2018-07-11 10:00

2018-07-11 10:00

Hårdaste söktrycket på tio år i Karlskoga

GYMNASIET: Få gymnasieprogram fyller platserna i Degerfors och idrottsgymnasiet tar emot fler än tidigare

– Bästa antagningen på i alla fall tio år, säger skolchef Jan Strid om det höga söktrycket till Möckelngymnasiet i Karlskoga.
Degerforsfillialen har svårare: bara hälften av elevplatserna inför hösten är fyllda.

För den kommunala gymnasieskolan i Karlskoga är årets antagning den i särklass bästa på i alla fall tio år. Det berättar skolchef Jan Strid som inte kan minnas ett större söktryck.

– Det är unikt och givetvis jättekul för skolan, att det är maxat med elever inför höstens skolstart. Söktrycket har varit högt under flera år men i år är det ännu mer än tidigare, säger han.

Personalen jobbat hårt

Strid konstaterar att gymnasieverksamheten fungerar i Karlskoga och Degerfors, att det finns ekonomiska resurser och att elevernas resultat håller måttet.

– Att det är så beror till största del på ett långvarit gediget arbete från skolpersonalen, de har kämpat på under många år för att komma dit de är, berättar han.

Enligt antagningsstatistiken saknas bara tre av sexton elever till frisörprogrammet och fyra av tjugo till hotell- och restaurangprogrammet i Karlskoga. El- och energiprogrammet är populärast där 15 elever har reservplats till programmets 16 platser. Gymnasieprogrammen teknik, natur och fordon- och transport har närmare tio elever på reservlistan vardera.

Det är inga stora skillnader i vilka program som är mest populära jämfört med fjolåret. El-, teknik- och naturprogrammet blev populärast då och det är i stort lika i år.

Färre i Degerfors

För Möckelngymnasiet i Degerfors är bygg- och anläggningsprogrammet den stora vinnaren, programmet startar för andra året och fjolårssatsningen har fallit väl ur. Programmet har alla platser fyllda och hela 13 personer står på reserv till programmets 16 platser.

– Det är fantastiskt, det är en riktigt bra satsning i Degerfors. Programmet har helt nya lokaler och startade i fjol i tätt samarbete med näringslivet och har under året fått ett mycket gott rykte, fortsätter Strid.

Barn- och fritidsprogrammet fyller dock bara hälften av de 24 platserna. Ekonomiprogrammet likaså, där bara 16 elever har blivit antagna till totalt 32 platser. Samhällsvetenskapsprogrammet har 32 platser men bara 20 är fyllda. Yrkesintroduktionsprogrammen – totalt fem program är alla fyllda med fem elever i varje klass.

Trots att inte alla platser är fyllda kommer samtliga gymnasieprogram starta som planerat.

Tufft att få elever

Att långt ifrån alla elevplatser inte är fyllda på Möckelngymnasiet i Degerfors är ingen nyhet. Skolan har i flera år haft ett mindre söktryck.

Det beror på flera orsaker och Jan Strid förklarar olika utmaningar för skolan.

– För ekonomiprogrammet är det tuff konkurrens mot skolorna i Örebro. En annan fråga är kommunikationerna till och från skolan i Degerfors, som har upplevts negativ av eleverna. Bussarna stannar inte längre vid skolan, fortsätter han.

Han lyfter också att det är svårt för både Karlskoga och Degerfors att erbjuda alla gymnasieprogram och att det bidrar till att elever studerar på annan ort. Detta i och med att skolorna eller kommunerna inte är tillräckligt stora för att kunna erbjuda alla program.

Andra orsaker till att söktrycket är mindre i Degerfors kan vara att lokalerna i vissa fall är slitna.

– Det har under flera år pratats om en renovering, i nuläget förs samtal med Degerforsbyggen om att renovera. Det innebär också att hyran blir högre och då behöver båda kommunerna vara överens om att kommunbidragen ska höjas så att inte hyreskostnaden äter upp lärarresurser eller annat i skolan.

Inte Hallsberg

För några år sedan pendlade många Degerforselever till Hallsberg, men det är endast några få elever som sökt dit i år.

– Tågtrafiken ändrade sina rutiner för skolkorten och det har blivit svårare för eleverna att pendla dit. Det beror också på att vi har bygg- och anläggning i kommunen numera, tror Strid.

Ett 30-tal elever kommer att pendla in till Karlskoga och Degerfors från andra orter, främst från Storfors och Kristinehamn och ett fåtal från andra orter i landet.

Fler till idrottsgymnasiet

Det fristående Karlskoga idrottsgymnasium erbjuder två program med totalt 60 platser. 20 elever av 30 är antagna till ekonomiprogrammet och 6 av 30 till samhällsvetenskapsprogrammet.

Trots att inte platser är fyllda är fler antagna än på flera år till skolan i Aggerud. Förra året blev bara en tredjedel av platserna fyllda och år 2016 antogs endast 13 elever till skolans 60 elevplatser. Av dem 13 eleverna hade enbart 9 valt skolan som sitt förstahandsval. Året före, 2015, antogs 22 elever.

Skolans rektor Anna Heineman berättade efter fjolårets antagning att hon hade önskat sig fler elever men att skolan har profilerat sig som en mindre skola.

