2018-10-06 06:00

2018-10-06 06:00

Extra tid ger chans till livskvalitet

LÖRDAGSTANKE

”Snitt-karlskogingen cyklar till jobbet på mindre än 20 minuter. En stockholmare spenderar nästan tre gånger så lång tid i sin bil. Det blir 26 dagar mer per år”.
Orden flimrade förbi i facebookflödet, och jag hajade till. ”Kan det verkligen stämma?” tänkte jag.

Men det visade sig att det kom från Karlskoga kommuns sida www.flyttatillkarlskoga.se, och då måste det väl vara sant.

Då började jag fundera på hur mycket tid det faktiskt är.

Det är hela fem veckors semester till: Alltså har en karlskoging i genomsnitt dubbelt så mycket semester som en stockholmare.

Sug på den alla ni 08:or.

Och även om det naturligtvis inte är sammanhängande veckor vi pratar om så är det faktiskt ganska mycket tid det handlar om.

Om karlskogingen cyklar på 20 minuter och hem på 20 minuter så är det 40 minuter om dagen. Om det tar tre gånger så lång tid för en stockholmare så är det två timmar om dagen. Det är över sex timmar per arbetsvecka.

Alltså hinner vi karlskogingar lägga i en tvätt, städa, hänga tvätten och laga några matlådor – innan stockholmarna ens låst upp dörren till sitt hus.

Jag hinner ännu mer eftersom jag är en lat miljöbov som tar bilen till jobbet. Åtta minuter enkel väg.

Eller så kan vi sova en extra timme varje natt – vi har ju typ sovmorgon varje dag om man jämför.

Och om man hör till den hurtiga typen kan man gå upp samtidigt som 08:orna, men ändå hinna med en rejäl promenad eller joggingrunda före jobbet.

Jag känner att listan kan göras hur lång som helst, men ni fattar vad jag menar, eller hur?

Under många år veckopendlade jag till Södertälje – vilket tog mig drygt två timmar enkel väg. Många stockholmare frågade hur jag orkade – utan att tänka på att de själva la ner mer än dessa två timmar om dagen för att komma till och från jobbet.

Jag kommer ihåg lillebrors före detta svärmor som berättade att hon sparade två timmar om dagen när de införde flextid på hennes arbetsplats och hon slapp köra genom Tingstadstunneln i värsta rusningstrafik. (Då betyder ”köra igenom” att krypa fram...)

Jag hamnade i Karlskoga av en slump, men att jag är kvar är definitivt ett aktivt val. Min man, våra barn, mitt jobb, närheten till naturen, att bo ”på landet” men ändå ha nära till stora städer är några av anledningarna till att jag stortrivs.

Och nu känner jag att jag har ytterligare ett starkt argument de gånger jag hamnar i diskussioner om ”hur jag kan bo på landet”.

”För att jag har dubbelt så mycket semester som er HA HA HA HA!”

Men det visade sig att det kom från Karlskoga kommuns sida www.flyttatillkarlskoga.se, och då måste det väl vara sant.

Då började jag fundera på hur mycket tid det faktiskt är.

Det är hela fem veckors semester till: Alltså har en karlskoging i genomsnitt dubbelt så mycket semester som en stockholmare.

Sug på den alla ni 08:or.

Och även om det naturligtvis inte är sammanhängande veckor vi pratar om så är det faktiskt ganska mycket tid det handlar om.

Om karlskogingen cyklar på 20 minuter och hem på 20 minuter så är det 40 minuter om dagen. Om det tar tre gånger så lång tid för en stockholmare så är det två timmar om dagen. Det är över sex timmar per arbetsvecka.

Alltså hinner vi karlskogingar lägga i en tvätt, städa, hänga tvätten och laga några matlådor – innan stockholmarna ens låst upp dörren till sitt hus.

Jag hinner ännu mer eftersom jag är en lat miljöbov som tar bilen till jobbet. Åtta minuter enkel väg.

Eller så kan vi sova en extra timme varje natt – vi har ju typ sovmorgon varje dag om man jämför.

Och om man hör till den hurtiga typen kan man gå upp samtidigt som 08:orna, men ändå hinna med en rejäl promenad eller joggingrunda före jobbet.

Jag känner att listan kan göras hur lång som helst, men ni fattar vad jag menar, eller hur?

Under många år veckopendlade jag till Södertälje – vilket tog mig drygt två timmar enkel väg. Många stockholmare frågade hur jag orkade – utan att tänka på att de själva la ner mer än dessa två timmar om dagen för att komma till och från jobbet.

Jag kommer ihåg lillebrors före detta svärmor som berättade att hon sparade två timmar om dagen när de införde flextid på hennes arbetsplats och hon slapp köra genom Tingstadstunneln i värsta rusningstrafik. (Då betyder ”köra igenom” att krypa fram...)

Jag hamnade i Karlskoga av en slump, men att jag är kvar är definitivt ett aktivt val. Min man, våra barn, mitt jobb, närheten till naturen, att bo ”på landet” men ändå ha nära till stora städer är några av anledningarna till att jag stortrivs.

Och nu känner jag att jag har ytterligare ett starkt argument de gånger jag hamnar i diskussioner om ”hur jag kan bo på landet”.

”För att jag har dubbelt så mycket semester som er HA HA HA HA!”

  • Catarina Forsberg

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.