2014-12-13 06:00

2015-01-20 23:10

(S)luta lek fackpamp

POLITIK: Du är statsminister, Stefan Löfven

Den 3 december var en historisk dag där en historiskt svag minoritetsregering valde att utlysa ett omval för att regeringen inte hade riksdagens förtroende i sin budget. Dagen då Löfven utlyste omval är dagen då han svek sina väljare. Vallöften sprack, 90-dagarsgarantin blev det inget av, istället blev det en 90 dagars regering. Inför valet pratade Löfven om att ta ansvar för Sverige och att han vid ett flertal gånger sträckt ut handen till alliansen. Det är visserligen sant, men faktum är att Löfven vägrade att ta hänsyn till vad alliansen ville och uteslöt oss helt och hållet från inflytande. Sedan får vi inte heller glömma att Socialdemokraterna har försökt sänka allianspartierna genom att använda bland annat centerpartiets hjärtefrågor som exempelvis kassako, som de dessutom vill att vi ska köpa. Socialdemokraterna är inte enkla att samarbeta med, de är vana vid att styra själva och enbart styra efter sina egenintressen.

Men uppenbarligen går det inte så bra. Till dig Stefan Löfven har vi allianspolitiker en sak att säga: Du måste sluta leka fackpamp och börja inse att du är statsminister över ett rike. Du kan inte utlysa ett extraval i hopp om att alliansen ska komma till dig på sina bara knän framför din dörr och tiga om hjälp. Tillskillnad från en rödgrön regering håller vi vad vi lovar och därför är det en självklarhet att vi röstar på våran egen budget. Det har visat sig att synen på vallöften skiljer sig markant mellan alliansen och de rödgröna. Jag väljer i detta sammanhang att citera Lennart Nilsson, som är socialdemokratisk riksdagsledamot - ?Folk uppfattar vallöften som löften. Det är ett stort problem för oss?. Orden talar sitt klara språk.

Att de rödgröna anklagade alliansen för att samarbeta med SD är bara absurt. Jag vill härmed göra ett förtydligande till de som fångats av vänsterns tomma retorik: Sverigedemokraterna röstade på vår budget, det var inte vi som röstade på deras budget. Vi samarbetar inte med SD för att de röstade på våran budget. Isåfall, samarbetade S med SD förra året när de båda fällde delar av alliansens budget? Sedan finns det ett samarbete mellan Vänsterpartiet och den nuvarande regeringen som varken skulle uppskattas bland väljarna av förståeliga skäl.

Vill regeringen att Alliansen ska ingå i ett samarbete med V när de själva inte vill ha med dem i en regering? De kriser som för tillfället råder i vår omvärld blir inte bättre av att vi har en regering som misslyckats i det första de gör, nämligen budgeten (för att inte tala om alla andra skandaler). Det må låta komiskt men det är allvarligare än vad vi tror. I tider av krig, osäkerhet och finanskriser måste vi ha en stark regering som kan stå upp mot detta. Under tiden då alliansen styrde skapades cirka 340 000 nya jobb, men som hotades av de rödgrönas budget som i sin tur röstades ner. Ett extraval är också till fördel för näringslivet, en chans till revansch. Vi tar gärna denna revansch med er, vi ska kämpa in i det sista.

Vi ger inte upp hoppet om ett Sverige som står sig starkt i tider av en osäker omvärld. Ju längre tiden går desto fler är det som börjar inse att en röst på de rödgröna var en bortkastad röst. Fler och fler personer kontaktar mig och säger att de ångrar sig stort. Men det fina med oss liberaler är att vi tror på individens kapacitet att ta egna beslut, och nu har väljarna ett avgörande beslut att fatta den 22 mars. Gör det tillsammans med oss alliansvänner. God jul kära Degerfors/Karlskogabor!

Joseph Yazbek

Ordförande för MUF KGA

Kommun/landstingsfullmäktige

Den 3 december var en historisk dag där en historiskt svag minoritetsregering valde att utlysa ett omval för att regeringen inte hade riksdagens förtroende i sin budget. Dagen då Löfven utlyste omval är dagen då han svek sina väljare. Vallöften sprack, 90-dagarsgarantin blev det inget av, istället blev det en 90 dagars regering. Inför valet pratade Löfven om att ta ansvar för Sverige och att han vid ett flertal gånger sträckt ut handen till alliansen. Det är visserligen sant, men faktum är att Löfven vägrade att ta hänsyn till vad alliansen ville och uteslöt oss helt och hållet från inflytande. Sedan får vi inte heller glömma att Socialdemokraterna har försökt sänka allianspartierna genom att använda bland annat centerpartiets hjärtefrågor som exempelvis kassako, som de dessutom vill att vi ska köpa. Socialdemokraterna är inte enkla att samarbeta med, de är vana vid att styra själva och enbart styra efter sina egenintressen.

Men uppenbarligen går det inte så bra. Till dig Stefan Löfven har vi allianspolitiker en sak att säga: Du måste sluta leka fackpamp och börja inse att du är statsminister över ett rike. Du kan inte utlysa ett extraval i hopp om att alliansen ska komma till dig på sina bara knän framför din dörr och tiga om hjälp. Tillskillnad från en rödgrön regering håller vi vad vi lovar och därför är det en självklarhet att vi röstar på våran egen budget. Det har visat sig att synen på vallöften skiljer sig markant mellan alliansen och de rödgröna. Jag väljer i detta sammanhang att citera Lennart Nilsson, som är socialdemokratisk riksdagsledamot - ?Folk uppfattar vallöften som löften. Det är ett stort problem för oss?. Orden talar sitt klara språk.

Att de rödgröna anklagade alliansen för att samarbeta med SD är bara absurt. Jag vill härmed göra ett förtydligande till de som fångats av vänsterns tomma retorik: Sverigedemokraterna röstade på vår budget, det var inte vi som röstade på deras budget. Vi samarbetar inte med SD för att de röstade på våran budget. Isåfall, samarbetade S med SD förra året när de båda fällde delar av alliansens budget? Sedan finns det ett samarbete mellan Vänsterpartiet och den nuvarande regeringen som varken skulle uppskattas bland väljarna av förståeliga skäl.

Vill regeringen att Alliansen ska ingå i ett samarbete med V när de själva inte vill ha med dem i en regering? De kriser som för tillfället råder i vår omvärld blir inte bättre av att vi har en regering som misslyckats i det första de gör, nämligen budgeten (för att inte tala om alla andra skandaler). Det må låta komiskt men det är allvarligare än vad vi tror. I tider av krig, osäkerhet och finanskriser måste vi ha en stark regering som kan stå upp mot detta. Under tiden då alliansen styrde skapades cirka 340 000 nya jobb, men som hotades av de rödgrönas budget som i sin tur röstades ner. Ett extraval är också till fördel för näringslivet, en chans till revansch. Vi tar gärna denna revansch med er, vi ska kämpa in i det sista.

Vi ger inte upp hoppet om ett Sverige som står sig starkt i tider av en osäker omvärld. Ju längre tiden går desto fler är det som börjar inse att en röst på de rödgröna var en bortkastad röst. Fler och fler personer kontaktar mig och säger att de ångrar sig stort. Men det fina med oss liberaler är att vi tror på individens kapacitet att ta egna beslut, och nu har väljarna ett avgörande beslut att fatta den 22 mars. Gör det tillsammans med oss alliansvänner. God jul kära Degerfors/Karlskogabor!

Joseph Yazbek

Ordförande för MUF KGA

Kommun/landstingsfullmäktige

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.