2018-02-13 06:00

2018-02-13 06:00

Ny placering för Mor Mariastaty

KULTUR: Efter omröstning tog debatten ny vändning

Kultur- och utbildningsnämnden fattar i veckan beslut om var den lilla statyetten föreställande Mor Maria ska placeras. Frågan blev en het potatis och nu finns yrkande om en helt ny placering.

Sedan Lars-Gunnar Hedenquist (L) motionerade om att den lilla bronsstatyetten, som plockats bort från korsningen Kanadagatan-Källénsgatan sedan snöplogen kört ned den, skulle placeras vid graven till Mor Maria så har frågan stötts och blötts i många läger.

Upp i rätten

Så beslutade kultur- och utbildningsnämnden att skulpturen skulle placeras vid lekplatsen i Kanadaskogen, men det väckte ramaskri hos såväl Hembygdsföreningen som en privatperson. Ärendet gick ända upp i förvaltningsrätten, men där blev det avslag för de som klagat.

För ett par veckor sedan berättade vi att allmänheten fått tycka till på talonger som fanns på biblioteket intill en kort beskrivning av statyetten. Röstutfallet gällde sex olika platser, men utöver det inkom också nya förslag till placeringar.

Konstnärens nej

Kommunens kulturchef, Sofia Luthman, har vidtalat konstnären Anders Hultman ett antal gånger per telefon och delgett honom förslagen. Hultman sa definitivt nej till en placering på kyrkogården. Han är positiv till att Marias viloplats lyfts fram, men inte med hans statyett.

Även en placering i Linnélunden tycker Hultman känns malplacerad. Däremot var han för placeringen vid lekplatsen i Kanadaskogen.

Hembygdsföreningen har förordat Linnélunden, alternativt Kulturcentrum Berget eller Esters park. Majoriteten av de som röstat bland allmänheten föredrar också Linnélunden.

Nytt förslag

Kultur- och utbildningsnämndens arbetsutskotts förslag till nämnden är att skulpturen placeras intill den nya gatan i bostadsområdet Kanada, den gata som ska heta ”Mor Marias gata”.

Då arbetsutskottet höll sitt möte yrkade nämndordförande Kim Bäckström (V) på nämnda placering och Sofie Nordenhaag-Law (MP) yrkade bifall.

Det spännande avgörandet sker på nämndmötet i veckan.

Sedan Lars-Gunnar Hedenquist (L) motionerade om att den lilla bronsstatyetten, som plockats bort från korsningen Kanadagatan-Källénsgatan sedan snöplogen kört ned den, skulle placeras vid graven till Mor Maria så har frågan stötts och blötts i många läger.

Upp i rätten

Så beslutade kultur- och utbildningsnämnden att skulpturen skulle placeras vid lekplatsen i Kanadaskogen, men det väckte ramaskri hos såväl Hembygdsföreningen som en privatperson. Ärendet gick ända upp i förvaltningsrätten, men där blev det avslag för de som klagat.

För ett par veckor sedan berättade vi att allmänheten fått tycka till på talonger som fanns på biblioteket intill en kort beskrivning av statyetten. Röstutfallet gällde sex olika platser, men utöver det inkom också nya förslag till placeringar.

Konstnärens nej

Kommunens kulturchef, Sofia Luthman, har vidtalat konstnären Anders Hultman ett antal gånger per telefon och delgett honom förslagen. Hultman sa definitivt nej till en placering på kyrkogården. Han är positiv till att Marias viloplats lyfts fram, men inte med hans statyett.

Även en placering i Linnélunden tycker Hultman känns malplacerad. Däremot var han för placeringen vid lekplatsen i Kanadaskogen.

Hembygdsföreningen har förordat Linnélunden, alternativt Kulturcentrum Berget eller Esters park. Majoriteten av de som röstat bland allmänheten föredrar också Linnélunden.

Nytt förslag

Kultur- och utbildningsnämndens arbetsutskotts förslag till nämnden är att skulpturen placeras intill den nya gatan i bostadsområdet Kanada, den gata som ska heta ”Mor Marias gata”.

Då arbetsutskottet höll sitt möte yrkade nämndordförande Kim Bäckström (V) på nämnda placering och Sofie Nordenhaag-Law (MP) yrkade bifall.

Det spännande avgörandet sker på nämndmötet i veckan.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.