2018-02-14 06:00

2018-02-14 06:00

Saga och verklighet

LOVISA SUNDIN, KARLSKOGA BIBLIOTEK

En ung kvinna sitter på ett kafé och får höra en jämnårig från sin skola vid bordet bredvid. Han sitter med sin lillasyster och berättar en historia. Det är en ruskig saga om en flykt från ondskan. Den unga kvinnan trollbinds och vill höra mer. Vid olika möten får hon också fortsättningen, men när verkligheten plötsligt är skrämmande lik berättelsen börjar hon misstänka att det som berättas kanske är mer än bara påhitt. Samtidigt växer hennes känslor för syskonen och hon engagerar sig i deras tuffa livssituation. Frågan är dock vem som är det största hotet? Boken Sagoberättaren av Antonia Michaelis är en fantastisk läsupplevelse som etsats sig fast i mitt minne. Jag kan minnas stämningen i boken som var präglad av starka känslor, skräck och förvirring. Vad är saga och vad är verklighet?

Att inte veta gör oss svagare, mer utsatta. Något som blir högst påtagligt när vi hamnar i främmande situationer. Det finns många historier om utanförskap i både litteratur och film och som betraktare delar vi ofta karaktärernas ångest under hårda kamper i vardagen. Få gör det bättre än britterna i sina smutsiga diskbänksrealismdramer. En av de främsta är Ken Loach. Hans senaste film I Daniel Blake är en av de bästa skildringarna jag sett om hur vårt moderna samhälle kan stänga ute och hur dålig beredskap med hjälp det finns. Filmen beskriver en vanlig människa som jobbat hårt hela livet men som hamnar i ett moment 22 och förlorar allt. Britternas nattsvarta samhällsskildringar blandas ofta upp med lika svart humor men här är det värme som bryter av. Historien visar på godheten som finns hos så många människor, men även om det är hoppfullt så räcker det inte. I Daniels fall är tekniken ett av de stora hindren och ingenstans finns det hjälp att få som kan göra skillnad. Han blir hela tiden hänvisad till formulär på nätet och tiden rinner iväg.

Det här är inget typiskt för England utan det skulle kunna vara Karlskoga. Det är Karlskoga. För Daniel likt många andra hänvisas till biblioteket där det finns datorer att låna. Men om man inte kan använda en dator? För även om Daniel får hjälp av både personal och andra personer runt datatorget finns det en gräns för hur mycket det går att hjälpa. Bibliotekets personal har varken utbildning eller kunskap i att tolka och fylla i olika myndigheters blanketter. Som bibliotekspersonal kan vi möta besökare som inte ens har tillgång till internetbank men vill ha ett kontoutdrag. Detta är en omöjlighet för oss, men de har ändå av någon anledning valt att gå till biblioteket. Att se filmen om Daniel Blake gav förmodligen inte lika mycket kalla kårar som för den unga kvinnan i Sagoberättaren men när berättelsen är så nära ens egen vardag får jag ett uppvaknande. Den ger mig en trovärdig historia om en människas liv och sagan blir plötsligt så verklig när jag inser att Daniel Blake besöker oss varje dag.

En ung kvinna sitter på ett kafé och får höra en jämnårig från sin skola vid bordet bredvid. Han sitter med sin lillasyster och berättar en historia. Det är en ruskig saga om en flykt från ondskan. Den unga kvinnan trollbinds och vill höra mer. Vid olika möten får hon också fortsättningen, men när verkligheten plötsligt är skrämmande lik berättelsen börjar hon misstänka att det som berättas kanske är mer än bara påhitt. Samtidigt växer hennes känslor för syskonen och hon engagerar sig i deras tuffa livssituation. Frågan är dock vem som är det största hotet? Boken Sagoberättaren av Antonia Michaelis är en fantastisk läsupplevelse som etsats sig fast i mitt minne. Jag kan minnas stämningen i boken som var präglad av starka känslor, skräck och förvirring. Vad är saga och vad är verklighet?

Att inte veta gör oss svagare, mer utsatta. Något som blir högst påtagligt när vi hamnar i främmande situationer. Det finns många historier om utanförskap i både litteratur och film och som betraktare delar vi ofta karaktärernas ångest under hårda kamper i vardagen. Få gör det bättre än britterna i sina smutsiga diskbänksrealismdramer. En av de främsta är Ken Loach. Hans senaste film I Daniel Blake är en av de bästa skildringarna jag sett om hur vårt moderna samhälle kan stänga ute och hur dålig beredskap med hjälp det finns. Filmen beskriver en vanlig människa som jobbat hårt hela livet men som hamnar i ett moment 22 och förlorar allt. Britternas nattsvarta samhällsskildringar blandas ofta upp med lika svart humor men här är det värme som bryter av. Historien visar på godheten som finns hos så många människor, men även om det är hoppfullt så räcker det inte. I Daniels fall är tekniken ett av de stora hindren och ingenstans finns det hjälp att få som kan göra skillnad. Han blir hela tiden hänvisad till formulär på nätet och tiden rinner iväg.

Det här är inget typiskt för England utan det skulle kunna vara Karlskoga. Det är Karlskoga. För Daniel likt många andra hänvisas till biblioteket där det finns datorer att låna. Men om man inte kan använda en dator? För även om Daniel får hjälp av både personal och andra personer runt datatorget finns det en gräns för hur mycket det går att hjälpa. Bibliotekets personal har varken utbildning eller kunskap i att tolka och fylla i olika myndigheters blanketter. Som bibliotekspersonal kan vi möta besökare som inte ens har tillgång till internetbank men vill ha ett kontoutdrag. Detta är en omöjlighet för oss, men de har ändå av någon anledning valt att gå till biblioteket. Att se filmen om Daniel Blake gav förmodligen inte lika mycket kalla kårar som för den unga kvinnan i Sagoberättaren men när berättelsen är så nära ens egen vardag får jag ett uppvaknande. Den ger mig en trovärdig historia om en människas liv och sagan blir plötsligt så verklig när jag inser att Daniel Blake besöker oss varje dag.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.