2018-04-17 06:00

2018-04-17 06:00

Hög tid att vaccinera mot TBE

SJUKVÅRD: Smittskyddsläkaren rekommenderar de i riskzonen att vaccinera sig

Nu är det hög tid att vaccinera sig mot TBE, det virus som fästingarna kan sprida till människor. Smittskyddsläkaren i region Örebro län rekommenderar de personer i riskzonen att vaccinera sig.

Nu är våren här, med över fem plusgrader på dagtid vaknar fästingarna till liv för säsongen. Ett fästingbett sprida virus som i sin tur orsakar hjärninflammation, TBE. Enligt region Örebro län drabbades bara fem personer i Örebro län av infektionen under fjolåret. I övriga landet nådde antalet smittade nya rekordnivåer, cirka 400 personer insjuknade i TBE. Dubbelt så många som året före, 2016, då cirka 200 personer blev sjuka. Flest blev smittade i följande län: Stockholm, Södermanland, Uppsala och Västra Götalands län.

Personer som vistas mycket i skog och mark, de som får många fästingbett samt personer som har sommarboende i riskområden i andra län bör vaccineras.

– Jag som smittskyddsläkare i Örebro län rekommenderar att alla personer som är i riskzonen för att drabbas av TBE vaccinerar sig, säger Gunlög Rasmussen i ett pressmeddelande.

Nu är våren här, med över fem plusgrader på dagtid vaknar fästingarna till liv för säsongen. Ett fästingbett sprida virus som i sin tur orsakar hjärninflammation, TBE. Enligt region Örebro län drabbades bara fem personer i Örebro län av infektionen under fjolåret. I övriga landet nådde antalet smittade nya rekordnivåer, cirka 400 personer insjuknade i TBE. Dubbelt så många som året före, 2016, då cirka 200 personer blev sjuka. Flest blev smittade i följande län: Stockholm, Södermanland, Uppsala och Västra Götalands län.

Personer som vistas mycket i skog och mark, de som får många fästingbett samt personer som har sommarboende i riskområden i andra län bör vaccineras.

– Jag som smittskyddsläkare i Örebro län rekommenderar att alla personer som är i riskzonen för att drabbas av TBE vaccinerar sig, säger Gunlög Rasmussen i ett pressmeddelande.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.