2018-09-13 16:58

2018-09-13 16:58

Siffror klara först i nästa vecka

VAL 2018: Valresultatet oklart än trots onsdagsräkningen

Även om onsdagsräkningen är avklarad och inlämnad från alla kommuner, så är det slutliga valresultatet långt ifrån klart. Först i nästa vecka tror man att siffrorna kan vara klara för länets kommuner.

När onsdagsräkningen var klar i kommunerna transporterades rösterna in till länsstyrelsen. Men det betyder långt ifrån att resultatet är sammanställt.

– I det här läget finns allt material till det preliminära resultatet. Det som kvarstår är att vi på länsstyrelsen räknat först riksdagsvalet, sen har vi börjat med Örebros kommunval idag (läs torsdag reds. anm.) varefter vi räknar övriga kommuner i bokstavsordning, berättar Rickard Linde, valsamordnare på länsstyrelsen.

Skillnad

Anledningen till att man börjar med Örebro är att det är den största kommunen i länet, med inte färre än 88 valdistrikt.

– Så vi har inte börjat räkna vare sig Karlskoga eller Degerfors kommuner än. Vi fortsätter räkna på fredagen, tar ledigt över helgen och så återupptar vi räkningen på måndag. Så slutligt resultat för Karlskoga-Degerfors kanske vi har först i nästa vecka, säger Linde vidare.

Han berättar att man på Valmyndighetens sidan kan se hur staplarna växer för respektive kommun allt eftersom distrikten räknas.

Först när exempelvis alla 18 distrikt i Karlskoga, egentligen 17 fysiska distrikt med onsdagsräkningen utgör ännu ett, har räknats ihop ser man om det gjort någon skillnad i mandatfördelningen.

Omval

Huruvida det blir omval i Degerfors eller inte, med anledning av misstanken om otillbörlig valpåverkan i samband med förtidsröstningen är ovisst.

– Jag såg i förbifarten att valprövningsnämnden hade fått in 300 överklagansärenden från hela Sverige. Jag har ingen uppfattning om hur lång handläggning det är på de ärendena, säger länsstyrelsens valsamordnare.

När onsdagsräkningen var klar i kommunerna transporterades rösterna in till länsstyrelsen. Men det betyder långt ifrån att resultatet är sammanställt.

– I det här läget finns allt material till det preliminära resultatet. Det som kvarstår är att vi på länsstyrelsen räknat först riksdagsvalet, sen har vi börjat med Örebros kommunval idag (läs torsdag reds. anm.) varefter vi räknar övriga kommuner i bokstavsordning, berättar Rickard Linde, valsamordnare på länsstyrelsen.

Skillnad

Anledningen till att man börjar med Örebro är att det är den största kommunen i länet, med inte färre än 88 valdistrikt.

– Så vi har inte börjat räkna vare sig Karlskoga eller Degerfors kommuner än. Vi fortsätter räkna på fredagen, tar ledigt över helgen och så återupptar vi räkningen på måndag. Så slutligt resultat för Karlskoga-Degerfors kanske vi har först i nästa vecka, säger Linde vidare.

Han berättar att man på Valmyndighetens sidan kan se hur staplarna växer för respektive kommun allt eftersom distrikten räknas.

Först när exempelvis alla 18 distrikt i Karlskoga, egentligen 17 fysiska distrikt med onsdagsräkningen utgör ännu ett, har räknats ihop ser man om det gjort någon skillnad i mandatfördelningen.

Omval

Huruvida det blir omval i Degerfors eller inte, med anledning av misstanken om otillbörlig valpåverkan i samband med förtidsröstningen är ovisst.

– Jag såg i förbifarten att valprövningsnämnden hade fått in 300 överklagansärenden från hela Sverige. Jag har ingen uppfattning om hur lång handläggning det är på de ärendena, säger länsstyrelsens valsamordnare.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.