2017-11-14 18:39

2017-11-14 18:39

Borde ha avbrutit operation

VÅRD

2016 genomfördes en operation på Karlskoga lasarett för att ta bort gallblåsan hos en patient gick fel och det blev en anmälan om allvarlig vårdskada som nu behandlats av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Patienten fick under operationen en gallvägsskada och lasarettets egen internutredning kommer fram till att det begicks misstag under operationen. Det uppstod svårigheter som borde ha lett till att operationen avbrutits och en mer erfaren läkare borde ha tillkallats.

IVO har gjort en egen utredning där det framkommer att händelsen inträffade under omorganisationen till länskliniker, att lasarettet hade lägre läkarbemanning och att läkaren som var ensam vid tillfället tog ett eget beslut om att genomföra operationen.

Verksamhetschefen har svarat IVO att den nu genomförda omorganisationen minskar risken för oväntade händelser vid operationer och att utvecklingen av arbetssätt fortsätter. Förtroendet för den berörda läkaren finns kvar och man tror inte det ska upprepas.

IVO har nöjt sig med det svaret och vidtar inga ytterligare åtgärder men kan komma att göra en uppföljning senare.

Den skadade patienten vårdades efter den misslyckade operationen på USÖ och Karolinska i Huddinge. Det framkommer inte i IVOs beslut hur patienten klarade skadan eller mår i dag.

Patienten fick under operationen en gallvägsskada och lasarettets egen internutredning kommer fram till att det begicks misstag under operationen. Det uppstod svårigheter som borde ha lett till att operationen avbrutits och en mer erfaren läkare borde ha tillkallats.

IVO har gjort en egen utredning där det framkommer att händelsen inträffade under omorganisationen till länskliniker, att lasarettet hade lägre läkarbemanning och att läkaren som var ensam vid tillfället tog ett eget beslut om att genomföra operationen.

Verksamhetschefen har svarat IVO att den nu genomförda omorganisationen minskar risken för oväntade händelser vid operationer och att utvecklingen av arbetssätt fortsätter. Förtroendet för den berörda läkaren finns kvar och man tror inte det ska upprepas.

IVO har nöjt sig med det svaret och vidtar inga ytterligare åtgärder men kan komma att göra en uppföljning senare.

Den skadade patienten vårdades efter den misslyckade operationen på USÖ och Karolinska i Huddinge. Det framkommer inte i IVOs beslut hur patienten klarade skadan eller mår i dag.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.