2018-07-13 15:45

2018-07-13 15:45

Lugnt med getingar i år

GETING: Getingsommaren har ännu inte tagit fart

Någon getingsommar har inte kommit till länet än. Samtidigt är det högtryck på gentingarna i södra Sverige.

Getingsomrar kommer i cykler. Enligt Anticimex statistik kommer dem generellt sett vartannat år. Getingar trivs inte i köld och för två år sedan när våren inte hade någon värre kyla kunde bon byggas tidigt. Därför slog Anticimex rekord i antal saneringar under den sommaren. I år var det kanonväder i maj. Därför gjordes det fler saneringar då än under maj vid rekordåret 2016.

– Men det är värre i södra Sverige, berättar Peter Stålhandske. Han jobbar som avdelningschef för husgruppen i Anticimex i Örebro som också har Karlskoga och Degerfors som arbetsområde.

Trots att det var den varmaste maj vi haft i Mellansverige sedan 1947 enligt SMHI tycks getingsommaren ännu inte riktigt kommit igång än. Vid den här tidpunkten 2016 kunde man få upp till 300 samtal om sanering. Nu kommer omkring 50 berättar Peter.

– Det har ökat lite den sista veckan men det är ganska hanterbara nivåer så det är inget alarmerande.

Generellt sett i Sverige verkar det ändå som om antalet saneringar under årets getingsommar blir liknande 2016 som det ser ut nu. Men hur exakt det blir syns först när sommaren är slut.

Vart bygger de bo?

– Getingar gillar att bygga där de är skyddade. Det kan till exempel vara under tak, på vindar eller i jorden.

Getingar är nyttiga och har sitt syfte i för balansen i ekosystemet men att ha många getingar vid matbordet kan vara obehagligt och ett störningsmoment. För den allergiske kan det till och med vara livsfarligt om man blir stucken.

Till skillnad från biet kan getingen stickas flera gånger eftersom den saknar hullingar men om gadden sitter kvar efter sticket kan den fortsätta att föra in gift i huden även om getingen är borta, därför bör man avlägsna den. Tvätta såret och med hjälp av en isbit invirad i en servett eller handduk kan man kyla ner stickstället och lindra smärtan. Använd salva om klåda och sveda uppstår och om man får kraftig svullnad som ökar en till två dygn efter sticket bör man kontakta läkare.

Getingsomrar kommer i cykler. Enligt Anticimex statistik kommer dem generellt sett vartannat år. Getingar trivs inte i köld och för två år sedan när våren inte hade någon värre kyla kunde bon byggas tidigt. Därför slog Anticimex rekord i antal saneringar under den sommaren. I år var det kanonväder i maj. Därför gjordes det fler saneringar då än under maj vid rekordåret 2016.

– Men det är värre i södra Sverige, berättar Peter Stålhandske. Han jobbar som avdelningschef för husgruppen i Anticimex i Örebro som också har Karlskoga och Degerfors som arbetsområde.

Trots att det var den varmaste maj vi haft i Mellansverige sedan 1947 enligt SMHI tycks getingsommaren ännu inte riktigt kommit igång än. Vid den här tidpunkten 2016 kunde man få upp till 300 samtal om sanering. Nu kommer omkring 50 berättar Peter.

– Det har ökat lite den sista veckan men det är ganska hanterbara nivåer så det är inget alarmerande.

Generellt sett i Sverige verkar det ändå som om antalet saneringar under årets getingsommar blir liknande 2016 som det ser ut nu. Men hur exakt det blir syns först när sommaren är slut.

Vart bygger de bo?

– Getingar gillar att bygga där de är skyddade. Det kan till exempel vara under tak, på vindar eller i jorden.

Getingar är nyttiga och har sitt syfte i för balansen i ekosystemet men att ha många getingar vid matbordet kan vara obehagligt och ett störningsmoment. För den allergiske kan det till och med vara livsfarligt om man blir stucken.

Till skillnad från biet kan getingen stickas flera gånger eftersom den saknar hullingar men om gadden sitter kvar efter sticket kan den fortsätta att föra in gift i huden även om getingen är borta, därför bör man avlägsna den. Tvätta såret och med hjälp av en isbit invirad i en servett eller handduk kan man kyla ner stickstället och lindra smärtan. Använd salva om klåda och sveda uppstår och om man får kraftig svullnad som ökar en till två dygn efter sticket bör man kontakta läkare.

  • Erik Lundh

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.