oro bland unga gällande deras familjens ekonomi. Hela 13 procent av de som deltagit i undersökningen berättar att de under det senaste året oroat sig för att familjens pengar inte ska räcka till och 8 procent har inte kunnat delta i en fritidsaktivitet under det senaste året för att den kostade pengar.

Alla barn ska garanteras en skälig levnadsstandard oavsett föräldrarnas ekonomiska situation och alla barn har rätt till lek och fritid under årets alla månader. Det här är långt ifrån en självklarhet för alla barn idag i Sverige och det kan vi inte acceptera!

Kommunen bör därför se till:

- att det finns fritidsgårdar i alla områden i kommunen.

- att fritidsgårdarna är öppna under loven.

- att se till att det finns meningsfulla och kostnadsfria aktiviteter för barn och ungdomar under loven

-att införa avgiftsfria fritidsaktiviteter och säkerställ att information om dessa når ut till alla barn och ungdomar i kommunen.

Det är dags att vi vuxna tar ett gemensamt ansvar för alla barn och ungdomars rättigheter!

Maliha Khan

Ordförande, Rädda Barnen i Stockholm

Snart är det sommarlov och för många barn och unga innebär det något helt underbart och fantastiskt. En tid där en kan åka iväg på kollo, semester, träffa nya vänner och besöka nya platser.

Sista veckan i skola är också en väldigt jobbig tid, många barn och unga går runt i skolan med en klump i magen.Sommarlovet blir en tid för utanförskap, oro och tristess. Känslan av att aldrig kunna ta med sig sina kompisar hem för att det inte skulle finns något att bjuda på eller oron av att hitta på något roligt och spännande att berätta till ens kompisarna när skolan börjar igen. Ångesten en känner när läraren ger en läxa att skriva om vad en gjort under sommaren.

Enligt Rädda Barnens undersökning Ung Röst finns en oro bland unga gällande deras familjens ekonomi. Hela 13 procent av de som deltagit i undersökningen berättar att de under det senaste året oroat sig för att familjens pengar inte ska räcka till och 8 procent har inte kunnat delta i en fritidsaktivitet under det senaste året för att den kostade pengar.

Alla barn ska garanteras en skälig levnadsstandard oavsett föräldrarnas ekonomiska situation och alla barn har rätt till lek och fritid under årets alla månader. Det här är långt ifrån en självklarhet för alla barn idag i Sverige och det kan vi inte acceptera!

Kommunen bör därför se till:

- att det finns fritidsgårdar i alla områden i kommunen.

- att fritidsgårdarna är öppna under loven.

- att se till att det finns meningsfulla och kostnadsfria aktiviteter för barn och ungdomar under loven

-att införa avgiftsfria fritidsaktiviteter och säkerställ att information om dessa når ut till alla barn och ungdomar i kommunen.

Det är dags att vi vuxna tar ett gemensamt ansvar för alla barn och ungdomars rättigheter!

Maliha Khan

Ordförande, Rädda Barnen i Stockholm

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.