2018-03-10 06:00

2018-03-10 06:00

Det vägledande Ordet

TÄNKVÄRT BIRGITTA MALMBERG: Birgitta Malmberg

Idag läser man inte Bibeln i skolorna i vårt land längre. Överhuvudtaget är kunskapen om Bibeln ganska liten bland befolkningen. De som är födda på 40-talet och tidigare fick lära sig psalmer, bibelverser och hade morgonbön i skolan. Detta lade en kunskapsgrund i hela befolkningen. Det påverkade människors värderingar och synen på sin medmänniska och livet. Man fick en moralisk grund att stå på. Detta är historia. Idag betraktas Sverige som världens mest sekulariserade land, tillsammans med Japan.

I Ordspråksboken står det: ”Utan uppenbarelsen går folket vilse, lycklig är den som tar vara på Guds undervisning.” Under lång tid har kristendomen betraktats som förtryckande och hämmande för den personliga friheten. Idag har vi kastat av oss kristendomens moral, och vi är fria att göra i princip vad vi önskar, utan några moraliska pekpinnar. Det finns inte mycket som är förbjudet, utom direkt våld eller övergrepp. Men detta är tyvärr ändå mer utbrett i samhället än på mycket länge.

Har människorna blivit lyckligare i vårt land? Inom vården, men även i samhället i stort, är man mycket bekymrad över den alltmer tilltagande psykiska ohälsan hos befolkningen. Särskilt bland unga, men också hos äldre. Människor lever under en stor press från olika håll. En känsla av ensamhet plågar också många.

Samhället har tagit bort de levnadsregler som tidigare styrde våra liv, och som visar att det finns rätt och fel. Man hade en moralisk kompass att navigera efter. När detta försvann så skapade det ett tomrum och en osäkerhet. När ingen annan säger vad som är rätt eller fel, så måste jag själv leta mig fram på en okänd väg. Jag saknar en trygg hand att hålla i, och någon som hjälper mig att hitta rätt. Man kan jämföra med en orienterare som ska hitta fram till ett mål, men saknar både karta och kompass. Det bäddar för att gå vilse, och skapar många problem efter vägen. I bästa fall kommer man dit man hade tänkt sig. I värsta fall hittar man ingen väg. Många unga känner sig vilsna, utlämnade och utan stöd i tillvaron. Istället möter man egna och andras krav med en stor sårbarhet.

I Jeremia bok kan vi läsa: ”Fjärran ifrån uppenbarade sig Herren för mig: ’Med evig kärlek har jag älskat dig, därför låter jag min nåd förbliva över dig.” I Johannesevangeliet säger Jesus: ”Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv. Inte sände Gud sin Son till världen för att döma världen utan för att världen skulle bli frälst genom honom.” Jesus räcker ut sin hand till den som längtar. Han till och med klappar på vårt hjärtas dörr, och längtar efter att vi skall öppna för honom. Det handlar om en relation.

Idag läser man inte Bibeln i skolorna i vårt land längre. Överhuvudtaget är kunskapen om Bibeln ganska liten bland befolkningen. De som är födda på 40-talet och tidigare fick lära sig psalmer, bibelverser och hade morgonbön i skolan. Detta lade en kunskapsgrund i hela befolkningen. Det påverkade människors värderingar och synen på sin medmänniska och livet. Man fick en moralisk grund att stå på. Detta är historia. Idag betraktas Sverige som världens mest sekulariserade land, tillsammans med Japan.

I Ordspråksboken står det: ”Utan uppenbarelsen går folket vilse, lycklig är den som tar vara på Guds undervisning.” Under lång tid har kristendomen betraktats som förtryckande och hämmande för den personliga friheten. Idag har vi kastat av oss kristendomens moral, och vi är fria att göra i princip vad vi önskar, utan några moraliska pekpinnar. Det finns inte mycket som är förbjudet, utom direkt våld eller övergrepp. Men detta är tyvärr ändå mer utbrett i samhället än på mycket länge.

Har människorna blivit lyckligare i vårt land? Inom vården, men även i samhället i stort, är man mycket bekymrad över den alltmer tilltagande psykiska ohälsan hos befolkningen. Särskilt bland unga, men också hos äldre. Människor lever under en stor press från olika håll. En känsla av ensamhet plågar också många.

Samhället har tagit bort de levnadsregler som tidigare styrde våra liv, och som visar att det finns rätt och fel. Man hade en moralisk kompass att navigera efter. När detta försvann så skapade det ett tomrum och en osäkerhet. När ingen annan säger vad som är rätt eller fel, så måste jag själv leta mig fram på en okänd väg. Jag saknar en trygg hand att hålla i, och någon som hjälper mig att hitta rätt. Man kan jämföra med en orienterare som ska hitta fram till ett mål, men saknar både karta och kompass. Det bäddar för att gå vilse, och skapar många problem efter vägen. I bästa fall kommer man dit man hade tänkt sig. I värsta fall hittar man ingen väg. Många unga känner sig vilsna, utlämnade och utan stöd i tillvaron. Istället möter man egna och andras krav med en stor sårbarhet.

I Jeremia bok kan vi läsa: ”Fjärran ifrån uppenbarade sig Herren för mig: ’Med evig kärlek har jag älskat dig, därför låter jag min nåd förbliva över dig.” I Johannesevangeliet säger Jesus: ”Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv. Inte sände Gud sin Son till världen för att döma världen utan för att världen skulle bli frälst genom honom.” Jesus räcker ut sin hand till den som längtar. Han till och med klappar på vårt hjärtas dörr, och längtar efter att vi skall öppna för honom. Det handlar om en relation.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.