2018-07-12 06:00

2018-07-12 06:00

Grundutbildning i det militära

UTBILDNING: Under veckan utbildas personer till att ta steget in i hemvärnet

Generalmajor, Anders Callert, besökte Villingsberg och kontrollerade utbildningen som genomfördes.
– Försvarsutbildarna är mycket bra på att utbilda, säger han.

Några kilometer in på Villingsbergs skjutfält ligger en skjutbana för gevär och handeldvapen. Framme vid skjutvallen stod fyra träfftavlor föreställande soldater. Instruktör Joakim Magnusson övervakar när Oscar ska avfyra sin pistol. Träffytan är mindre intressant. Det instruktören tittar på är säkerheten, hur Oscar hanterar vapnet.

Bakom Joakim Magnusson står generalmajor Anders Callert. Han är utbildningsansvarig inom Svenska försvaret. Han är ute en gång per år och granskar utbildningen av frivilligorganisationerna.

18 organisationer

– Regeringen har utsett 18 frivilligorganisationer som ska bistå oss när vi ber om det. Det kan vara Bilkåristerna, Lottakåren, Svenska brukshundsklubben och så vidare. De utbildas av ytterligare en frivilligorganisation som heter Försvarsutbildarna.

Anders Callert berättar att han ansvarar för all utbildning och även kostnaderna.

– Försvarsutbildarna har gjort ett väldigt bra jobb här. Eleverna får en grundutbildning som pågår i 14 dagar. Därefter kan de söka sig vidare inom hemvärnet och få en mer skräddarsydd utbildning. Även försvaret kommer ta in fler civila och de får också gå den här utbildningen. Det kan handla om stabsassistenter.

Eleverna som gjort skjutprovet sitter vid en lägerplats.

Ann och Oscar pustar ut i värmen.

– Jag kommer från Lottakåren. Jag ska utbilda mig vidare till stabsassistent. Det har varit en superbra utbildning och instruktörerna har varit jättebra.

Testade tårgas

Oscar håller med.

– Det har varit en högkvalitativ utbildning. Tidigare i dag har vi utbildad oss i att handskas med gas och kemiska medel. Bland annat har vi fått gå in i en container full med tårgas. Då gäller det att lita på sin utrustning.

Vid lägerplatsen sitter Hans Klingvall, utbildningsledare hos Försvarsutbildarna.

– Vi utbildar bland annat inom kommunikation, hälsoskydd, farliga ämnen, sjukvård, matlagning och andra specialområden till myndigheter och Försvarsmakten för uppdrag i fred, kris och krig. Vi har även börjat med utbildningar för privatpersoner. Hur de ska klara sig vid en kris.

Några kilometer in på Villingsbergs skjutfält ligger en skjutbana för gevär och handeldvapen. Framme vid skjutvallen stod fyra träfftavlor föreställande soldater. Instruktör Joakim Magnusson övervakar när Oscar ska avfyra sin pistol. Träffytan är mindre intressant. Det instruktören tittar på är säkerheten, hur Oscar hanterar vapnet.

Bakom Joakim Magnusson står generalmajor Anders Callert. Han är utbildningsansvarig inom Svenska försvaret. Han är ute en gång per år och granskar utbildningen av frivilligorganisationerna.

18 organisationer

– Regeringen har utsett 18 frivilligorganisationer som ska bistå oss när vi ber om det. Det kan vara Bilkåristerna, Lottakåren, Svenska brukshundsklubben och så vidare. De utbildas av ytterligare en frivilligorganisation som heter Försvarsutbildarna.

Anders Callert berättar att han ansvarar för all utbildning och även kostnaderna.

– Försvarsutbildarna har gjort ett väldigt bra jobb här. Eleverna får en grundutbildning som pågår i 14 dagar. Därefter kan de söka sig vidare inom hemvärnet och få en mer skräddarsydd utbildning. Även försvaret kommer ta in fler civila och de får också gå den här utbildningen. Det kan handla om stabsassistenter.

Eleverna som gjort skjutprovet sitter vid en lägerplats.

Ann och Oscar pustar ut i värmen.

– Jag kommer från Lottakåren. Jag ska utbilda mig vidare till stabsassistent. Det har varit en superbra utbildning och instruktörerna har varit jättebra.

Testade tårgas

Oscar håller med.

– Det har varit en högkvalitativ utbildning. Tidigare i dag har vi utbildad oss i att handskas med gas och kemiska medel. Bland annat har vi fått gå in i en container full med tårgas. Då gäller det att lita på sin utrustning.

Vid lägerplatsen sitter Hans Klingvall, utbildningsledare hos Försvarsutbildarna.

– Vi utbildar bland annat inom kommunikation, hälsoskydd, farliga ämnen, sjukvård, matlagning och andra specialområden till myndigheter och Försvarsmakten för uppdrag i fred, kris och krig. Vi har även börjat med utbildningar för privatpersoner. Hur de ska klara sig vid en kris.

  • Anders Persson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.