2018-07-13 15:07

2018-07-13 15:07

Entreprenörsveckan ska lyfta elevers möjligheter

SKOLA: "Kan jag förändra någon eller några åsikter och inställningar till något som gynnar eleverna så är det värt varje insats"

Entreprenörsveckan på högstadieskolorna i Karlskoga tog ytterligare ett kliv i år.
En vecka där åttonde- och niondeklassare får insikt i arbetslivet för att ha bättre möjlighet till rätt yrkesval.

– Det här började för sex år sedan. Från mitt håll växte ett intresse som förälder när jag pratade med mina egna barn och tog del av deras erfarenheter av att praktisera hos företag.

Pialill Ring insåg att om den framtida arbetsmarknaden skall ligga för fötterna på eleverna i högstadiet så behöver kunskapen och insikten om vilka jobb som finns-, hur arbetsmarknaden ser ut- samt tankeverksamhet och strategi i val av inriktning öka.

– Jag kände att jag ville vara med och påverka så jag släpade med mig ett antal företagare från olika branscher där vi pratade på skolorna om hur det är att driva företag, och hur det kan vara att jobba hos just dem, i deras bransch.

Karlskoga som stad söker med ljus och lykta efter kompetent arbetskraft och företagen har på allvar insett att de behöver tänka om och ändra sina strategier för att ha chans att locka till sig kommande talang.

– Nu tycker jag att vi hittat ett koncept som funkar väldigt bra där både åttor och nior får chans att testa på hur det är att driva en egen verksamhet under en veckas tid. Det här gynnar både dem och Karlskoga som region.

Från en till tre

Tidigare är det bara Bregårdsskolan som varit med men i år hoppade även Österledskolan och Skrantaskolan på och utvidgandet av antal klasser som får ta del av den information som lärs ut har gjort att intresset ökat markant.

– Det vi gjort för åttondeklassarna tillsammans med arbetsförmedlingen har varit oerhört bra. Det har verkligen gjort skillnad i hur de flesta av dem ser på de möjligheter som finns.

För Jan Strid, chef för skolförvaltningen, blir vikten av att få eleverna att ”hitta rätt” extra stor med tanke på den utveckling som skett under senare år.

– I dag är det rekordmånga som väljer att hoppa av gymnasiet, eller byter program, vilket visar på att många helt enkelt känner att de gjort fel val. Sen finns även problemet med att alltfler inte har betyg nog från grundskolan för att kunna komma in på det program de vill.

Ökat intresse

Han påpekar också att det blivit en annan sak sedan det kom in externa krafter som kan påverka eleverna utifrån ett annat perspektiv.

– I dag är det mellan 15-25 procent av eleverna som inte är behöriga till gymnasiet. Sen har vi ca 30 procent av de som kommer in på gymnasiet som inte lyckas ta någon examen. Det här är siffror som behöver förändras och därför är det väldigt bra när eleverna får chans att få bättre förutsättningar för sitt kommande val.

Majoriteten av de elever som fått gå igenom entreprenörsveckan har visat sig få både en större förståelse för-, samt ett större intresse av, att sätta sig in i framtida valmöjligheter.

– Kan jag förändra någon eller några åsikter och inställningar till något som gynnar eleverna så är det värt varje insats.

– Det här började för sex år sedan. Från mitt håll växte ett intresse som förälder när jag pratade med mina egna barn och tog del av deras erfarenheter av att praktisera hos företag.

Pialill Ring insåg att om den framtida arbetsmarknaden skall ligga för fötterna på eleverna i högstadiet så behöver kunskapen och insikten om vilka jobb som finns-, hur arbetsmarknaden ser ut- samt tankeverksamhet och strategi i val av inriktning öka.

– Jag kände att jag ville vara med och påverka så jag släpade med mig ett antal företagare från olika branscher där vi pratade på skolorna om hur det är att driva företag, och hur det kan vara att jobba hos just dem, i deras bransch.

Karlskoga som stad söker med ljus och lykta efter kompetent arbetskraft och företagen har på allvar insett att de behöver tänka om och ändra sina strategier för att ha chans att locka till sig kommande talang.

– Nu tycker jag att vi hittat ett koncept som funkar väldigt bra där både åttor och nior får chans att testa på hur det är att driva en egen verksamhet under en veckas tid. Det här gynnar både dem och Karlskoga som region.

Från en till tre

Tidigare är det bara Bregårdsskolan som varit med men i år hoppade även Österledskolan och Skrantaskolan på och utvidgandet av antal klasser som får ta del av den information som lärs ut har gjort att intresset ökat markant.

– Det vi gjort för åttondeklassarna tillsammans med arbetsförmedlingen har varit oerhört bra. Det har verkligen gjort skillnad i hur de flesta av dem ser på de möjligheter som finns.

För Jan Strid, chef för skolförvaltningen, blir vikten av att få eleverna att ”hitta rätt” extra stor med tanke på den utveckling som skett under senare år.

– I dag är det rekordmånga som väljer att hoppa av gymnasiet, eller byter program, vilket visar på att många helt enkelt känner att de gjort fel val. Sen finns även problemet med att alltfler inte har betyg nog från grundskolan för att kunna komma in på det program de vill.

Ökat intresse

Han påpekar också att det blivit en annan sak sedan det kom in externa krafter som kan påverka eleverna utifrån ett annat perspektiv.

– I dag är det mellan 15-25 procent av eleverna som inte är behöriga till gymnasiet. Sen har vi ca 30 procent av de som kommer in på gymnasiet som inte lyckas ta någon examen. Det här är siffror som behöver förändras och därför är det väldigt bra när eleverna får chans att få bättre förutsättningar för sitt kommande val.

Majoriteten av de elever som fått gå igenom entreprenörsveckan har visat sig få både en större förståelse för-, samt ett större intresse av, att sätta sig in i framtida valmöjligheter.

– Kan jag förändra någon eller några åsikter och inställningar till något som gynnar eleverna så är det värt varje insats.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.