2017-12-06 14:11

2017-12-06 14:11

Kvinna dömd till böter för djurplågeri

DEGERFORS

En kvinna bosatt i Degerfors har av Örebro tingsrätt dömts för djurplågeri.

Enligt åtalet har kvinnan inte gett sin katt nödvändig vård trots att den haft mycket dåligt hull, saknat fettdepåer och varit muskelfattig. Dessutom ska kattens klor ha varit så förväxta att klorna på framtassarna växt i cirkel och spetsarna tryckts in i trampdynorna. Katten ska dessutom ha haft en pågående ögoninflammation samt en kronisk njurskada.

Kattens skick uppdagades när kvinnan lämnat över katten till släktingar och åkte på utlandsresa. Efter några dagar uppsöktes veterinär som konstaterade att katten var så dålig att den behövde avlivas.

Kvinnan hävdar att hon inte märkt att katten varit sjuk och att hon brukar klippa kattens klor ofta, men att det inte blivit av en gång på grund av en utlandsresa.

En veterinär och patolog på Statens veterinärmedicinska anstalt hade undersökt katten och konstaterat att problemen med klor, ögon och avmagring inte uppstått på bara några dagar och att katten bör ha uppvisat symptom redan före kvinnans utlandsresa. Samtidigt konstaterades att det inte gick att säga hur mycket avmagringen berodde brist på mat och hur mycket som berodde på kattens sjukdomar.

Tingsrätten bedömer att kattens ägare borde ha sökt veterinärvård för åtminstone ögonproblemen och de långa klorna och dömer henne därför till 50 dagsböter à 70 kronor.

Enligt åtalet har kvinnan inte gett sin katt nödvändig vård trots att den haft mycket dåligt hull, saknat fettdepåer och varit muskelfattig. Dessutom ska kattens klor ha varit så förväxta att klorna på framtassarna växt i cirkel och spetsarna tryckts in i trampdynorna. Katten ska dessutom ha haft en pågående ögoninflammation samt en kronisk njurskada.

Kattens skick uppdagades när kvinnan lämnat över katten till släktingar och åkte på utlandsresa. Efter några dagar uppsöktes veterinär som konstaterade att katten var så dålig att den behövde avlivas.

Kvinnan hävdar att hon inte märkt att katten varit sjuk och att hon brukar klippa kattens klor ofta, men att det inte blivit av en gång på grund av en utlandsresa.

En veterinär och patolog på Statens veterinärmedicinska anstalt hade undersökt katten och konstaterat att problemen med klor, ögon och avmagring inte uppstått på bara några dagar och att katten bör ha uppvisat symptom redan före kvinnans utlandsresa. Samtidigt konstaterades att det inte gick att säga hur mycket avmagringen berodde brist på mat och hur mycket som berodde på kattens sjukdomar.

Tingsrätten bedömer att kattens ägare borde ha sökt veterinärvård för åtminstone ögonproblemen och de långa klorna och dömer henne därför till 50 dagsböter à 70 kronor.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.