2018-02-14 06:00

2018-02-14 06:00

En välmående 50-åring

NÄRINGSLIV: Ett byggföretag som startades på 60-talet

Byggföretaget Hebab har funnits i över 50 år. Sedan Mats Eriksson och hans kompanjoner tog över företaget 2010 har mycket förändrats.

Hebab, egentligen H. Einarssons Byggnads AB, startades 1966 av Herbert Einarsson. Ägarkonstellationen har ändrats några gånger genom årens lopp. Senast var det holdingbolaget MBP Holding AB, med Mats Eriksson i spetsen, som tog över.

Sedan övertagandet för snart åtta år sedan har mycket hänt med verksamheten.

– Precis när vi hade tagit över var det sju, åtta anställda i företaget. Nu är det 43, och vi är ungefär så stora som vi ska vara, det är en bra nivå, säger Mats Eriksson.

2010 låg omsättningen på 18 miljoner kronor. Nu har den ökat till 60. Mats Eriksson menar att framgången har flera orsaker. En är att man inte försöker vara billigast. I stället satsar man på snabbhet och hög kvalitet på arbetet.

– Får vi ett jobb är vi snabbt ute. Vi kan vara på plats efter en timme, inte efter två veckor. Det är därför vi är framgångsrika - ringer man för att få ett jobb utfört behöver man det ju på en gång! säger Mats Eriksson.

En annan nyckel till framgång är paradoxalt nog att man bara i undantagsfall tar sig an större uppdrag.

– Vi tar i stort sett inga jobb på över tre miljoner, för det låser resurser och ökar riskerna.

Den kanske största bidragande orsaken till att det går bra för företaget är personalen, avslöjar Mats Eriksson.

– De bästa ambassadörerna för företaget är personalen. 90 procent av bemötandet som kunderna får står hantverkarna för. Därför är det jätteviktigt att satsa på personalen. Det är något som jag tror att kunderna märker av.

Mats Eriksson berättar att företaget satsar mycket på att utbilda sin personal och på att få behålla den. Ett sätt att få personalen att trivas är det spa som finns på företagets kontor på Sektionsvägen i Karlskoga. Där har man bland annat tillgång till träningsmaskiner, bastu och en bubbelpool för nio personer.

– Vi har också oerhört mycket jobbaktiviteter för personalen. Det är viktigt att känna sig delaktig, säger Mats Eriksson och berättar att sedan han tog över Hebab 2010 är det bara tre personer som sagt upp sig.

Företag inom byggbranschen brukar kunna vara känsliga för konjunktursvängningar, men så är det inte med Hebab, påpekar Mats Eriksson.

Han berättar att drygt 40 procent av företagets uppdrag är försäkringsskador. Cirka tio procent är bostadsanpassningar och ytterligare drygt tio är uppdrag från fortifikationsverket. Dessutom har man uppdrag från industrier och från privatpersoner.

– Vi har många ben att stå på, och inget av dem är särskilt konjunkturkänsliga, förutom kanske de privata.

Hebab, egentligen H. Einarssons Byggnads AB, startades 1966 av Herbert Einarsson. Ägarkonstellationen har ändrats några gånger genom årens lopp. Senast var det holdingbolaget MBP Holding AB, med Mats Eriksson i spetsen, som tog över.

Sedan övertagandet för snart åtta år sedan har mycket hänt med verksamheten.

– Precis när vi hade tagit över var det sju, åtta anställda i företaget. Nu är det 43, och vi är ungefär så stora som vi ska vara, det är en bra nivå, säger Mats Eriksson.

2010 låg omsättningen på 18 miljoner kronor. Nu har den ökat till 60. Mats Eriksson menar att framgången har flera orsaker. En är att man inte försöker vara billigast. I stället satsar man på snabbhet och hög kvalitet på arbetet.

– Får vi ett jobb är vi snabbt ute. Vi kan vara på plats efter en timme, inte efter två veckor. Det är därför vi är framgångsrika - ringer man för att få ett jobb utfört behöver man det ju på en gång! säger Mats Eriksson.

En annan nyckel till framgång är paradoxalt nog att man bara i undantagsfall tar sig an större uppdrag.

– Vi tar i stort sett inga jobb på över tre miljoner, för det låser resurser och ökar riskerna.

Den kanske största bidragande orsaken till att det går bra för företaget är personalen, avslöjar Mats Eriksson.

– De bästa ambassadörerna för företaget är personalen. 90 procent av bemötandet som kunderna får står hantverkarna för. Därför är det jätteviktigt att satsa på personalen. Det är något som jag tror att kunderna märker av.

Mats Eriksson berättar att företaget satsar mycket på att utbilda sin personal och på att få behålla den. Ett sätt att få personalen att trivas är det spa som finns på företagets kontor på Sektionsvägen i Karlskoga. Där har man bland annat tillgång till träningsmaskiner, bastu och en bubbelpool för nio personer.

– Vi har också oerhört mycket jobbaktiviteter för personalen. Det är viktigt att känna sig delaktig, säger Mats Eriksson och berättar att sedan han tog över Hebab 2010 är det bara tre personer som sagt upp sig.

Företag inom byggbranschen brukar kunna vara känsliga för konjunktursvängningar, men så är det inte med Hebab, påpekar Mats Eriksson.

Han berättar att drygt 40 procent av företagets uppdrag är försäkringsskador. Cirka tio procent är bostadsanpassningar och ytterligare drygt tio är uppdrag från fortifikationsverket. Dessutom har man uppdrag från industrier och från privatpersoner.

– Vi har många ben att stå på, och inget av dem är särskilt konjunkturkänsliga, förutom kanske de privata.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.