2018-05-11 16:37

2018-05-11 16:37

Karlskoga klättrar i energiindex

ENERGIFÖRBRUKNING: Går åt rätt håll vad gäller snittenergiförbrukning per invånare

Karlskoga klättrar i landets energiindex när siffrorna för 2017 presenteras.
Från tidigare års 221:e plats till 179:e.

Energiindex rankar Sveriges kommuner utifrån hur mycket energi kommunens fastigheter använde per invånare under 2017. Indexet bygger på statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Karlskoga hamnar alltså på plats 179 i indexet, med en energianvändning på 16,6 MWh per invånare. Platsen i sig är inget som är värt att skryta om men det är ändå en tydlig förbättring och ett tecken på att kommunen rör sig åt rätt håll.

Nynäshamn toppar indexet och har lägst energianvändning i landet med 3,9 MWh per invånare. Här har applicerats en tydlig strategi för energieffektivisering inom både kommunens organisation och bostadsbolaget Nynäshamnsbostäder. Högst energianvändning i Sverige har Malung-Sälen med 31,1 MWh per invånare, vilket är ungefär åtta gånger så mycket som i Nynäshamn.

– Skillnaderna mellan olika delar av landet beror delvis på olikheter i klimatet och vilken typ av näringsliv som finns där. Men mycket beror också på hur aktivt man arbetar för att energieffektivisera fastigheterna. Här finns en outnyttjad potential att spara energi som är enorm, säger Peter Arvidsson, vd hos Ömangruppen som är ett av de företag som varit med och tagit fram de nya siffrorna.

Den genomsnittliga energianvändningen i svenska fastigheter är 13,6 MWh per invånare, visar energiindex. Jämfört med året innan innebär det en ökning med 400 kWh per invånare.

Energiindex rankar Sveriges kommuner utifrån hur mycket energi kommunens fastigheter använde per invånare under 2017. Indexet bygger på statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Karlskoga hamnar alltså på plats 179 i indexet, med en energianvändning på 16,6 MWh per invånare. Platsen i sig är inget som är värt att skryta om men det är ändå en tydlig förbättring och ett tecken på att kommunen rör sig åt rätt håll.

Nynäshamn toppar indexet och har lägst energianvändning i landet med 3,9 MWh per invånare. Här har applicerats en tydlig strategi för energieffektivisering inom både kommunens organisation och bostadsbolaget Nynäshamnsbostäder. Högst energianvändning i Sverige har Malung-Sälen med 31,1 MWh per invånare, vilket är ungefär åtta gånger så mycket som i Nynäshamn.

– Skillnaderna mellan olika delar av landet beror delvis på olikheter i klimatet och vilken typ av näringsliv som finns där. Men mycket beror också på hur aktivt man arbetar för att energieffektivisera fastigheterna. Här finns en outnyttjad potential att spara energi som är enorm, säger Peter Arvidsson, vd hos Ömangruppen som är ett av de företag som varit med och tagit fram de nya siffrorna.

Den genomsnittliga energianvändningen i svenska fastigheter är 13,6 MWh per invånare, visar energiindex. Jämfört med året innan innebär det en ökning med 400 kWh per invånare.

  • Rickard Reinli

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.