– Som mest har vi haft 50 elever i en årskull, vi har aldrig fyllt våra elevplatser. De elever som har studerat hos oss lyfter ofta fram att vi fångar upp alla elever, att de får mycket hjälp och att det är kalasbra utbildningar, sa Heineman då.

För den kommunala gymnasieskolan i Karlskoga är årets antagning den i särklass bästa på i alla fall tio år. Det berättar skolchef Jan Strid som inte kan minnas ett större söktryck.

– Det är unikt och givetvis jättekul för skolan, att det är maxat med elever inför höstens skolstart. Söktrycket har varit högt under flera år men i år är det ännu mer än tidigare, säger han.

Personalen jobbat hårt

Strid konstaterar att gymnasieverksamheten fungerar i Karlskoga och Degerfors, att det finns ekonomiska resurser och att elevernas resultat håller måttet.

– Att det är så beror till största del på ett långvarit gediget arbete från skolpersonalen, de har kämpat på under många år för att komma dit de är, berättar han.

Enligt antagningsstatistiken saknas bara tre av sexton elever till frisörprogrammet och fyra av tjugo till hotell- och restaurangprogrammet i Karlskoga. El- och energiprogrammet är populärast där 15 elever har reservplats till programmets 16 platser. Gymnasieprogrammen teknik, natur och fordon- och transport har närmare tio elever på reservlistan vardera.

Det är inga stora skillnader i vilka program som är mest populära jämfört med fjolåret. El-, teknik- och naturprogrammet blev populärast då och det är i stort lika i år.

Färre i Degerfors

För Möckelngymnasiet i Degerfors är bygg- och anläggningsprogrammet den stora vinnaren, programmet startar för andra året och fjolårssatsningen har fallit väl ur. Programmet har alla platser fyllda och hela 13 personer står på reserv till programmets 16 platser.

– Det är fantastiskt, det är en riktigt bra satsning i Degerfors. Programmet har helt nya lokaler och startade i fjol i tätt samarbete med näringslivet och har under året fått ett mycket gott rykte, fortsätter Strid.

Barn- och fritidsprogrammet fyller dock bara hälften av de 24 platserna. Ekonomiprogrammet likaså, där bara 16 elever har blivit antagna till totalt 32 platser. Samhällsvetenskapsprogrammet har 32 platser men bara 20 är fyllda. Yrkesintroduktionsprogrammen – totalt fem program är alla fyllda med fem elever i varje klass.

Trots att inte alla platser är fyllda kommer samtliga gymnasieprogram starta som planerat.

Tufft att få elever

Att långt ifrån alla elevplatser inte är fyllda på Möckelngymnasiet i Degerfors är ingen nyhet. Skolan har i flera år haft ett mindre söktryck.

Det beror på flera orsaker och Jan Strid förklarar olika utmaningar för skolan.

– För ekonomiprogrammet är det tuff konkurrens mot skolorna i Örebro. En annan fråga är kommunikationerna till och från skolan i Degerfors, som har upplevts negativ av eleverna. Bussarna stannar inte längre vid skolan, fortsätter han.

Han lyfter också att det är svårt för både Karlskoga och Degerfors att erbjuda alla gymnasieprogram och att det bidrar till att elever studerar på annan ort. Detta i och med att skolorna eller kommunerna inte är tillräckligt stora för att kunna erbjuda alla program.

Andra orsaker till att söktrycket är mindre i Degerfors kan vara att lokalerna i vissa fall är slitna.

– Det har under flera år pratats om en renovering, i nuläget förs samtal med Degerforsbyggen om att renovera. Det innebär också att hyran blir högre och då behöver båda kommunerna vara överens om att kommunbidragen ska höjas så att inte hyreskostnaden äter upp lärarresurser eller annat i skolan.

Inte Hallsberg

För några år sedan pendlade många Degerforselever till Hallsberg, men det är endast några få elever som sökt dit i år.

– Tågtrafiken ändrade sina rutiner för skolkorten och det har blivit svårare för eleverna att pendla dit. Det beror också på att vi har bygg- och anläggning i kommunen numera, tror Strid.

Ett 30-tal elever kommer att pendla in till Karlskoga och Degerfors från andra orter, främst från Storfors och Kristinehamn och ett fåtal från andra orter i landet.

Fler till idrottsgymnasiet

Det fristående Karlskoga idrottsgymnasium erbjuder två program med totalt 60 platser. 20 elever av 30 är antagna till ekonomiprogrammet och 6 av 30 till samhällsvetenskapsprogrammet.

Trots att inte platser är fyllda är fler antagna än på flera år till skolan i Aggerud. Förra året blev bara en tredjedel av platserna fyllda och år 2016 antogs endast 13 elever till skolans 60 elevplatser. Av dem 13 eleverna hade enbart 9 valt skolan som sitt förstahandsval. Året före, 2015, antogs 22 elever.

Skolans rektor Anna Heineman berättade efter fjolårets antagning att hon hade önskat sig fler elever men att skolan har profilerat sig som en mindre skola.

– Som mest har vi haft 50 elever i en årskull, vi har aldrig fyllt våra elevplatser. De elever som har studerat hos oss lyfter ofta fram att vi fångar upp alla elever, att de får mycket hjälp och att det är kalasbra utbildningar, sa Heineman då.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.