2015-02-04 06:00

2015-02-04 06:00

Vargen inte utrotningshotad

VARGJAKT: Svar till Björn Reimers ang. "Landsbygden och vargen"

Vem tror du att du är? Du måste vara vegan med tanke på dina uttalanden om blodtörstighet.

En jägare skjuter en älg eller ett vildsvin och äter. Ickejägare som äter kött är också predatorer men lite mer urbaniserade och försoffade. Dom betalar någon som föder upp och slaktar de byten man vill ha på tallriken. Det är väl inte så illa att du sitter där och smaskar i dig grillad kyckling och fläskkotletter för då är du verkligen ute och cyklar. Vargen är enligt Grimsö ett av jordens vanligaste och mest utbredda djurart och inte på något vis utrotningshotad. (Citat från en föreläsning). Dessutom har vi ett demokratiskt riksdagsbeslut på att vargstammen ska minskas, så sitt inte och gnäll!

Och så det där med inavel: Det måste vara lättare att spä ut blodet på 200 inavlade vargar än på 2000 ännu mer inavlade. Vargen i Sverige äter ca 3700 älgar/år. Vore det inte smartare att vi åt dom flesta älgarna själva? Miljövänligt, nyttigt och gott.

Och så den där statistiken. Hela Sverige med mycket städer och vägar ska jämföras med den lilla del där vargen finns. Denna lilla del består mest av glesbygd, små byar med grusvägar där tiden räknas i ”före och efter älgjakten”. Att vargen tar hundar är ett stort problem men ännu större är problemet med enorma arealer där man varken kan ha hundar eller kreatur lösa. Har du tänkt på att biltrafiken dödar eller lemlästar ca 40000 klövdjur/år? Hur ska samhället klara eftersöken när alla jägare gett upp och inga jakthundar finns kvar?

En sak till: Gå in på vargfakta så får du se rader av autentiska tidningsurklipp på vargattacker på människor. För du litar väl på vad som står i tidningar?

 

En jägare skjuter en älg eller ett vildsvin och äter. Ickejägare som äter kött är också predatorer men lite mer urbaniserade och försoffade. Dom betalar någon som föder upp och slaktar de byten man vill ha på tallriken. Det är väl inte så illa att du sitter där och smaskar i dig grillad kyckling och fläskkotletter för då är du verkligen ute och cyklar. Vargen är enligt Grimsö ett av jordens vanligaste och mest utbredda djurart och inte på något vis utrotningshotad. (Citat från en föreläsning). Dessutom har vi ett demokratiskt riksdagsbeslut på att vargstammen ska minskas, så sitt inte och gnäll!

Och så det där med inavel: Det måste vara lättare att spä ut blodet på 200 inavlade vargar än på 2000 ännu mer inavlade. Vargen i Sverige äter ca 3700 älgar/år. Vore det inte smartare att vi åt dom flesta älgarna själva? Miljövänligt, nyttigt och gott.

Och så den där statistiken. Hela Sverige med mycket städer och vägar ska jämföras med den lilla del där vargen finns. Denna lilla del består mest av glesbygd, små byar med grusvägar där tiden räknas i ”före och efter älgjakten”. Att vargen tar hundar är ett stort problem men ännu större är problemet med enorma arealer där man varken kan ha hundar eller kreatur lösa. Har du tänkt på att biltrafiken dödar eller lemlästar ca 40000 klövdjur/år? Hur ska samhället klara eftersöken när alla jägare gett upp och inga jakthundar finns kvar?

En sak till: Gå in på vargfakta så får du se rader av autentiska tidningsurklipp på vargattacker på människor. För du litar väl på vad som står i tidningar?

 

  • ”Torpar´n”

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.