2018-10-12 11:19

2018-10-12 11:19

Arbetslösheten fortsätter att minska

SAMHÄLLE: Statistik för september månad 2018 i Örebro län

Arbetslösheten fortsätter att minska i Örebro län. I september hade samtliga kommuner i länet för första gången under 2010-talet en arbetslöshet på under tio procent.

– Jämfört med september 2017 har arbetslösheten minskat i alla kommuner utan Örebro. I september var arbetslösheten i Örebro län 7,2 procent vilket är något högre än riksgenomsnittet på 6,9 procent, säger Maria Håkansson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Antalet inskrivna arbetslösa på Arbetsförmedlingen i Örebro län uppgick i slutet av september till 10 153 personer varav 4 733 var kvinnor och 5 420 var män.

För unga i Örebro län fortsätter arbetslösheten att minska och var i september 9,4 procent av den registerbaserade arbetskraften. Det kan jämföras med ett år tidigare, då den låg på 11 procent.

Trenden är positiv även på ett nationellt plan. Sett till hela landet fortsätter arbetslösheten att gå ned, för tolfte månaden i rad.

I september var 343 000 personer inskrivna som arbetslösa, 17 000 färre än för ett år sedan.

Stora skillnader

I september var arbetslöshetsnivån i landet 6,9 procent, jämfört med 7,4 procent samma månad förra året.

Arbetslösheten minskar hos både kvinnor och män, inrikes och utrikes födda samt för personer med olika utbildningsnivåer. Dessutom fortsätter arbetslösheten att falla bland ungdomar. Under hösten har även långtidsarbetslösheten gått ned.

– Vi har under en lång tid sett en mycket stark arbetsmarknad. Det leder till att allt färre personer anmäler sig som arbetssökande och att många arbetslösa får jobb, säger Annika Sundén, analysdirektör på Arbetsförmedlingen.

Det är dock fortfarande stora skillnader i arbetslöshet mellan den som har, eller saknar, gymnasiekompetens. Det är också fortsatt svårare på arbetsmarknaden för utrikes födda jämfört med inrikes födda.

– Jämfört med september 2017 har arbetslösheten minskat i alla kommuner utan Örebro. I september var arbetslösheten i Örebro län 7,2 procent vilket är något högre än riksgenomsnittet på 6,9 procent, säger Maria Håkansson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Antalet inskrivna arbetslösa på Arbetsförmedlingen i Örebro län uppgick i slutet av september till 10 153 personer varav 4 733 var kvinnor och 5 420 var män.

För unga i Örebro län fortsätter arbetslösheten att minska och var i september 9,4 procent av den registerbaserade arbetskraften. Det kan jämföras med ett år tidigare, då den låg på 11 procent.

Trenden är positiv även på ett nationellt plan. Sett till hela landet fortsätter arbetslösheten att gå ned, för tolfte månaden i rad.

I september var 343 000 personer inskrivna som arbetslösa, 17 000 färre än för ett år sedan.

Stora skillnader

I september var arbetslöshetsnivån i landet 6,9 procent, jämfört med 7,4 procent samma månad förra året.

Arbetslösheten minskar hos både kvinnor och män, inrikes och utrikes födda samt för personer med olika utbildningsnivåer. Dessutom fortsätter arbetslösheten att falla bland ungdomar. Under hösten har även långtidsarbetslösheten gått ned.

– Vi har under en lång tid sett en mycket stark arbetsmarknad. Det leder till att allt färre personer anmäler sig som arbetssökande och att många arbetslösa får jobb, säger Annika Sundén, analysdirektör på Arbetsförmedlingen.

Det är dock fortfarande stora skillnader i arbetslöshet mellan den som har, eller saknar, gymnasiekompetens. Det är också fortsatt svårare på arbetsmarknaden för utrikes födda jämfört med inrikes födda.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.