2018-07-13 15:22

2018-07-13 15:22

Robotforskare inspireras av hur myrorna navigerar sig

FORSKNING: Billigare navigeringssätt för robotar

Genom att imitera myrors beteende kan robotar bli både billigare och mer tillförlitliga i sin navigering. Det har robotforskaren Ali Abdul Khaliq kommit fram till.

För att robotar ska kunna navigera självständigt används i dag ofta avancerade sensorer som kostar mycket pengar.

För att komma runt detta problem har Ali Abdul Khaliq, forskare och filosofie doktor i datavetenskap vid Örebro universitet, inspirerats av hur myror gör för att navigera i naturen.

– Myror och en del andra insekter, som till exempel termiter, använder en princip som kallas stigmergi för att navigera. Det innebär att de använder sin miljö som ett extern minne för att lagra, läsa och dela information, säger han i ett pressmeddelande.

För att ta reda på om även robotar kan använda sig av den här principen har Ali Abdul Khaliq skapat algoritmer för robotar och använt en sorts taggar, som avläses med enkel radioteknik och som i dag används i till exempel passerkort och stöldskydd på varor i klädbutiker. Varje tagg har ett minne där man både kan lagra och hämta information, med hjälp av en sensor.

Ali Abdul Khaliq har bäddat in ett nät av taggar under golv, och sedan genomfört ungefär 200 experiment med olika sorters robotar som navigerat i såväl laboratoriet som vanliga lägenheter.

– I ett av försöken kunde en robot navigera autonomt i en kilometer utan att göra ett enda fel. Det är ovanligt och svårt att uppnå med den teknik som används i dag, säger Ali Abdul Khaliq.

Med hjälp av tagg-tekniken kunde han även skapa algoritmer och förse både roboten och människan med sensorer. På så sätt kunde han se hur roboten navigerade i samspel med människan och konsekvent undvek att krocka.

– Experimenten pågick i flera timmar och roboten rörde inte människan en enda gång, säger han.

För att robotar ska kunna navigera självständigt används i dag ofta avancerade sensorer som kostar mycket pengar.

För att komma runt detta problem har Ali Abdul Khaliq, forskare och filosofie doktor i datavetenskap vid Örebro universitet, inspirerats av hur myror gör för att navigera i naturen.

– Myror och en del andra insekter, som till exempel termiter, använder en princip som kallas stigmergi för att navigera. Det innebär att de använder sin miljö som ett extern minne för att lagra, läsa och dela information, säger han i ett pressmeddelande.

För att ta reda på om även robotar kan använda sig av den här principen har Ali Abdul Khaliq skapat algoritmer för robotar och använt en sorts taggar, som avläses med enkel radioteknik och som i dag används i till exempel passerkort och stöldskydd på varor i klädbutiker. Varje tagg har ett minne där man både kan lagra och hämta information, med hjälp av en sensor.

Ali Abdul Khaliq har bäddat in ett nät av taggar under golv, och sedan genomfört ungefär 200 experiment med olika sorters robotar som navigerat i såväl laboratoriet som vanliga lägenheter.

– I ett av försöken kunde en robot navigera autonomt i en kilometer utan att göra ett enda fel. Det är ovanligt och svårt att uppnå med den teknik som används i dag, säger Ali Abdul Khaliq.

Med hjälp av tagg-tekniken kunde han även skapa algoritmer och förse både roboten och människan med sensorer. På så sätt kunde han se hur roboten navigerade i samspel med människan och konsekvent undvek att krocka.

– Experimenten pågick i flera timmar och roboten rörde inte människan en enda gång, säger han.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.