2017-12-07 06:00

2017-12-07 06:00

Gör ny ansökan för vindkraft

ÅTORP: Från två till ett högre kraftverk

Green Extreme ansöker på nytt om bygglov för vindkraftverk söder om Åtorp. Den här gången för bara ett verk, i Grannäs.

I mars berättade vi att mark- och miljödomstolen fastslagit att det bygglov som fanns för vindkraftverken Eka och Grannäs upphört att gälla, då exploatören inte påbörjat bygget inom två år. Ärendet hade gått i långbänk mellan kommunen, boende i området och olika rättsinstanser med överklaganden och nya tillståndsansökningar.

Nu söker projektören nytt bygglov, den här gången bara för ett av vindkraftverken, vid Grannäs. Det är dock betydligt högre än de tidigare, nämligen 230 meter mot tidigare 150 meter.

Andra förutsättningar

Sedan ärendet tog sin början har villkoren ändrats.

– Vid Vårbo fanns tidigare riksintresse för vindbruk, vilket regeringen sedan tog bort. Under mellantiden har dessutom kommunen antagit en översiktsplan och om just det här området har vi sagt att det inte är lämpligt för vindkraft. De två vindkraftverk som finns i närheten har varit föremål för mycket klagomål genom åren, säger bygg- och miljönämndens ordförande Torbjörn Holm (V) och fortsätter:

– Vi har sagt att det är bättre att ha vindkraft där det inte är så mycket folk, som i västra kommundelarna mot Kristinehamn. Jag har svårt att utifrån de nya förutsättningarna se att de kan få bygglov igen, det är bättre om de kan hitta en annan plats på de ställen vi anvisat i planen. Men det är en åsikt jag har utan att ha tittat närmare på det.

Nämnden fick rapport om ansökan, men har inte tagit ställning till den än. Miljö- och samhällsbyggnadschef Mårten Persson hoppas man hinner bereda ärendet till första nämndmötet på nyåret.

I mars berättade vi att mark- och miljödomstolen fastslagit att det bygglov som fanns för vindkraftverken Eka och Grannäs upphört att gälla, då exploatören inte påbörjat bygget inom två år. Ärendet hade gått i långbänk mellan kommunen, boende i området och olika rättsinstanser med överklaganden och nya tillståndsansökningar.

Nu söker projektören nytt bygglov, den här gången bara för ett av vindkraftverken, vid Grannäs. Det är dock betydligt högre än de tidigare, nämligen 230 meter mot tidigare 150 meter.

Andra förutsättningar

Sedan ärendet tog sin början har villkoren ändrats.

– Vid Vårbo fanns tidigare riksintresse för vindbruk, vilket regeringen sedan tog bort. Under mellantiden har dessutom kommunen antagit en översiktsplan och om just det här området har vi sagt att det inte är lämpligt för vindkraft. De två vindkraftverk som finns i närheten har varit föremål för mycket klagomål genom åren, säger bygg- och miljönämndens ordförande Torbjörn Holm (V) och fortsätter:

– Vi har sagt att det är bättre att ha vindkraft där det inte är så mycket folk, som i västra kommundelarna mot Kristinehamn. Jag har svårt att utifrån de nya förutsättningarna se att de kan få bygglov igen, det är bättre om de kan hitta en annan plats på de ställen vi anvisat i planen. Men det är en åsikt jag har utan att ha tittat närmare på det.

Nämnden fick rapport om ansökan, men har inte tagit ställning till den än. Miljö- och samhällsbyggnadschef Mårten Persson hoppas man hinner bereda ärendet till första nämndmötet på nyåret.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.