2018-09-12 16:20

2018-09-12 16:20

Omval kan bli aktuellt

VAL 2018: Kommunvalet i Degerfors överklagat till valprövningsnämnden i riksdagen

Kommunvalet i Degerfors har överklagats till valprövningsnämnden i riksdagen. Detta efter att kommunen har polisanmält två lokala politiker för misstänkt otillbörlig valpåverkan. Nu ska valprövningsnämnden ta ställning i om det ska bli omval i kommunen.

En privatperson har överklagat kommunvalet i Degerfors till valprövningsnämnden i riksdagen. Detta efter att kommunen har polisanmält två lokala politiker för misstänkt otillbörlig valpåverkan, som tidningen skrivit om tidigare.

Enligt Cecilia Persson, kanslichef vid valprövningsnämnden, nåddes de av det aktuella överklagandet under tisdagen.

– Vi har fått in ett överklagande och det ska hanteras, utredas och vi ska senare ta ställning till det, säger hon.

När kan ni ta ställning i ärendet?

– Det är omöjligt att säga när det sker i dagsläget. Men vi kommer ta ställning till det, svarar hon. Överklagandet i Degerfors är långt från unikt i sammanhanget – sedan söndagens val har cirka 300 överklaganden nått valprövningsnämnden.

Enligt SVT Nyheter gäller merparten av dem riksdagsvalet och de ska också utredas först innan ärendena gällande kommunvalen och landstingsvalen.

– Vi behöver först få fram ett valresultat till riksdagen.

Har liknande fall, alltså misstänkt valpåverkan slutat med omval i en kommun?

– Jag är inte tillräckligt insatt i Degerforsärendet ännu för att kunna uttala mig. Om några avvikelser identifieras i kommunvalet kommer de att rättas till. Om det inte är möjligt så kan det eventuellt bli aktuellt med ett omval.

När skedde senast ett omval i en kommun?

– Kommunvalet i Båstad fick göras om efter valet 2014.

Enligt SVT Örebro genomfördes också ett omval i en valkrets i Örebro efter valet år 2010.

Bakgrunden till polisanmälan, som skickades under måndagen, mot de två lokala politikerna i Degerfors är att anklagelser om valfusk riktades mot dem. KT/Kuriren berättade om anklagelserna i tisdagstidningen.

Den ena politikern anklagades ha ringt väljare och försökt sälja personkryss i utbyte mot en summa av 500 kronor. Den andra anklagas ha följt med väljare in i vallokalen och bakom valbåset, där politikern enligt vittnesuppgifter hjälpte dem att rösta.

En privatperson har överklagat kommunvalet i Degerfors till valprövningsnämnden i riksdagen. Detta efter att kommunen har polisanmält två lokala politiker för misstänkt otillbörlig valpåverkan, som tidningen skrivit om tidigare.

Enligt Cecilia Persson, kanslichef vid valprövningsnämnden, nåddes de av det aktuella överklagandet under tisdagen.

– Vi har fått in ett överklagande och det ska hanteras, utredas och vi ska senare ta ställning till det, säger hon.

När kan ni ta ställning i ärendet?

– Det är omöjligt att säga när det sker i dagsläget. Men vi kommer ta ställning till det, svarar hon. Överklagandet i Degerfors är långt från unikt i sammanhanget – sedan söndagens val har cirka 300 överklaganden nått valprövningsnämnden.

Enligt SVT Nyheter gäller merparten av dem riksdagsvalet och de ska också utredas först innan ärendena gällande kommunvalen och landstingsvalen.

– Vi behöver först få fram ett valresultat till riksdagen.

Har liknande fall, alltså misstänkt valpåverkan slutat med omval i en kommun?

– Jag är inte tillräckligt insatt i Degerforsärendet ännu för att kunna uttala mig. Om några avvikelser identifieras i kommunvalet kommer de att rättas till. Om det inte är möjligt så kan det eventuellt bli aktuellt med ett omval.

När skedde senast ett omval i en kommun?

– Kommunvalet i Båstad fick göras om efter valet 2014.

Enligt SVT Örebro genomfördes också ett omval i en valkrets i Örebro efter valet år 2010.

Bakgrunden till polisanmälan, som skickades under måndagen, mot de två lokala politikerna i Degerfors är att anklagelser om valfusk riktades mot dem. KT/Kuriren berättade om anklagelserna i tisdagstidningen.

Den ena politikern anklagades ha ringt väljare och försökt sälja personkryss i utbyte mot en summa av 500 kronor. Den andra anklagas ha följt med väljare in i vallokalen och bakom valbåset, där politikern enligt vittnesuppgifter hjälpte dem att rösta.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.