2017-12-02 06:00

2017-12-02 06:00

Vad väntar vi på?

LEIF HELGE

Vi satt där samlade mina syskon och jag runt pappas säng och vakade. För vilken gång i ordningen kommer jag inte ihåg för farsan var en seg gubbe och studsade tillbaka ett antal gånger innan han bestämde sig för att sluta ögonen för gott.

Det har nu gått några år sen dess men jag kommer aldrig att glömma när pappa vid den här vakan plötsligt spärrade upp ögonen igen och med ögonbrynen åkandes upp och ner i en mycket förbryllad min tittade ett varv runt sängen på alla sina barn och frågade, ”vad väntar vi på ”? Det var golf på TV:n så min mellanbror nickade mot TV.n och sa lugnt, Stensson! Det är hans tur.

Det var varmt och vi drack kall flädersaft med mineralvatten och isbitar i. Farsan trodde det var grogg så vi log och tog en gemensam skål innan han slumrade till igen.

Jag kan se tillbaka på ett av de allra mest händelserika åren i hela mitt liv där jag bland mycket annat blivit stolt farfar, ny husägare, varit på massor av jämna födelsedagar, bröllop och dop. Jag har till och med mött Lucifer, ja alltså värmeböljan med vindar från Saharaöknen som drog över södra Europa lagom till vi skulle besöka bekanta i Spanien. Men ändå så känns det som om jag fortfarande väntar på något. Som att jag går på autopilot utan inspiration. Kanske bara en ledig helg utan att göra något alls kan vara medicinen, kanske måste jag börja skriva in ledig i kalendern också för att det ska funka.

Nyårslöftet är alltid det samma. Jag ska gå ner i vikt. Inte så våldsamt som min namne GW utan mer modesta 10 kg. I år går det bra tycker jag, bara 15 kg kvar. Då ska också sägas att jag räknar med kalenderåret för annars kan det bli lite körigt. Kyrkoåret slutar nämligen redan klockan 18:00 dagen före första adventssöndagen, samtidigt som adventshelgen börjar. Enligt gammal tideräkning börjar en helgdag alltid klockan 18:00 kvällen före. Det är förklaringen till att vi i Sverige firar många ”aftnar” som t.ex. julafton.

Vi väntar också på julafton men kanske av lite olika anledning. Med låga räntor spås julhandeln slå nya rekord igen och ska du hänga med i racet förväntas du som genomsnitts svensk lägga i runda slängar 5 700 kronor på årets julhandel.

Samtidigt går Ronald 11 år och Boyet 9 år på en soptipp i Manilla och letar matrester som de kallar ”Pagpag” det betyder skaka av smuts. Det är det de måste göra innan de äter det.

Årets julkampanj i Svenska kyrkan pågår mellan 3 dec och 6 jan och samlar in pengar för att barn ska få äta sig mätta och gå i skola. De önskar bara rätten till ett värdigt liv.

Jag tycker att dessa barn har väntat färdigt!

Det har nu gått några år sen dess men jag kommer aldrig att glömma när pappa vid den här vakan plötsligt spärrade upp ögonen igen och med ögonbrynen åkandes upp och ner i en mycket förbryllad min tittade ett varv runt sängen på alla sina barn och frågade, ”vad väntar vi på ”? Det var golf på TV:n så min mellanbror nickade mot TV.n och sa lugnt, Stensson! Det är hans tur.

Det var varmt och vi drack kall flädersaft med mineralvatten och isbitar i. Farsan trodde det var grogg så vi log och tog en gemensam skål innan han slumrade till igen.

Jag kan se tillbaka på ett av de allra mest händelserika åren i hela mitt liv där jag bland mycket annat blivit stolt farfar, ny husägare, varit på massor av jämna födelsedagar, bröllop och dop. Jag har till och med mött Lucifer, ja alltså värmeböljan med vindar från Saharaöknen som drog över södra Europa lagom till vi skulle besöka bekanta i Spanien. Men ändå så känns det som om jag fortfarande väntar på något. Som att jag går på autopilot utan inspiration. Kanske bara en ledig helg utan att göra något alls kan vara medicinen, kanske måste jag börja skriva in ledig i kalendern också för att det ska funka.

Nyårslöftet är alltid det samma. Jag ska gå ner i vikt. Inte så våldsamt som min namne GW utan mer modesta 10 kg. I år går det bra tycker jag, bara 15 kg kvar. Då ska också sägas att jag räknar med kalenderåret för annars kan det bli lite körigt. Kyrkoåret slutar nämligen redan klockan 18:00 dagen före första adventssöndagen, samtidigt som adventshelgen börjar. Enligt gammal tideräkning börjar en helgdag alltid klockan 18:00 kvällen före. Det är förklaringen till att vi i Sverige firar många ”aftnar” som t.ex. julafton.

Vi väntar också på julafton men kanske av lite olika anledning. Med låga räntor spås julhandeln slå nya rekord igen och ska du hänga med i racet förväntas du som genomsnitts svensk lägga i runda slängar 5 700 kronor på årets julhandel.

Samtidigt går Ronald 11 år och Boyet 9 år på en soptipp i Manilla och letar matrester som de kallar ”Pagpag” det betyder skaka av smuts. Det är det de måste göra innan de äter det.

Årets julkampanj i Svenska kyrkan pågår mellan 3 dec och 6 jan och samlar in pengar för att barn ska få äta sig mätta och gå i skola. De önskar bara rätten till ett värdigt liv.

Jag tycker att dessa barn har väntat färdigt!

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.