2018-09-14 15:50

2018-09-14 15:50

Länets valsedlar färdigräknade

VALET: Riksdagsvalsresultatet fastställs på söndag

Nu är alla riksdagsröster i Örebro län färdigräknade av länsstyrelsen.
Resultatet väntas dock inte vara fastställt förrän på söndag. Det beror på att länsstyrelser i andra län inte har hunnit klart än.

I Örebro län är riksdagsvalet med personkryss nu färdigräknat och inregistrerat, men så är det inte i alla län. Valmyndigheten planerar att fastställa det slutgiltiga valresultatet för riksdagen nu på söndag, den 16 september.

De länsstyrelser som inte är klara har som mål att den slutliga rösträkningen och registreringen ska vara klar lördag kväll den 15 september.

Därefter fastställer Valmyndigheten fördelningen av mandat mellan partierna och vilka ledamöter och ersättare som tar plats i riksdagen.

– Det innebär att vi på söndag bör ha ett fastställt resultat för riksdagen. Det är oerhört viktigt att vi i valadministrationen ska kunna säkerställa att Sverige får ett korrekt valresultat, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten.

Rösträkningen efter valet den 9 september har tagit längre tid än beräknat. Det beror bland annat på ett högt valdeltagande men framförallt har fler väljare valt att förtidsrösta, och valt att göra det närmare valdagen. Länsstyrelsen får i och med det kortare tid på sig för den slutliga rösträkningen.

Det är de län som har flest röster att räkna som behöver längst tid, det vill säga Stockholms och Västra Götalands län.

Tar tid

Att hantera den stora andelen valsedlar med personkryss tar mycket tid. Nytt i och med valet 2018 är också reglerna om samtycke av en kandidatur, som innebär att en person bara kan bli inröstad om denne gett sig samtycke i förväg. Alla personröster ska matchas med ett samtycke från personen som står på valsedeln.

På länsstyrelsen i Örebro har nu rösträknarna börjat med räkningen av röster till kommunfullmäktige.

Mandatfördelning och personval kommer att fastställas successivt av länsstyrelsen och syns på Valmyndighetens webbplats från och med måndag 17 september.

När kommunfullmäktige är klart tar rösträknarna hand om landstingsvalet (regionfullmäktige i Örebro län). Rösträkning, mandatfördelning och personval hoppas man vara klara med på onsdag 19 september.

Den slutliga rösträkningen går att följa på Valmyndighetens webbplats.

Det fastställda slutliga resultatet kommer att publiceras på Valmyndighetens webbplats samt anslås på myndighetens anslagstavla och senare kungörelse i Post och inrikes tidningar.

I Örebro län är riksdagsvalet med personkryss nu färdigräknat och inregistrerat, men så är det inte i alla län. Valmyndigheten planerar att fastställa det slutgiltiga valresultatet för riksdagen nu på söndag, den 16 september.

De länsstyrelser som inte är klara har som mål att den slutliga rösträkningen och registreringen ska vara klar lördag kväll den 15 september.

Därefter fastställer Valmyndigheten fördelningen av mandat mellan partierna och vilka ledamöter och ersättare som tar plats i riksdagen.

– Det innebär att vi på söndag bör ha ett fastställt resultat för riksdagen. Det är oerhört viktigt att vi i valadministrationen ska kunna säkerställa att Sverige får ett korrekt valresultat, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten.

Rösträkningen efter valet den 9 september har tagit längre tid än beräknat. Det beror bland annat på ett högt valdeltagande men framförallt har fler väljare valt att förtidsrösta, och valt att göra det närmare valdagen. Länsstyrelsen får i och med det kortare tid på sig för den slutliga rösträkningen.

Det är de län som har flest röster att räkna som behöver längst tid, det vill säga Stockholms och Västra Götalands län.

Tar tid

Att hantera den stora andelen valsedlar med personkryss tar mycket tid. Nytt i och med valet 2018 är också reglerna om samtycke av en kandidatur, som innebär att en person bara kan bli inröstad om denne gett sig samtycke i förväg. Alla personröster ska matchas med ett samtycke från personen som står på valsedeln.

På länsstyrelsen i Örebro har nu rösträknarna börjat med räkningen av röster till kommunfullmäktige.

Mandatfördelning och personval kommer att fastställas successivt av länsstyrelsen och syns på Valmyndighetens webbplats från och med måndag 17 september.

När kommunfullmäktige är klart tar rösträknarna hand om landstingsvalet (regionfullmäktige i Örebro län). Rösträkning, mandatfördelning och personval hoppas man vara klara med på onsdag 19 september.

Den slutliga rösträkningen går att följa på Valmyndighetens webbplats.

Det fastställda slutliga resultatet kommer att publiceras på Valmyndighetens webbplats samt anslås på myndighetens anslagstavla och senare kungörelse i Post och inrikes tidningar.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.