2018-03-14 16:40

2018-03-14 16:40

Rapport: Färre chefer innebär högre sjuktal

SAMHÄLLE: 30,8 underställda per chef i socialförvaltningen

Inom socialförvaltningen i Karlskoga går det väldigt många anställda per chef. Nu har det kommit en rapport om vad det har för följder.

Snittet i förvaltningen ligger på 30,8 underställda per chef. En del chefer har runt 50 personer under sig. Även skolförvaltningen ligger relativt högt, med ett snitt på 27. Det kan jämföras med den förvaltning som har lägst antal underställda per chef, nämligen kommunstyrelsens ledningskontor som har 5,3. På samhällsbyggnadsförvaltningen är snittet 8,8 underställda per chef och på kultur- och föreningsförvaltningen 11,6. På folkhälsoförvaltningen är siffran 17.

Socialförvaltningen och skolförvaltningen sticker ut genom att ha betydligt fler underställda per chef än andra förvaltningar. Man har även fler kvinnodominerade yrken i sina verksamheter.

En utredare fick i uppdrag att fråga vad det får för effekter. Nu är rapporten klar.

– En intressant detalj är att det hänger ihop med sjuktalen. Ju fler anställda per chef desto högre sjukskrivningstal. Vi visste ju att våra chefer har många anställda, men att sambandet med sjuktalen var så starkt var förvånande, säger socialnämndens ordförande Ingegerd Bennysson.

Vad orsaken är till att kvinnodominerade yrken ofta har fler anställda per chef vet man inte.

– Forskning visar att det ofta ser ut så inom sociala områden, men det finns ingen anledning till att det ska vara så, säger socialchef Patrik Jonsson.

Utredaren kommer fram till att om man ska få ner antalet anställda per chef, så att ingen chef har mer än 30 underställda, så behöver man statistiskt sett rekrytera 4,4 chefer. Hur man ska lösa problemet är oklart.

– Vi får se hur vi kan strukturera om verksamheten. Vi ska även ta upp det i budgetdiskussionen med kommunstyrelsen och förklara att vi behöver ekonomi för fler chefer - även om vi givetvis ska se vad vi kan göra med den ekonomi vi har, säger Ingegerd Bennysson.

Snittet i förvaltningen ligger på 30,8 underställda per chef. En del chefer har runt 50 personer under sig. Även skolförvaltningen ligger relativt högt, med ett snitt på 27. Det kan jämföras med den förvaltning som har lägst antal underställda per chef, nämligen kommunstyrelsens ledningskontor som har 5,3. På samhällsbyggnadsförvaltningen är snittet 8,8 underställda per chef och på kultur- och föreningsförvaltningen 11,6. På folkhälsoförvaltningen är siffran 17.

Socialförvaltningen och skolförvaltningen sticker ut genom att ha betydligt fler underställda per chef än andra förvaltningar. Man har även fler kvinnodominerade yrken i sina verksamheter.

En utredare fick i uppdrag att fråga vad det får för effekter. Nu är rapporten klar.

– En intressant detalj är att det hänger ihop med sjuktalen. Ju fler anställda per chef desto högre sjukskrivningstal. Vi visste ju att våra chefer har många anställda, men att sambandet med sjuktalen var så starkt var förvånande, säger socialnämndens ordförande Ingegerd Bennysson.

Vad orsaken är till att kvinnodominerade yrken ofta har fler anställda per chef vet man inte.

– Forskning visar att det ofta ser ut så inom sociala områden, men det finns ingen anledning till att det ska vara så, säger socialchef Patrik Jonsson.

Utredaren kommer fram till att om man ska få ner antalet anställda per chef, så att ingen chef har mer än 30 underställda, så behöver man statistiskt sett rekrytera 4,4 chefer. Hur man ska lösa problemet är oklart.

– Vi får se hur vi kan strukturera om verksamheten. Vi ska även ta upp det i budgetdiskussionen med kommunstyrelsen och förklara att vi behöver ekonomi för fler chefer - även om vi givetvis ska se vad vi kan göra med den ekonomi vi har, säger Ingegerd Bennysson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.