2018-05-18 18:03

2018-05-18 18:03

Nedskärningar på SFI

UTBILDNING: Konsekvenser av minskad etableringsersättning

Flera tjänster försvinner och ett intagstak på maximalt 500 elever införs inom SFI-verksamheten i Karlskoga.

Etableringsersättningen till gymnasienämnden minskar med drygt åtta miljoner kronor de två närmsta åren. Detta då etableringstiden för många nyanlända går ut eftersom många fortfarande är kvar i systemet, men utan etableringsersättning.

Gymnasienämnden beslutade under fredagen att anpassningar ska göras inom verksamheterna svenska för invandrare, SFI och språkintroduktion på gymnasiet.

SFI-verksamheten minskas med sju tjänster före sommaren och det nuvarande elevantalet kommer att frysas, framöver kommer inte fler än 500 elever kunna utbildas samtidigt.

I ett pressmeddelande skriver skolchef Jan Strid att åtgärderna innebär större elevgrupper och ökad arbetsbelastning för lärarna. Det finns också risk att elevernas studietid förlängs och att det fördröjer de nyanländas inträde på arbetsmarknaden.

Inför nästa år ska gymnasienämnden begära mer pengar för utökad drift av verksamheten.

Etableringsersättningen till gymnasienämnden minskar med drygt åtta miljoner kronor de två närmsta åren. Detta då etableringstiden för många nyanlända går ut eftersom många fortfarande är kvar i systemet, men utan etableringsersättning.

Gymnasienämnden beslutade under fredagen att anpassningar ska göras inom verksamheterna svenska för invandrare, SFI och språkintroduktion på gymnasiet.

SFI-verksamheten minskas med sju tjänster före sommaren och det nuvarande elevantalet kommer att frysas, framöver kommer inte fler än 500 elever kunna utbildas samtidigt.

I ett pressmeddelande skriver skolchef Jan Strid att åtgärderna innebär större elevgrupper och ökad arbetsbelastning för lärarna. Det finns också risk att elevernas studietid förlängs och att det fördröjer de nyanländas inträde på arbetsmarknaden.

Inför nästa år ska gymnasienämnden begära mer pengar för utökad drift av verksamheten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.