2018-07-11 16:21

2018-07-11 16:21

Lågt vatten i bäckar och åar

LÄNSSTYRELSEN

SMHI har utfärdat en varning för risk för vattenbrist på grund av låga vattenflöden. Det mycket torra vädret har gjort att vattendrag i länet har för lite med vatten.

I Örebro län, särskilt från Svartån och norröver i länet, kan det lokalt vara mycket låga vattenflöden i bäckar och åar jämfört med normalt, och det befaras att fortsätta under en längre period. Det har under maj, juni och början av juli 2018 varit ovanligt torrt och varmt.

När det gäller grundvatten är läget något bättre. Någon varning har ännu inte lämnats angående vattenbrist för grundvatten.

För en del vattendrag med lågt vattenflöde och med känsliga arter, som bland annat flodpärlmussla, arbetar Länsstyrelsen tillsammans med dammägare och markägare för att säkra vattentillgången.

”Länsstyrelsen har inte fått några signaler från länets kommuner om vattenbrist för den kommunala dricksvattenförsörjningen. Det har dock kommit in mycket samtal om bäckar och åar där vattenflödet nu är väldigt lågt”, säger Peder Eriksson, enhetschef Vatten och Naturmiljö i ett pressmeddelande.

I Örebro län, särskilt från Svartån och norröver i länet, kan det lokalt vara mycket låga vattenflöden i bäckar och åar jämfört med normalt, och det befaras att fortsätta under en längre period. Det har under maj, juni och början av juli 2018 varit ovanligt torrt och varmt.

När det gäller grundvatten är läget något bättre. Någon varning har ännu inte lämnats angående vattenbrist för grundvatten.

För en del vattendrag med lågt vattenflöde och med känsliga arter, som bland annat flodpärlmussla, arbetar Länsstyrelsen tillsammans med dammägare och markägare för att säkra vattentillgången.

”Länsstyrelsen har inte fått några signaler från länets kommuner om vattenbrist för den kommunala dricksvattenförsörjningen. Det har dock kommit in mycket samtal om bäckar och åar där vattenflödet nu är väldigt lågt”, säger Peder Eriksson, enhetschef Vatten och Naturmiljö i ett pressmeddelande.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.