2018-01-05 06:00

2018-01-05 06:00

Tankar om att vara ledare

KARIN BJÖRZÉN

Mina tankar har den senaste tiden kretsat kring vad det är att vara ledare.

Hur vill vi att en bra ledare ska vara?

Det har blivit så aktuellt för mig efter det att USA har en ny president.

Någon kanske tycker att det beror på vilken verksamhet som ska ledas. Men jag tror att det alltid handlar om att få människor ”med på tåget”. Prestige borde vara främmande för en bra ledare. Hon skulle vara trygg med sina många livserfarenheter och inte behöva hävda sig.

Underifrånperspektivet är viktigt. Det är ”där nere” de finns, de många som ska ledas. Hos de många finns kraft som heter vishet och förnuft. Det går inte att under en längre tid styra med dumhet. Tids nog spricker bubblan, och om man har klättrat högt, blir fallet hårt och kännbart. Det gör ont.

Men, om förtroende finns, detta som tar sådan tid att bygga upp men som så snabbt kan raseras, då märker de många att det kommer att gå åt rätt håll. De ser, hör och förstår.

Jag tänker på Jesus...... Vad för slags ledare är han? Ja, inte sitter han på en tron och pekar med hela handen. Nej, han lyfter fram de små, de fattiga, de sjuka och de beträngda. Han lyssnar och frågar: – Vad vill du att jag ska göra för dig? och han får människor att lyssna till sitt inre.

De ”duktiga” klandrar honom. – Hur kan du umgås med såna svaga människor?

Jag skriver i presens – nutid, för jag tror att Jesu person och hans ledarskap är giltigt även idag. Han är en vän, en kompis, för den som vill.

Jesus är en förebild som ledare, också idag.

Hans arm är stark och mäktig

mot övermodets män

men för de små och ringa

är han en far, en vän.

E. Skeie

Psalmer i 90-talet

Nr 845 ur vers 2

Hur vill vi att en bra ledare ska vara?

Det har blivit så aktuellt för mig efter det att USA har en ny president.

Någon kanske tycker att det beror på vilken verksamhet som ska ledas. Men jag tror att det alltid handlar om att få människor ”med på tåget”. Prestige borde vara främmande för en bra ledare. Hon skulle vara trygg med sina många livserfarenheter och inte behöva hävda sig.

Underifrånperspektivet är viktigt. Det är ”där nere” de finns, de många som ska ledas. Hos de många finns kraft som heter vishet och förnuft. Det går inte att under en längre tid styra med dumhet. Tids nog spricker bubblan, och om man har klättrat högt, blir fallet hårt och kännbart. Det gör ont.

Men, om förtroende finns, detta som tar sådan tid att bygga upp men som så snabbt kan raseras, då märker de många att det kommer att gå åt rätt håll. De ser, hör och förstår.

Jag tänker på Jesus...... Vad för slags ledare är han? Ja, inte sitter han på en tron och pekar med hela handen. Nej, han lyfter fram de små, de fattiga, de sjuka och de beträngda. Han lyssnar och frågar: – Vad vill du att jag ska göra för dig? och han får människor att lyssna till sitt inre.

De ”duktiga” klandrar honom. – Hur kan du umgås med såna svaga människor?

Jag skriver i presens – nutid, för jag tror att Jesu person och hans ledarskap är giltigt även idag. Han är en vän, en kompis, för den som vill.

Jesus är en förebild som ledare, också idag.

Hans arm är stark och mäktig

mot övermodets män

men för de små och ringa

är han en far, en vän.

E. Skeie

Psalmer i 90-talet

Nr 845 ur vers 2

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.