2018-07-13 15:58

2018-07-13 15:58

Planer för jättelokan

NATUR: Kommunen vill ta en kraftansträngning mot farlig växt

Det är fortsatt problem med den farliga växten jättebjörnloka, eller jätteloka som den också kallas. Nu vill kommunen åter lyfta frågan om hur man kan stoppa tillväxten.

2012 beslutades det om att Karlskoga kommun ska ha en handlingsplan för sanering av den giftiga växten jätteloka. Det har redan under många år innan det arbetat med olika metoder för att hålla tillbaka spridning.

Att bli av med växten är dock inte lätt och än i dag dyker det upp nya. Växtens många frön kan leva i upp till tio år. Trots att man bekämpat växten kan det därför ta många år innan man helt blir av med den.

Just nu växer jättelokan på flertalet ställen i Karlskoga, bland annat längst E18, Kilstabäcken och i norra Bråten. Dessa platser ligger dock utanför kommunens ansvar.

Uppmärksammar

– Det vi gör är att föra fram det till markägaren om att de finns, sedan är det upp till dem att ta bort dem, berättar Liv Hellquist före detta kommunbiolog och numera avdelningschef på Karlskoga kommun.

Liv önskar att man kunde öka resurserna ytterligare att bekämpa växten.

– Vi kommer lyfta frågan lite mer i höst för att se hur vi kan lösa problemet.

Till skillnad från sin mindre släkting björnloka kan jättelokan bli upp till två-tre meter hög. Den blommar vanligtvis i juni och juli.

Jättelokan kommer ursprungligen från området kring Kaukasus i sydöstra Europa. På 1800-talet började svenskar plantera den som trädgårdsväxt. Därefter har den spridit sig och förvildats, främst i södra och mellersta Sverige.

Främmande art

– Jättelokan är en invasiv främmande art vilket betyder att den hotar den naturliga floran. Den gödslar upp marken och konkurrerar ut annan växlighet, förklarar Hellquist.

Växten producerar en växtsaft som ger kraftig hudirritation, rodnad och blåsor. Besvär kan uppenbaras efter flera dagar och kvarstå i veckor. Det är speciellt farligt om huden utsätts för solstrålning.

Då sker en fototoxisk reaktion vilket är en symptom liknande brännskada. Efter kontakt med lokan är det därför viktigt att genast tvätta sig med tvål och vatten samt skydda huden mot solljus under minst två dagar även om symptomen inte finns.

2012 beslutades det om att Karlskoga kommun ska ha en handlingsplan för sanering av den giftiga växten jätteloka. Det har redan under många år innan det arbetat med olika metoder för att hålla tillbaka spridning.

Att bli av med växten är dock inte lätt och än i dag dyker det upp nya. Växtens många frön kan leva i upp till tio år. Trots att man bekämpat växten kan det därför ta många år innan man helt blir av med den.

Just nu växer jättelokan på flertalet ställen i Karlskoga, bland annat längst E18, Kilstabäcken och i norra Bråten. Dessa platser ligger dock utanför kommunens ansvar.

Uppmärksammar

– Det vi gör är att föra fram det till markägaren om att de finns, sedan är det upp till dem att ta bort dem, berättar Liv Hellquist före detta kommunbiolog och numera avdelningschef på Karlskoga kommun.

Liv önskar att man kunde öka resurserna ytterligare att bekämpa växten.

– Vi kommer lyfta frågan lite mer i höst för att se hur vi kan lösa problemet.

Till skillnad från sin mindre släkting björnloka kan jättelokan bli upp till två-tre meter hög. Den blommar vanligtvis i juni och juli.

Jättelokan kommer ursprungligen från området kring Kaukasus i sydöstra Europa. På 1800-talet började svenskar plantera den som trädgårdsväxt. Därefter har den spridit sig och förvildats, främst i södra och mellersta Sverige.

Främmande art

– Jättelokan är en invasiv främmande art vilket betyder att den hotar den naturliga floran. Den gödslar upp marken och konkurrerar ut annan växlighet, förklarar Hellquist.

Växten producerar en växtsaft som ger kraftig hudirritation, rodnad och blåsor. Besvär kan uppenbaras efter flera dagar och kvarstå i veckor. Det är speciellt farligt om huden utsätts för solstrålning.

Då sker en fototoxisk reaktion vilket är en symptom liknande brännskada. Efter kontakt med lokan är det därför viktigt att genast tvätta sig med tvål och vatten samt skydda huden mot solljus under minst två dagar även om symptomen inte finns.

  • Erik Lundh

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.