2017-10-11 13:38

2017-10-11 13:38

Döms för sexbrott mot barn – igen

BROTT: Ung man från Karlskoga hade sex med minderårig

I januari dömdes mannen till skyddstillsyn för att ha haft sex med en minderårig flicka. Nu har han fällts för att ha utnyttjat en flicka till.

En man i 20-årsåldern har dömts till för sexuellt utnyttjande av barn. Vid flera tillfällen mellan augusti och oktober 2015 har han haft samlag med en flicka trots att hon var under 15 år.

Mannen erkände själva gärningen men har lagt fram vissa straffbefriande argument.

Han och flickan uppgav också olika uppgifter gällande hur många tillfällen det rörde sig om - från 10 till 30.

Örebro tingsrätt ansåg att mannens uppgifter inte var motbevisade. Rätten konstaterar också att bådas uppgifter tyder på att samlagen skett frivilligt. Som faktum kvarstår dock att flickan var minderårig och att mannen kände till hennes ålder.

Utifrån den samlade bedömningen fastslog Örebro tingsrätt påföljden till skyddstillsyn samt behandling. Flickans advokat yrkade på ett skadestånd på 25 000 kronor för kränkning men denna avslogs. Här resonerade rätten som så att även om flickan utsatts för en straffbar handling så ansågs inte kränkningen vara allvarlig.

Mannen har tidigare dömts för sexuellt utnyttjade av barn, för att ha haft samlag med en flicka som vid tillfället var tolv år gammal. Det var i januari i år som han dömdes till skyddstillsyn med behandlingsprogram för sexualbrottsdömda förenat med en övervakningstid på ett och ett halvt år.

Mannen har överklagat domen och ärendet har ännu inte tagits upp av Göta hovrätt. Han har medgett att han haft samlag med flickan men menar att han inte känt till hennes ålder.

En man i 20-årsåldern har dömts till för sexuellt utnyttjande av barn. Vid flera tillfällen mellan augusti och oktober 2015 har han haft samlag med en flicka trots att hon var under 15 år.

Mannen erkände själva gärningen men har lagt fram vissa straffbefriande argument.

Han och flickan uppgav också olika uppgifter gällande hur många tillfällen det rörde sig om - från 10 till 30.

Örebro tingsrätt ansåg att mannens uppgifter inte var motbevisade. Rätten konstaterar också att bådas uppgifter tyder på att samlagen skett frivilligt. Som faktum kvarstår dock att flickan var minderårig och att mannen kände till hennes ålder.

Utifrån den samlade bedömningen fastslog Örebro tingsrätt påföljden till skyddstillsyn samt behandling. Flickans advokat yrkade på ett skadestånd på 25 000 kronor för kränkning men denna avslogs. Här resonerade rätten som så att även om flickan utsatts för en straffbar handling så ansågs inte kränkningen vara allvarlig.

Mannen har tidigare dömts för sexuellt utnyttjade av barn, för att ha haft samlag med en flicka som vid tillfället var tolv år gammal. Det var i januari i år som han dömdes till skyddstillsyn med behandlingsprogram för sexualbrottsdömda förenat med en övervakningstid på ett och ett halvt år.

Mannen har överklagat domen och ärendet har ännu inte tagits upp av Göta hovrätt. Han har medgett att han haft samlag med flickan men menar att han inte känt till hennes ålder.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.