2018-07-13 15:19

2018-07-13 15:23

Camping kan stängas

TURISM: Villingsbergsgårdens camping tappar besökare

Efter 22 år befarar Charlotte och Udo Weidt att de måste stänga sin camping i Villingsberg på grund av bristande besök. Anledningen påstår de vara en osund konkurrens från kommunens ställplats.

Beläget öster om Karlskoga ligger Villingsbergsgårdens camping vid fiskesjöarna i Villingsberg. Campingen erbjuder husbils-, husvagns- och tältplatser samt stugor och rum. Den var under tidigare somrar ett populärt resmål som ofta var fullbokad så här års. För tre år sedan, då kommunen öppnade upp en ställplats centralt på Boforsudden vid Möckelns strand där husbilar får stå kostnadsfritt, har campingen dock börjat lida.

– Första året hade vi ett bortfall på 60 000 kronor, andra året var det 80 000 och i år uppskattar vi att det kommer bli cirka 100 000 av inkomsten som går bort, säger Udo.

Ny konkurrenslag

Enligt paret ska Sveriges camping- och stugföretagares riksorganisation (SCR) uppmanat dem att anmäla kommunen då det kan strida mot den nya lagen om otillbörlig konkurrens. Den nya lagen som trädde i kraft den 1 januari i år, gör det nu möjligt för privata aktörer att på lika villkor kunna konkurrera med de offentliga samtidigt som de offentliga aktörerna måste se över deras verksamhet.

– Jag kikade närmare på konkurrenslagen och såg att det är en del saker som stämmer överens med situationen. Vi ska prata med vår rådgivare först om hur vi bäst kan gå tillväga, säger Charlotte.

En kommun har inte samma vinstkrav som ett privat företag har vilket gör att man kan sätta en helt annan kostnadsbild på sin verksamhet utan att vara orolig för att gå i konkurs. Detta är längre inte tillåtet enligt den nya lagen om den hämmar förekomsten av en sund konkurrens med andra aktörer.

Börjar kosta

Enligt beslut från kommunfullmäktige ska ställplatserna framöver börja kosta 150 kronor per natt. Detta är ändå problematiskt då det underskrider marknadspriset enligt Charlotte.

Charlotte och Udo Weidt efterfrågar en öppen dialog med kommunen om hur man kan lösa det så att det fungerar bra för båda parter. De anser att kommunen inte gjort vad de kan för att gynna deras verksamhet.

– Vi kommer inte kunna ha några anställda nästa år. Om det inte löser sig i år måste nog vi lägga ner. Vi är väldigt uppgivna, säger Charlotte.

Karlskoga med sin ställplats på Boforsudden har röstats fram till Sveriges husbilsvänligaste kommun 2018 av medlemmar i Husbilsklubben. Ställplatsen har också varit nominerad till Årets ställplats två år i rad av tidningen Husbil och husvagn. Tidningen har erbjudit Karlskoga Kommun att svara på kritiken.

Beläget öster om Karlskoga ligger Villingsbergsgårdens camping vid fiskesjöarna i Villingsberg. Campingen erbjuder husbils-, husvagns- och tältplatser samt stugor och rum. Den var under tidigare somrar ett populärt resmål som ofta var fullbokad så här års. För tre år sedan, då kommunen öppnade upp en ställplats centralt på Boforsudden vid Möckelns strand där husbilar får stå kostnadsfritt, har campingen dock börjat lida.

– Första året hade vi ett bortfall på 60 000 kronor, andra året var det 80 000 och i år uppskattar vi att det kommer bli cirka 100 000 av inkomsten som går bort, säger Udo.

Ny konkurrenslag

Enligt paret ska Sveriges camping- och stugföretagares riksorganisation (SCR) uppmanat dem att anmäla kommunen då det kan strida mot den nya lagen om otillbörlig konkurrens. Den nya lagen som trädde i kraft den 1 januari i år, gör det nu möjligt för privata aktörer att på lika villkor kunna konkurrera med de offentliga samtidigt som de offentliga aktörerna måste se över deras verksamhet.

– Jag kikade närmare på konkurrenslagen och såg att det är en del saker som stämmer överens med situationen. Vi ska prata med vår rådgivare först om hur vi bäst kan gå tillväga, säger Charlotte.

En kommun har inte samma vinstkrav som ett privat företag har vilket gör att man kan sätta en helt annan kostnadsbild på sin verksamhet utan att vara orolig för att gå i konkurs. Detta är längre inte tillåtet enligt den nya lagen om den hämmar förekomsten av en sund konkurrens med andra aktörer.

Börjar kosta

Enligt beslut från kommunfullmäktige ska ställplatserna framöver börja kosta 150 kronor per natt. Detta är ändå problematiskt då det underskrider marknadspriset enligt Charlotte.

Charlotte och Udo Weidt efterfrågar en öppen dialog med kommunen om hur man kan lösa det så att det fungerar bra för båda parter. De anser att kommunen inte gjort vad de kan för att gynna deras verksamhet.

– Vi kommer inte kunna ha några anställda nästa år. Om det inte löser sig i år måste nog vi lägga ner. Vi är väldigt uppgivna, säger Charlotte.

Karlskoga med sin ställplats på Boforsudden har röstats fram till Sveriges husbilsvänligaste kommun 2018 av medlemmar i Husbilsklubben. Ställplatsen har också varit nominerad till Årets ställplats två år i rad av tidningen Husbil och husvagn. Tidningen har erbjudit Karlskoga Kommun att svara på kritiken.

  • Erik Lundh

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.